Wi-Fi 6E

Extinderea wireless in banda de 6GHZ se va numi Wi-Fi 6E

Wi-Fi Alliance, institutia care reglementeaza standardele wireless, a anunțat la finalul anului trecut numele oficial pe care-l va purta Wi-Fi 6 în banda de 6 GHz, si anume „Wi-Fi 6E” (unde „E” înseamnă „extins”). 

Anunțul a fost facut cu putin inainte de inceperea editiei 2020 a evenimentului global CES, despre care am vorbit in aceasta postare. Denumirea de WiFi 6E a fost rapid adoptata de comunitatea tech, iar la CES marii producatorii de chipset-uri si device-uri au venit deja cu inovatii si solutii care sa sustina o rapida adoptare a operarii wireless in banda de 6 Ghz.

Wi-Fi Alliance spune ca banda de 6 GHz (sau mai exact, parti ale acesteia) „poate fi curand disponibila in intreaga lume”, subliniind ca Wi-Fi in banda de 6 GHz nu este doar un fenomen american. Mai mult, si in Europa se pare ca Uniunea Europeana pregateste o gama de frecvente de 500 MHz sa fie disponibila pentru utilizarea fara licenta.

Pentru Wi-Fi 6E, FCC (Federal Communications Commission) nu a luat inca o decizie finala, dar este asteptata o solutie favorabila in cursul primelor luni ale acestui an.

Wi-Fi Alliance a decis – cel putin deocamdata – sa nu creeze un nou logo pentru Wi-Fi 6E si pare sa se astepte ca sigla si pictograma Wi-Fi 6 existente sa fie utilizate si in cazul Wi-Fi 6E. E bine de stiut ca logo-urile si pictogramele Wi-Fi Alliance sunt doar linii directoare si nimic nu impiedica, de exemplu, producatorii de smartphone-uri sa indice functionarea Wi-Fi 6E pe ecranele smartphone-ului cu pictograme cu design propriu.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *