Internet of Things

Internet of Things inseamna in primul rand calitate si securitate wireless

Despre Internet of Things se vorbeste tot mai mult si mai apasat in ultimul timp. O definitie simpla ar spune ca Internet of Things este un concept care defineste o lume in care toate obiectele (masini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile etc.) sunt conectate intre ele cu ajutorul internetului. Lucru care se si intampla, insa la o scara mai mica.

Evolutia este insa clara, tot mai multi producatori de obiecte electrocasnice, gadegturi si fel de fel de device-uri implica in ecuatia viitorului ideea de inteligenta artificiala, mod prin care produsele noastre vor fi capabile sa comunice intre ele, ba chiar si sa ia decizii in locul nostru. Dintre cele mai bune, fireste. Dar asta ar fi proiectia ideala a aplicabilitatii conceptului de Internet of Things. Cu siguranta se va ajunge si acolo, se si vad pasi concreti, chiar daca mai mici.

Baza pe care se dezvolta si se va dezvolta aceste concept este reteaua de internet, cu fericitul ei apendice, anume conectarea wireless. Intr-o lume in care device-urile sunt si devin din ce in ce mai rafinate, destepte si sofisticate este inutil sa ne mai gandim la semnal transmis prin cablu. E atat de oldish 🙂

Implicarea propagarii radio in povestea Internet of Things este musai sa ne poarte cu discutia pe taramul securitatii wireless. In fiecare zi ne facem temele pentru viitor, asa ca la Net Shape puteti gasi una dintre cheile care pot rezolva cu succes orice nevoie de securitate wireless. Implicam constant resurse in documentare si dezvoltare de proiecte wireless, asa ca privim viitorul cu incredere.

Desi totul pare a se petrece in micro-retele (univers personal pe care-l populam cu device-uri si de la care urmeaza sa asteptam chiar interactiuni inteligente), internetul asa cum il stim este baza pe care se construiesc aceste mici retele. Si internetul vine cu bune, multe bune, dar si rele. Lucruri pe care le resimtim zi de zi chiar de la nivelul de utilizatori nevinovati. In mediul profesional provocarile tind sa devina din ce in ce mai mari, mai ales ca vorbim de conectari simultane a mai multor device-uri, fiecare cu performante si limitari tehnice ce trebuie luate in calcul.

Si pentru ca vorbim de Internet of Things, ne imaginam deja cum la noi acasa frigiderul va comanda singur, online, iaurt, lapte si alte cele, asta dupa ce ne-a invatat obiceiurile de consum. Cuptorul cu microunde va sti cand ne apropiem de casa si va sti ce trebuie sa faca pentru a ne intampina cu o masa calda. La fel si cafetiera (stie ea si astazi, prin micile sisteme de programare), televizorul si, de ce nu, chiar si sistemul de incalzire. Si tot asa pana epuizam cam tot ce inseamna produse ce pot fi inglobate in ideea de Smart Home.

Internet of Things

Mai mult, masinile vor fi permanent conectate la internet. S-au si facut demonstratii, interesante pana la un punct, dar infricosatoare pentru ideea de posibil viitor. Daca nu ati vazut, s-a demonstrat ca este posibila preluarea comenzilor masinii cu soferul la volan, sofer care devine martor al propriei inutilitati. Astfel de ”rapiri” prin atacuri cibernetice pot duce la grozavii, ba chiar nenorociri. Asa cum inteligenta artificiala poate duce si la lucruri incredibil de bune. Un exemplu: inchipuiti-va ca o persoana face un atac de cord la volan si este singura in masina. Internet of Things inseamna in acest caz posibilitatea salvarii mai multor vieti omenesti (a partenerilor de trafic ce ar fi putut intra in coliziune cu o masina in deriva, dar si a soferului – masina va fi capabila sa apeleze un sistem de urgenta, ba chiar sa conduca singura pana la cel mai apropiat punct in care se poate acorda un prim ajutor).

Toate acestea sunt perfect posibile, se vor si intampla mai curand decat credeti, insa nu vor putea exista decat intr-un eficace sistem de securitate.

Ne jucam cu multe device-uri, potentiali companioni intr-un sistem Internet of Things. Viteza cu care se intampla lucrurile si nevoia de a vinde cat mai mult si cat mai ieftin implica un dureros compromis la nivel de software. Obiectele arata bine, fac ce ni se spune ca fac. Insa baza de siguranta pe care o ofera este una cumva precara, asa ca sarcina ”izolarii” lor intr-un micro-sistem cade in sarcina fiecaruia dintre noi. Orice astfel de device este un mic cal troian care poate aduce in sistem porti de acces catre entitati ce pot prelua controlul. Aici intervenim noi. Cum nu putem interveni software in fiecare caz in parte (nu este nici meseria noastra, nici nu ar fi posibil asa ceva), alegem optiunea cea mai sigura: securizam maxim intreg sistemul.

Asa cum spuneam si mai sus, toate aceste obiecte vor comunica intre ele, dar si cu noi, prin internet. Comunicarea interioara va fi una eminamente wireless, asa ca aici putem sta de vorba, aici putem ajuta. Suntem capabili sa punem la dispozitie infrastructuri wifi dintre cele mai complexe, cu un mare accent pe partea de securitate wireless. O facem deja de ani buni, cu rezultate dintre cele mai bune. Dincolo de securitate ne preocupa, normal, si calitatea retelei wireless. Lucram constant la optimizari, monitorizam permanent orice retea wireless la care contribuim si oferim suport tuturor celor care ne solicita.

Mai mult, identificam posibile aplicatii ale retelelor wireless in medii cat mai diverse. Suntem o companie care intelege viitorul, dar pe care intelegem sa-l punem in discutie inca de pe acum. Asa ca te provocam si pe tine sa ne spui unde crezi ca se va ajunge cu ideea de Internet of Things, dar si care sunt asteptarile tale, unde crezi ca o astfel de interconectare inteligenta iti va fi mai mult de ajutor.

Ne plac provocarile!

Pentru a intelege mai bine cum vedem noi lucrurile, te invitam sa citesti si acest articol. Descriem acolo, in amanunt, modul nostru de abordare a unei retele wireless, ce facem si cum facem pentru a oferi calitate si securitate wireless.

Pe viitor vom avea mai multe articole dedicate ideii Internet of Things, ba chiar intentionam sa venim si cu exemple concrete de produse care pot fi inca de astazi asociate acestui concept. Daca ai si tu exemple de astfel de produse, ne-ar fi de mare ajutor sa ne spui intr-un comentariu care sunt. Le luam, le testam, ne spunem parerea, ba chiar te si ajutam sa primesti de la ele maxim de performanta.

Cum spuneam, ne plac provocarile 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *