WPA3, noul standard de securitate wireless, este tot mai aproape

De peste un deceniu, dispozitivele Wi-Fi au folosit acelasi protocol de securitate. Despre importanta securitatii in mediul wireless am tot vorbit pe blogul nostru, gasesti aici un articol dedicat acestei probleme. Viitorul apropiat ne aduce noutati importante, standardul de securitate WPA3 este tot mai aproape.

Wi-Fi Alliance, organizatia care supravegheaza adoptarea noilor standarde in Wi-FI, incepe sa certifice produsele care accepta WPA3, succesorul protocolului de securitate WPA2 care se afla in uz inca din 2004.

Noul protocol ofera o serie de protectii suplimentare pentru dispozitivele conectate prin Wi-Fi. O prima mare imbunatatire pe care o vom resimti cu totii este ca WPA3  va face mai dificila spargerea unei parole de catre hackeri, mai mult, chiar daca se va mai intampla hackerii vor putea ”vedea” un volum limitat de date. Din fericire nu se va schimba nimic in masura in care utilizatorii vad si acceseaza o retea wireless. Ca si pana acum vom introduce o parola si vom putea sa ne conectam la retea.

Implementare standardului de protectie Wi-Fi WPA3 nu se va intampla peste noapte, va fi un proces treptat ce cu siguranta va dura mai multi ani. Asta si pentru ca echipamentele care accepta WPA3 sunt la inceput de drum – va fi nevoie de noi routere, sau de actualizari ale routerelor la versiuni care sa accepte acest protocol – bineinteles acolo unde este posibil. Acelasi lucru se va intampla si cu toate gadgeturile care ne inconjoara. Ori va trebui sa achizitionam unele noi, ori sa speram ca producatorii vor face actualizari la cele pe care le detinem deja. Important de spus si bine ca se intampla este faptul ca dispozitivele care accepta WPA3 se vor putea conecta in continuare cu cele care utilizeaza WPA2, ceea ce face ca noutatile in securitate wireless sa nu aduca ”fracturi” care sa ne faca viata mai grea.

Revenind la ce este WPA3, prima caracteristica noua este protectia impotriva atacurilor offline, acel mod in care un atacator capteaza date din fluxul Wi-Fi, il aduce intr-un computer privat unde incearca diferite sisteme de ghicire a parolei pana reuseste sa o obtina. Cu WPA3, atacatorii ar trebui sa fie capabili sa faca o singura estimare impotriva datelor offline inainte de a deveni inutile; ei vor trebui sa interactioneze cu dispozitivul live Wi-Fi de fiecare data cand vor sa faca o presupunere (lucru tot mai dificil, deoarece necesita prezenta fizica in zona retelei wireless, iar dispozitivele pot fi configurate pentru a se proteja impotriva presupunerilor repetate).

Un alt plus al standardului de securitate WPA3, asa cum ni-l prezinta Wi-Fi Alliane, este gradul sporit de confidentialitate care impiedica compromiterea datelor mai vechi fata de momentul unui presupus atac reusit. Daca un atacator capteaza o transmisie Wi-Fi criptata, apoi creeaza parola, nu va putea citi datele mai vechi – va putea sa vada numai informatiile noi, cele care circula in prezent prin reteaua wireless.

Aceste modificari se aplica la utilizarea personala a retelei Wi-Fi – indeosebi in mediile mici, acasa de exemplu. In zona de business vor fi ca si pana acum seturi diferite de protectii.

Estimarile Wi-Fi Alliance arata ca platforma WPA3 va creste incepand cu anul viitor. Mai mult, urmatoarea generatie de Wi-Fi (802.11.ax) este asteptata sa fie adoptata in masa la sfarsitul anului viitor. Pe masura ce adoptia creste, WPA3 va deveni in cele din urma o cerinta pentru ca un dispozitiv sa fie considerat certificat Wi-Fi.

Chiar daca standardul WPA2 are mai mult de un deceniu, acesta a primit constant actualizari pentru a face fata noilor provocari wi-fi. Acelasi mod de functionare il vom intalni si in cazul WPA3, asa ca boom-ul tehnologiilor va putea fi sustinut indeaproape de un standard de securitate wireless updatat, capabil sa ofere un mediu sigur.

Stiri privind adoptarea WPA3 vin si din partea producatorilor de tehnologie. Multe companii si-au anuntat deja sprijinul, noile echipamente vor fi aliniate acestui standard. Une xemplu bun este Qualcomm care deja a anuntat caa inceput lucrul la crearea unui nou cip pentru telefoane si tablete care suporta 802.11ax si WPA3.

Viitorul securitatii wireless pare ca se indreapta intr-o directie tot mai buna, sustinem cu entuziasm toate inovatiile care ne pot aduce un mediu wireless tot mai sigur, dar si, bineinteles, mai rapid.

Daca ai intrebari despre noul standard de securitate wireless te asteptam cu un comentariu la acest articol. Daca ai nevoie de orice alt sfat, idee sau, de ce nu, proiect de infrastructura wireless, hai sa ne povestesti. Datele noastre le gasesti in aceasta pagina.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *