BLOG

Latest Tech
News

9 pasi pentru o perfecta planificare a retelei wireless

iulie 21, 2022

9 pasi pentru o perfecta planificare a retelei wireless

Planificarea retelei wireless poate parea descurajanta pentru cineva care nu are experienta, dar si pentru temerari care cred ca stiu cum se face, fara a lua in calcul fazele corecte de planificare. Din toata experienta pe care am acumulat-o in timp, dar si din documentarile pe care le facem permanent, putem spune ca sunt necesari 9 pasi esentiali pentru o perfecta planificare a unei retele wireless.



Publicam acest articol si pentru colegii din domeniu, dar si pentru toti cei care sunt la inceput de drum in acest domeniu si, de ce nu, si pentru clientii care ne asalteaza cu intrebari dintre cele mai diverse legate de munca noastra si de ingredientele pe care le folosim pentru a oferi retele wireless profesionale.

Mai jos gasiti toti cei 9 pasi pe care-i urmam cu atentie in planificarea oricarei retele wireless.

Dwight D. Eisenhower spunea: „Planurile ar putea fi inutile, dar planificarea este indispensabila”. Eisenhower, normal, se referea in mod special la pregatirile pentru lupta, insa acelasi lucru se poate spune si despre lupta noastra cu planificarea retelei fara fir. Planificarea strategica este cheia succesului, iar fara o planificare adecvata rezultatele au mari sanse sa nuf ie cele asteptate sau, cu siguranta sa nu fie cele mai bune posibile. Ne ferim de hazard in aceasta meserie si de aceea reusim sa livram infrastructuri wireless in parametrii asumati impreuna cu clientii pentru care lucram.

9 pasi de verificare a planificarii retelei wireless


Acoperire. Prima etapa, oarecum evidenta, in planificarea retelei wireless, este definirea locului in care clientul are nevoie de acoperire. Acest pas include examinarea consideratiilor geografice, cum ar fi locatiile site-ului, dar se poate extinde chiar si la factorii de mediu si de sezon.
De exemplu, se impune o evaluare a retelei wireless in timpul perioadelor de varf pentru a determina cerintele ideale de performanta pe tot parcursul anului. De asemenea, acordam atentie sporita zonelor de acoperire dificile care ar putea avea pereti grosi, medii metalice, refrigerare sau alti factori care ar putea interfera cu frecventa radio si Access Point-urile (AP).

Capacitate. Urmatorul pas este estimarea cresterii consumurilor in noua infrastructura wireless. Aflam cati utilizatori sunt in prezent in retea si estimam impreuna cu clientul cati s-ar putea alatura in viitorul apropiat. La aceasta estimare obisnuim sa folosim si o marja in plus pentru a ne asigura ca viitorii utilizatori nu vor intampina probleme. Acelasi lucru il facem si in cazul aplicatiilor folosite in reteaua wireless. Suntem foarte atenti la consumurile prezente, dar ne uitam si in viitor pentru a ne asigura ca anii urmatori nu ne vor lua prin surprindere. Si stim sa facem aceste predictii din ce in ce mai bine, experienta acumulata ne este de mare folos.

Aplicatii. Cea de-a treia faza este aceea de aprofundare a cerintelor clientului. Suntem ca niste detectivi in actiuni, atenti la toate detaliile si cautam informatii la toate nivelurile companiei. In mod normal, necesitatile difera de la un departament la altul, chiar de la un birou la altul. Ne asiguram astfel ca acoperim toate prioritatile afacerii clientului, dar si ca nu vor fi sincope in fluxurile de lucru indiferent de natura lor. Sunt si cateva subiecte delicate pe care incercam sa le intelegem cat mai bine pentru a putea oferi si servicii complexe precum sunt cele de voice over WiFi sau streaming video, dar nu suntem deloc indiferenti nici la tot ce inseamna IoT, incluzand aici dinamica tot mai alerta cu care sunt adoptate device-uri IoT in mediul business.

Securitate WiFi. Desi planificarea securitatii poate fi grea, facem din securizarea retelei wireless un capitol care nu suporta compromisuri. Prevenirea si detectarea potentialilor intrusi, autentificarea securizata si accesul bazat pe roluri si firewall-uri sunt lucruri pe care le si stabilim impreuna cu clientul, dar si lucruri pe care le propunem inca din primele discutii. Suntem permanenti conectati la informatiile globale ce privesc securitarea retelelor wifi, iar ori de cate ori sunt noutati ce se pot aplica cu succes in infrastructurile clientilor nostri ii informam si luam toate masurile pentru a ne asigura ca mediul wireless creat si gestionat de neoi este unul extrem de sigur.

Simplitatea. Am invatat in timp ca atunci cand lucrurile sunt create intr-un mod complicat ele tind sa devina si foarte greu de gestionat sau optimizat. Suntem adeptii simplitatii si a claritatii, asa ca in faza de planificare a retelei propunem o serie de automatizari utile departamentelor IT, automatizari care ajuta la rezolvarea problemelor si reduc timpul petrecut in sarcinile de administrare.

Redundanta. Evident ca luam in calcul si posibile sincope in functionarea infrastructurii wireless. Suntem pregatiti cu seturi complexe de masuri proactive care sa asigure redundanta sistemelor instalate atunci cand ceva nu functioneaza in parametrii optimi. Majoritatea problemelor pe care le intalnim in conectivitatea generala a retelei au de obicei legatura cu variabilitatea WAN - conexiunea dintre cloud si AP-uri, comutatoare si gateway-uri. Inca din faza de planificare avem in derulare mai multe scenarii de avarie, iar conform proverbului „paza buna trece primejdia rea” suntem atenti si la monitorizarea ulterioara a retelei WiFi.

Integrare in retea. Aceasta faza de planificare a retelei wireless ajuta echipele sa identifice nevoile de vizibilitate si integrare de retea de la un capat la celalalt. De exemplu, AP-urile de noua generatie care accepta cel mai nou standard Wi-Fi, 802.11ax , necesita 60 de kilowati de putere, dar majoritatea optiunilor Power over Ethernet (PoE) nu accepta inca acest numar. Ca atare, acordam o mare atentie modului in care PoE si scalabilitatea va functiona cu reteaua pe care o construim. Alti factori de integrare a retelei includ fiabilitatea retelei, performanta, accesul la reteaua de legatura si capacitatea traseelor.

Management. Urmatorul pas este examinarea suplimentara a sistemului de management. Luam in considerare modul in care platforma de management a retelei gestioneaza diferitele componente ale infrastructurii, indiferent daca este vorba de AP-uri, switch-uri sau gestionare WAN definita de software. Tipul de management pe care il alegem depinde de dimensiunea companiei pentru care se face instalarea, dar si nevoile specifice fiecarui business. De exemplu, companiile mai mici pot lucra cu clustere de AP care ofera cheltuieli generale de gestionare mai scazute, in timp ce in cazul companiilor mai mari se impune un management bazat pe cloud care ofera o mai buna scalabilitate si redundanta.

Site Survey. Dupa ce parcurgem pasii descrisi mai sus si avem in fata un design wireless care sa raspunda nevoilor clientului, realizam un site survey pentru a determina cu exactitate pozitia AP-urilor, frecventa radio, capacitatea, calitatea serviciilor si alte valori. In practica uzuala globala intalnim 3 tipuri de Site Survey Wireless pe care le aplicam si recomandam in functie de nevoile clientului si tipul de infrastructura wireless ce se doreste a fi instalata. Cele 3 tipuri de survey wireless le-am descris amanuntit intr-o serie de postari pe blogul NetShape, asa ca te invitam sa le parcurgi pentru a intelege mai bine ce reprezinta fiecare, dar si de ce le consideram obligatorii.

WiFi Active Survey – pentru rețele wireless noi
WiFi Hybrid Survey – pentru retele wireless care necesita optimizare
Predictive Survey - pentru rețele noi (cu o acuratețe mai redusă față de Active Survey)

Acestia ar fi cei 9 pasi dupa care ne ghidam activitatea de planificare strategica a unei retele wireless. In cazul in care va confruntati cu probleme wireless sau sunteti in faza in care doriti realizarea unei infrastructuri noi, oricat de complexe, aveti la dispozitie tot know how-ul si energia unei echipe wireless dedicate. Suntem, probabil, cea mai buna echipa wireless din Romania, investim extrem de mult in instruirea colegilor din departamentul WiFi, dar si in tool-uri si software care sa ne ajute sa va oferim cele mai bune servicii. Datele noastre de contact le gasiti in aceasta pagina.