Ekahau Site Survey

Strategii de planificare eficienta a unei retele wireless

Ai auzit de Ekahau sau Air Magnet? Povestim astazi putin despre cum planificam strategic o retea wireless si care sunt instrumentele care ne ajuta sa facem minunea. A avea o retea wireless functionala si excelent optimizata este un obiectiv pe care ni-l asumam ori de cate ori suntem implicati intr-un nou proiect. Si ca sa nu para altceva, spunem din capul locului ca intalnim frecvent retele wireless gresite, care nu ofera calitatea de care echipamentele ar putea fi capabile si, mai grav, care nu respecta sub nicio forma principii argumentate stiintific si validate practic in proiectele pe care le-am realizat.

O retea wireless gresit construita este pentru noi o provocare mult mai mare decat realizarea unei infrastructuri wireless de la zero. Ne lovim de limitari impuse pe de o parte de infrastructura fizica ce trebuie reconfigurata pentru o abordare corecta a proiectului, dar si de faptul ca trebuie sa argumentam in fata clientului de ce propunem schimbari ce pot parea ”costisitoare”. Asta pana la momentul receptiei noului setup, cand toata lumea este fericita.

Intorcandu-ne la titlul acestui articol, trebuie sa spunem ca planificarea corecta a unei retele wireless asigura in proportie covarsitoarea succesul proiectului. Iar un planning corect se face cu eforturi si stiinta. Exista, desigur, tool-uri pe care le folosim (softuri precum Ekahau sau Air Magnet), investim sume considerabile in achizitionarea de softuri si licente, dar acestea sunt, pana la urma, doar instrumente care ne ghideaza si ne arata drumul pe care trebuie sa mergem. Ca in cazul oricarui soft, utilizatorul face diferenta. Nivelul lui de pricepere, capacitatea de a analiza un volum mare de date si, evident, pana la urma de a decide care dintre solutiile identifiate cu un asemenea soft sunt cele mai bune pentru respectiva implementare. Aici ne mandrim cu oamenii din echipa Net Shape, profesionisti wireless entuziasti, pregatiti beton si cu multe proiecte grele duse la bun sfarsit. De pilda, nu de mult, Andy al nostru a sustinut un examen CWNP (Certified Wireless Network Professional) de certificare ca si Wireless Network Administrator. Examen luat cu brio. Suntem atenti permanent la tot ce se intampla in lumea wireless, la nivel global. Mai mult, incercam sa va aducem si voua acest univers mai aproape prin articolele pe care le publicam pe blogul Net Shape.

Dincolo de Ekahau, softuri si utilizarea lor eficienta, planificarea unei retele wireless depinde in mod crucial de calitatea datelor din teren aduse in laboratorul de modelare si virtualizarea a setupului wireless. Suntem ca niste mici detectivi, nevoiti sa recompunem in laborator un tablou format din sute si mii de mici informatii. Toate aceste informatii le obtinem pe de o parte din acte si declaratii din partea clientului (reconfirmate de colegii din teren), dar si de vizitele pe care le facem pentru a putea stabili tipul de abordare. Si aici vorbim de reguli generale, de modalitatile prin care construim orice retea wireless, indiferent de echipamentele ce vor fi puse la treaba. Bineinteles, avem si noi afinitatile noastre, suntem 100% compatibili Ruckus Wireless – am tot spus-o si o mai spunem. Dar asta nu inseamna ca nu folosim si alte branduri de echipamente wireless.

Avantajele utilizarii unor softuri profesionale, precum Ekahau, sunt de necontestat. In curand o sa facem o prezentare dedicata acestui instrument indispensabil oricarui profesionist wireless. Si pentru ca suntem atenti la toate noutatile, asteptam si o noua jucarie-minune de la Ekahau – Ekahau Sidekick™ The First All-in-One Wi-Fi Site Diagnostics and Measurement Device. Pachetul e pe drum…

Ca si concluzie, nu uitati: o excelenta retea wireless nu depinde intrutotul de echipamentele radio folosite. Strategia de planificare si implementare sunt cel putin la fel de importante. Din pacate, in Roamnia nu sunt foarte multi profesionisti care pot oferi calitate maxima in toate etapele realizarii unei instratructuri wireless. Din fericire, pe noi ne gasesti aici.

Write a Comment

Your email address will not be published.