MU-MIMO

Noua era wireless – Wi-Fi 6 (802.11ax): Ce este MU-MIMO?

Ne propunem astazi sa atingem un subiect despre care am mai vorbit prin articolele noastre, dar care necesita cu siguranta mai multa atentie. Ce este MU-MIMO si cat de mult ne ajuta aceasta tehnologie in comunicatiile wireless? Si daca tot incercam sa aprofundam acest subiect il aducem si la zi aratand importanta tehnologiei MU-MIMO in noul standard wireless Wi-Fi 6.

Putina istorie standarde Wi-Fi si MU-MIMO

Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IEEE) a ratificat cinci iteratii majore ale protocolului Wi-Fi 802.11, culminand cu Wi-Fi 5 (802.11ac) in 2013. Cu toate acestea, in pofida unei cresteri semnificative a vitezei, limitele standardului Wi-Fi 5 s-au facut simtite in special in locatii cu densitate ridicata, cum ar fi stadioane, centre de conferinte, hub-uri de transport si alte zone aglomerate.

Pentru a raspunde provocarilor implementarilor de inalta densitate, IEEE a introdus recent standardul Wi-Fi 6 (802.11ax) – primul care a depasit decalajul de performanta catre o viteza de

10 gigabiti. Cu o crestere de 4 ori a capacitatii fata de predecesorul sau Wi-Fi 5 (802.11ac), este de asteptat ca Wi-Fi 6 va face cu succes trecerea de la un efort maxim pressarat cu sincope in comunicatii la un mediu wireless extrem de stabil, capabil de conectivitate la viteze foarte mari si stabilitate in medii tot mai diverse.

Intr-adevar, Wi-Fi 6 (802.11ax), implementat in medii dense de dispozitive, accepta mai multe acorduri la nivel de serviciu (SLA), cu mai multi utilizatori si dispozitive conectate simultan si cu mai multe profiluri de utilizare mai diverse.

Acest lucru este posibil printr-o serie de tehnologii care optimizeaza eficienta spectrala, maresc productivitatea si reduc consumul de energie. Acestea includ multiple intrari si multiple iesiri (MU-MIMO), timpul de trecere a tintei (TWT), accesul multiplu ortogonal divizat (OFDMA), colorarea BSS si 1024-QAM.

Astazi vom examina mai detaliat modul in care mecanismul MU-MIMO Wi-Fi 6 (802.11ax) abordeaza provocarile unor medii dense de dispozitive prin adaugarea de suport pentru uplink pentru transmisiile de date simultane.

MU-MIMO descrie un set de tehnologii cu multiple intrari si multiple iesiri (MIMO) pentru comunicatii fara fir. Tehnologia MU-MIMO a fost pentru prima data introdusa in lumea wireless in 2015 ca parte a standardului Wi-Fi 5 (802.11ac), iar protocolul Wi-Fi 6 (802.11ax) adauga de acum si suport MU-MIMO pentru uplink. MU-MIMO poate fi utilizat in retele in care un singur Access Point (AP) trebuie sa comunice simultan cu mai multi clienti pentru a imbunatati eficienta globala.

MU-MIMO pentru standardul Wi-Fi 5 (802.11ac)

MU-MIMO permite unui Access Point sa comunice simultan cu mai multe dispozitive. Face parte din standardul Wi-Fi 5 (802.11ac) Wave 2. Cu MU-MIMO, un Acces Point sau un router wireless poate comunica in acelasi timp cu mai multi clienti – crescand astfel viteza transferului de date. Un avantaj semnificativ al MU-MIMO este suportul sau pentru transmiterea datelor de la un AP catre dispozitivele intr-o conexiune descendenta. In plus, MU-MIMO reduce intarzierea pentru fiecare dispozitiv terminal care primeste datele si imbunatateste conectivitatea dispozitivului cu mai multi utilizatori finali.

Cu toate acestea, MU-MIMO are anumite limitari. Functioneaza numai in banda de 5GHz, Wi-Fi 5 (802.11ac) fiind definit numai in aceasta banda. In plus, MU-MIMO functioneaza numai atunci cand transmite date de la un AP catre un client in transmisii downlink – nu functioneaza in sens invers. Mai mult, MU-MIMO suporta doar un numar limitat de fluxuri de date simultane.

MU-MIMO pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax)

Wi-Fi 6 (802.11ax) utilizeaza versiunea multi-utilizator OFDMA si MU-MIMO pentru o mai buna eficienta a transmisiilor downlink si uplink. OFDMA permite transmiterea unor pachete mari de date pe un singur canal. Aceasta tehnica functioneaza prin divizarea unui singur semnal in mai multe semnale mai mici care sunt transmise. Combinatia dintre OFDMA si MU-MIMO permite Wi-Fi 6 (802.11ax) sa obtina o capacitate crescuta, o acoperire imbunatatita si o performanta mult mai buna in medii cu densitate foarte mare.

UpLink MU-MIMO este o noua caracteristica cheie introdusa cu Wi-Fi 6 (802.11ax). Utilizand UpLink MU-MIMO, mai multi clienti conectati la Access Point vor putea sa trimita simultan raspunsuri de confirmare (ack), economisind astfel timpul de emisie. Acest lucru imbunatateste, in cele din urma, performanta si eficienta retelei.

O alta caracteristica importanta Wi-Fi 6 (802.11ax) este suportul pentru clientii care utilizeaza doar 20 MHz. Acest lucru este deosebit de benefic pentru dispozitivele IoT care necesita consumuri energetice foarte mici. In schimb, Wi-Fi 5 (802.11ac) mandateaza clienti de 80 MHz. Protocolul Wi-Fi 6 (802.11ax) permite transmiterea simultana a datelor MU-MIMO in amonte si in aval pe aceeasi frecventa. Acest lucru duce la o performanta mai ridicata a retelei Wi-Fi, in special in medii cu densitate mai mare, cum ar fi stadioane, centre de coferinte, huburi de transport si alte zone extrem de aglomerate.

Trebuie remarcat faptul ca MU-MIMO si OFDMA ofera tehnici complementare pentru a servi simultan mai multi utilizatori. Mai exact, MU-MIMO este cel mai eficient la distante apropiate si medii, in timp ce OFDMA este eficient la toate intervalele, aproape, mediu si indepartat.

Concluziii

Cu Wi-Fi 6 (802.11ax), mai multe Access Point-uri implementate in medii dense de dispozitive pot furniza in mod colectiv calitatea necesara de servicii (QoS) catre mai multi clienti cu profile de utilizare tot mai diverse. Acest lucru este posibil printr-o serie de tehnologii, cum ar fi iteratia Wi-Fi 6 (802.11ax) a MU-MIMO, care permite transmiterea simultana de date MU-MIMO pe aceeasi frecventa.

Wi-Fi 6 (802.11ax) joaca un rol esential in a ajuta Wi-Fi sa evolueze intr-o tehnologie wireless capabila sa creasca performantele in locatii cu inalta densitate si in scenarii tot mai diverse. Nu in ultimul rand, Access Point-urile Wi-Fi 6 (802.11ax) sunt, de asemenea, de asteptat sa imbunatateasca experienta generala Wi-Fi prin furnizarea de avantaje concrete de performanta pentru dispozitivele wireless vechi.

Laboratorul Net Shape testeaza deja, cu succes, capacitatile standardului Wi-Fi 6. Oferim consultanta si servicii wireless profesionale printr-o echipa dedicata, atenta la tot ce ne ofera noile tehnologii, dar si certificata international.

Daca aveti in plan dezvoltarea sau optimizarea unei retele wireless va stam la dispozitie cu un pachet complet de servicii ce presupune realizarea de survey-uri wireless, implementare si dezvoltare retea, dar si furnizarea de echipamente wireless de la liderii acestei industrii.

Pentru detalii va rugam sa ne contactati.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *