Smart City

7 trenduri Wi-Fi asteptate in 2020

WiFi este deja un fenomen care tinde sa ia o amploare tot mai mare in fiecare an. 2020 este un an cu adevarat special, atat pentru tot ce tine de WiFi, dar si pentru comunicatii in general. Astazi va prezentam tendintele anului 2020 in WiFi, asa cum sunt ele vazute la nivel global.

In ultimii 20 de ani, Wi-Fi a evoluat rapid pentru a satisface nevoile consumatorilor si ale companiilor care se bazeaza tot mai mult pe beneficiile aduse de retele wireless profesionale. Wi-Fi se dovedeste a fi o tehnologie revolutionara, ceea ce permite astazi realizarea de facilitati in comunicare la un nivel imposibil de imaginat acum cativa ani.

Mai jos iti prezentam 7 tendinte majore despre care s-a tot vorbit dar care sunt pe cale sa se intample in acest an. Pentru cei care urmaresc blogul Net Shape, am prezentat pe larg multe dintre aceste tendinte, in articole dedicate, inca de la momentul in care au fost impartasite publicului de catre cei care urmaresc sa le si implementeze. Cautam astfel sa fim la zi cu toate noutatile wireless, atat pentru a impartasi cu cei pasionati informatii importante, dar si pentru a ne armoniza activitatile noastre de zi cu zi din domeniul wireless.

1.   Produsele Wi-Fi 6 vor fi tot mai prezente in viata noastra

De când a fost anuntat Wi-Fi 6, in septembrie 2019, producatorii de tehnologie au iesit rapid pe piata cu produse noi. In 2020, aceasta tendinta va continua si cu siguranta vom vedea tot mai multe dispozitive Wi-Fi 6, atât in ceea ce numim noi ​​core gateway si core AP, dar si in extensiile din casa sau device-uri care ne insotesc permanent.

Producatori precum Intel si Qualcomm se arata extrem de optimisti in ceea ce priveste rata de adoptie WiFi 6 in acest an si anunta prognoze care prevad cresteri foarte mari de vanzari de dispozitive si chipset-uri, precum si implementari tot mai sofisticate pentru mediul business, mai ales ca noile tehnologii sunt extrem de generoase in optiuni, dar si foarte echilibrate in raportul pret-calitate.

Pentru consumatorii obisnuiti WiFi 6 va fi, de asemenea, un factor cu mare impact asupra experientelor de comunicare, WiFi 6 fiind capabil sa suporte aplicatii tot mai solicitante, precum realitate virtuala, jocuri online, streaming live si acces extrem de rapid la internet. Toate acestea vor fi posibile gratie vitezelor si stabilitatii pe care le aduce WiFi 6.

2.   Wi-Fi 6E in 6 GHz

Una dintre cele mai interesante evolutii in Wi-Fi in 2020 este potentialul sau de extindere in banda de 6 GHz. Aceasta portiune de spectru fara licenta poate fi curând disponibila pentru utilizarea Wi-Fi de catre autoritatile de reglementare din intreaga lume, marind capacitatile Wi-Fi pentru a continua sa ofere inovatie si contributii valoroase consumatorilor individuali, companiilor, precum si economiilor in general.

In ianuarie 2020, Wi-Fi Alliance a anuntat Wi-Fi 6E pentru a identifica dispozitivele care ofera performante superioare, latenta mai mica si rate de date mai rapide ale Wi-Fi 6 extinse in banda de 6 GHz. Anuntul a fost urmat de anunturi ale unor importante companii precum Intel, Broadcom sau Celeno, care si-au aratat interesul si disponibilitatea de a veni cu noi produse Wi-Fi 6E care urmeaza sa fie disponibile atât de repede pe cât permite peisajul de reglementare.

3.   Evolutia securitatii wireless – WPA3

Confidentialitatea si securitatea datelor au crescut in importanta pe masura ce oamenii isi ocupa tot mai mult din viata de zi cu zi online. WPA3 – cea mai recenta securitate Wi-Fi – va deveni obligatorie pentru toate noile produse Wi-Fi. Acest lucru va ajuta la asigurarea dispozitivelor Wi-Fi si la o gestionare mult mai eficienta a securitatii infrastructurilor wireless.

Linksys se asteapta ca securitatea wireless sa fie in continuare o preocupare principala pentru companii, iar rata de adoptie a standardului de securitate WPA3 sa creasca tot mai mult in 2020.

4.     Wi-Fi ca infrastructura pentru aplicatii critice

Wi-Fi va deveni o infrastructura mai stabila si mai acceptata pentru aplicatii critice. Este de asteptat in 2020 ca WIFi-ul sa devina tehnologia preferata pentru multe dintre procesele de comunicatii din companii, urmand ca prin wireless sa fie controlate si deservite baze de date complexe si servere de control ale proceselor din marile corporatii. Rapiditatea si versatilitatea adusa de WiFi 6 va face ca tot mai multe aplicatii importante sa-si gaseasca mediul perfect de functionare. Infrastructuri tot mai complexe isi bazeaza astazi functionarea prin mediul wireless, dar in acest an este de asteptat ca tot mai multe astfel de aplicatii sa adopte WiFi 6 ca prima optiune de comunicare.

5.   Wi-Fi pentru aplicatii de calcul ambiental

Se preconizeaza ca Wi-Fi va deveni o baza pentru un nou concept emergent in spatiul tehnologic: calculul ambiental. Acest lucru inseamna „dispozitive constiente de context si comportament si interactiuni in retea”. Wi-Fi va continua sa permita multe aplicatii diferite, iar utilizatorii Wi-Fi vor trai intr-o casa mai inteligenta cu multe experiente „inteligente” din cauza Wi-Fi-ului gratuit.

Cu ajutorul calculelor ambientale, Wi-Fi va oferi o platforma unica pentru a conecta informatiile intre dispozitivele pe care le detin deja consumatorii. Drept urmare, serviciile online vor fi integrate perfect cu smartphone-ul, televizorul si multe alte device-uri pentru o experienta consecventa acasa, la serviciu sau in mers.

6.   Expanded Passpoint –  implementarile in spatii publice

Wi-Fi Passpoint  simplifica accesul la hotspot-urile Wi-Fi in locuri publice, eliminând nevoia utilizatorilor de a gasi si autentifica o retea de fiecare data când se conecteaza. Conectivitatea fara fir Wi-Fi devine din ce in ce mai solicitata de consumatori, iar usurinta exploatarii ei ii va aduce succesul asteptat.

In timp ce solutiile Passpoint exista de câtiva ani, in 2020 acestea se vor extinde si mai mult. Tehnologia Passpoint va evolua considerabil in noul mediu oferit de WiFi 6 si din 2020 este asteptata promovarea conectivitatatii perfecte pe care consumatorii o au pe aeroporturi, stadioane, baze militare si multe alte locatii.

7.   Wi-Fi imbunatateste asistenta medicala

Wi-Fi a revolutionat accesul la internet acasa si la locul de munca. Lucrul acesta se intampla de ani buni deja. De acum insa Wi-Fi este pregatit sa se mute mai departe in lumea asistentei medicale si urmeaza sa joace un rol mai mare in imbunatatirea starii noastre de bine si a bunastarii generale. Comcast spune ca „suntem la o rascruce uimitoare de Wi-Fi si asistenta medicala, cu ceea ce purtam pe incheieturile noastre la ceea ce tehnologia va simti in cele din urma in casele noastre. Cred ca va aduce posibilitati infinite in spatiul medical”. Purtarea unei bratari de fitness aduce beneficii incontestabile oricarui utilizator, atat la nivel mental, dar si la cel al starii de sanatate. Monitorizarea mai multor parametri ce tin de sanatatea noastra va fi completata cu o serie de noi facilitati care ne vor ajuta sa intelegem mult mai bine nevoile organismului, sa ne oferim experiente utile si sanatoase, dar si sa permitem intr-un mod controlat interventii de la distanta atunci cand monitorizarile indica nevoia unor actiuni de specialitate.

Device-urile de asistenta medicala vor acoperi o paleta cat mai larga de monitorizari, iar interconectarea acestora cu centrele medicale va face ca siguranta sanatatii personale si a familiei sa fie la cel mai inalt nivel.

Toate aceste trenduri asteptate in 2020 au rolul de a ne imbunatati nu doar experientele WiFi, ci si viata in general. Din ce in ce mai mult tehnologia joaca un rol tot mai important in viata noastra, fie ca vorbim de confort, siguranta sau sanatate. La Net Shape, divizia noastra wireless este permanent conectata la noutatile wireless din toata lumea, iar in laboratorul nostru se fac zilnic experimente din ce in ce mai sofisticate, toate avand la baza tehnologia WiFi. Daca ai un proiect wireless de implementat, oricat de mare, suntem aici pentru a te ajuta sa intelegi mai bine, dar si pentru a-ti oferi cele mai bune servicii si solutii wireless. Ne poti contacta oricand folosind datele noastre de contact.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *