BLOG

Latest Tech
News

Mituri despre Wi-Fi in campusuri si universitati

iulie 21, 2022

Mituri despre Wi-Fi in campusuri si universitati

Studentii care ajung astazi intr-un campus universitar si-au trait intreaga viata ca si „nativi digitali”. Smartphone-urile, device-urile inteligente si social media le sunt la indemana si le ofera posibilitatea de a fi in contact permanent cu oricine, oriunde, oricand. Aceasta este lumea pe care au cunoscut-o dintotdeauna, iar asteptarile lor sunt tot mai mari.



Cel putin in zona de Wi-Fi acesta este profilul celui mai ”pretentios” client. Drept urmare, sunt foarte atenti cand isi fac alegerile legate de campusul in care vor petrece urmatorii ani, iar conexiunea la internet se afla deja printre primele solicitari pe care le au si pe care orice manager de astfel de institutie incearca sa le satisfaca cat mai bine. Dar nu este deloc usor.

Stim asta si pentru ca in ultimii ani am fost implicati in diverse proiecte de realizare de infrastructuri wireless pentru campusuri universitare – un mediu radio extrem de complex, consumuri mari si foarte mari, la care adaugam si faptul ca vorbim de clienti foarte pretentiosi care-si desfasoara majoritatea activitatilor online.

Investitorii privati in zona campusurilor universitare au inteles cel mai bine acest aspect, ba chiar propun Wi-Fi de cea mai buna calitate ca si diferentiator decisiv fata de concurenta. Si in ultimii ani roadele acestei strategii au inceput sa se vada. Mai mult, drumul de la ce se promite la ce se livreaza s-a scurtat foarte mult, calea onestitatii a devenit singura care mai poate fi folosita. Spunem asta si pentru ca avem multe exemple in acest sens, dar si pentru faptul ca nativii digitali care populeaza campusurile universitare sunt ancorati permanent in medii sociale de larga reprezentativitate online – Facebook, YouTube, Twitter, Instagram etc., si isi exprima frustrarile legate de reteaua wireless ori de cate ori sunt nemultumiti. Precum bine stim, in social media ”bolovanul criticilor” se rostogoleste rapid, iar efectele incep sa apara.

Pentru astfel de lucruri am fost contactati si suntem si astazi impreuna cu dezvoltatori de campusuri universitare private, oferindu-le solutii din ce in ce mai performante, dar si monitorizand permanent activitatea pe care clientii o au pentru a optimiza in timp real echipamentele wireless in vederea obtinerii celor mai bune performante posibile.

In definitv, studentii vin intr-un campus asteptand ca toate dispozitivele lor sa se conecteze usor. Vor sa-si faca temele (acolo unde este cazul), sau sa joace jocuri video cu viteze de descarcare super rapide. Vor sa urmareasca filme, canale de YouTube si multe alte activitati care presupun conexiune la internet. In schimb, nu au rabdare sa introduca in mod constant parole sau sa apeleze la asistenta IT atunci cand sunt probleme. Se asteapta ca reteaua Wi-Fi sa functioneze si penalizeaza vocal ori de cate ori nu se intampla acest lucru.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva mituri legate de infrastructurile wireless din campusurile studentesti, informatii care va vor fi de mare ajutor pentru a va putea alinia la standardele de top ale tehnologiilor wireless, fara a risipi insa bugete imense. Obtineti nu doar o infrastructura Wi-Fi de top, dar si beneficii directe in cifra de afaceri prin faptul ca tot mai multi tineri vor alege sa-si petreaca ”studentia” in campusul dvs.

Un student aduce, in medie, trei device-uri care se conecteaza la reteaua wireless


Daca goliti geanta unui student veti gasi cu siguranta un smartphone si un laptop. Credeti ca asta e cam tot, sau hai ca mai are un device. Total gresit. Ar trebui sa va pregatiti pentru o avalansa de device-uri de care studentul se foloseste in timpul sederii in campus. Si nu o spunem noi asa, sunt si studii internationale care mentioneaza nu mai putin de 7 device-uri, in medie, aflate in posesia unui singur student. Am facut si noi cateva sondaje si am identificat o diversitate foarte mare de device-uri care cauta sa se conecteze la reteaua wireless dintr-un campus si care folosesc internet permanent sau aproape permanent. Vorbim de tablete, e-readere, imprimante wireless, console de jocuri video, difuzoare Wi-Fi, smart TV-uri, playere Blu-Ray, ceasuri inteligente sau bratari de fitness etc.

Toate aceste dispozitive sunt capabile sa functioneze in mediul WiFi si toate incearca sa se conecteze la Access Point-urile (AP) din campus.

Pentru a oferi servicii wireless 24/7 capabile sa faca fata tuturor solicitarilor sunt necesare investitii serioase, dar si o excelenta planificare a retelei care sa poata oferi posibilitatea scalarii resurselor in vederea acoperirii unor cereri tot mai diverse. Este ceea ce si facem la Net Shape, alaturi de specialistii nostri din departamentul Wireless. Preluam solicitarea clientului, mergem si facem masuratori in mediul real, planificam reteaua, instalam echipamentele si testam. Toate aceste etape au grade mari de complexitate, le-am explicat in articole detaliate pe blogul nostru. Daca aveti nevoie vi le explicam pentru a intelege ca realizarea unei infrastructuri wireless profesionale implica si foarte multa stiinta, experienta, dar si instrumente de masurare si predictie a mediului radio – tool-uri in care investim an de an. Suntem pregatiti sa facem fata oricarui proiect wireless, indiferent de anvergura lui.

Mai multe Acces Point-uri in zonele cele mai aglomerate vor asigura o acoperire mai buna


Este o conceptie gresita, despre care am mai vorbit si cu alte ocazii, sa crezi ca rezolvarea unei probleme in wifi tine doar de bani si de numarul echipamentelor pe care le poti cumpara.

Investirea unor sume mari pentru achizitionarea mai multor Access Point-uri nu inseamna neaparat performante mai bune ale sistemului wireless. In cele mai multe cazuri se intampla, din pacate, exact invers. De obicei ne confruntam cu acest lucru acolo unde retelele sunt facute ”dupa ureche”, fara un planning profesional si fara a se face masuratori si teste de stres ale retelei care sa indice punctele critice si necesarul exact de AP-uri.

Cand se depaseste numarul optim de AP-uri, creste si probabilitatea ca mai mult de un AP sa comunice cu acelasi dispozitiv pe acelasi canal (fenomen cunoscut sub numele de interferente co-canal), fapt care degradeaza performanta comunicarii wireless.

Noi recomandam o abordare profesionala in ceea ce priveste numarul de AP-uri, lucru care conduce atat la o buna performanta a intregului ecosistem wireless, dar si la o optimizare a abugetului de achizitii.

WI-FI este veriga slaba in securitatea ta IT


Ar fi anormal sa argumentam ca adaugarea unui sistem wireless Wi-Fi nu are efect asupra securitatii IT. Mai ales intr-un mediu atat de complex cum este un campus. Studentii, administratorii, vizitatorii pot fi autentificati in reteaua wireless. Hackerii pot crea diverse scenarii pentru a atrage utilizatorii neglijenti in situatii vulnerabile. Este o lupta continua, iar administratorii retelei au astazi tot mai mult de munca.

Pe de alta parte, zilele atacurilor grave de retea provenite de la legatura Wi-Fi s-au cam terminat. Securitatea Wi-Fi este tot mai puternica, standardizata si disponibila pe scara larga. Despre securitatea sistemelor wireless am vorbit mai larg in acest articol.

Sistemele moderne folosesc VLAN-uri separate pentru accesul oaspetilor, mentinand astfel furnizorii, vizitatorii si eventualii intrusi departe de datele interne sensibile.

Fiecare dispozitiv Wi-Fi certificat trebuie sa accepte criptarea AES. Astfel, eventualele AP-uri ”fantoma” nu pot atrage utilizatori interni, deoarece dispozitivele Wi-Fi moderne nu vor rula daca AP-urile nu folosesc acreditari WPA2 identice.

Sistemul Wi-Fi va avea un efect asupra securitatii retelei, asa cum ar face orice alt device adaugat la o retea. Dar zilele in care infrastructura wireless era veriga slaba in IT au trecut de mult. Implementarea unei retele wireless sigure nu este simpla, dar o echipa experimentata si cu experienta poate face asta.

Suntem adeptii evaluarii si implementarii strategice a securitatii wireless, inginerii Net Shape sunt pregatiti sa ofere cele mai bune setari de securitate in orice infrastructura wireless.

Daca ati adaugat mai multe AP-uri veti avea nevoie de mai multe switch-uri


Infrastructura wireless se suprapune si functioneaza in mediul unei infrastrcturi IT. Sunt multe exemple prin care limitele impuse de o infrastructura IT dezorganizata conduc in mod direct la slabe performante wireless. Aici vorbim de echilibrul intre capacitatile oferite de Access Point-uri si de switch-urile adaugate in retea. Pana la avea un mediu wireless performant, trebuie sa ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie si la reteaua ”pe fir”. Si aici investitiile trebuie facute in asa fel incat sa oferim Access Point-urilor posibilitatea de a se manifesta wireless la toata capacitatea lor, dar si sa avem in vedere eventualele optimizari ale retelei, ba chiar si posibilitatea de a aduce noi AP-uri in sistemul creat.

Cea mai intalnita problema de noi in teren, in relatia AP - Switch este legata de vitezele maxime de conectare ale porturilor AP si Switch. Am vazut cazuri in care porturi de 1Gb de pe AP-uri erau conectate la porturi de 100 M de pe switchurile ce le serveau. Sistemul functiona, insa cantitatea de date ce putea fi transferata era limitata ceea ce incetinea performanta AP-ului. Reversul este si el valabil, nu merita sa investesti in porturi switch care accepta viteze mai mari decat AP-ul deorece nu vei obtine castiguri semnificative. Investitia trebuie sa stea sub semnul echilibrului ceea ce duce la optimizarea bugetului de investitii si eventual redirectionarea unor sume spre noi achizitii de AP-uri daca este cazul.

O infastructura wireless intr-un campus universitar este de cele mai multe ori una extrem de complexa. Problema bugetului este prezenta in orice infrastructura insa in acest caz deciziile neinspirate conduc la cresteri considerabile de bugete irosite in achizitii ce poate nu-si au rostul. Optimizarea unei retele wireless este cel mai greu lucru cu care ne confruntam in proiectele noastre, avand implicatii in tot ce inseamna infrastructura IT. De aceea, inventarul IT este primul pas pe care-l solicitam, pentru ca de cele mai multe ori gasim resurse nefolosite in sistem si nu propunem noi achizitii de echipamente doar pentru ca este nevoie de introducerea de noi AP-uri in infrastructura wireless. Suntem foarte atenti la performantele tehnice, dar suntem si extrem de vigilenti in tot ce inseamna resurse, bani pe care clientii nostri ii pot investi cu folos.

O mare provocare este de a anticipa modul in care cerintele actuale dintr-un sistem wireless complex se vor schimba si vor creste in timp. Investitiile sunt costisitoare, noi tehnologii apar permanent, asa cum cresc si pretentiile consumatorilor wireless. Suntem in permanenta comunicare cu clientii si partenerii nostri, oferindu-le posibilitatea adoptarii pas cu pas a noilor tehnologii, lucru care conduce la o infrastructura wireless adusa permanent la zi, dar si la asumarea unor investitii punctuale, continue, mai usor de suportat.

Marirea puterii de transmitere a AP-urilor imbunatateste acoperirea


Pentru a intelege cu adevarat acest mit, totusi, trebuie definit mai intai termenul „acoperire”. Exista trei optiuni - va vom lasa sa decideti care credeti ca este cea corecta:


  1. Acoperire = dispozitivele pot vedea reteaua Wi-Fi.

  2. Acoperire = dispozitivele pot vedea si se pot conecta la reteaua Wi-Fi.

  3. Acoperire = dispozitivele pot vedea, conecta si accesa constant reteaua Wi-Fi.


Nu te vom lasa sa decizi. Daca nu ai ales varianta 3 e bine de stiut ca aceea este singura definitie corecta a acoperirii wireless.

„Acoperirea” Wi-Fi nu este pur si simplu acoperire doar daca dispozitivele pot accesa in mod constant reteaua Wi-Fi. In speranta obtinerii unor performante wireless mai bune unii sunt tentati sa creasca puterea de transmisie a Access Point-urilor. Asta nu ar face decat sa trimitem date mai repede catre dispozitivele care acceseaza reteaua. Crescand puterea de transmisie a AP-urilor nu o crestem si pe cea de transmisie a dispozitivelor. Fara o crestere a ambelor nu putem vorbi de performante in wireless. Mai mult, se mai intampla si anumite ”ciudatenii” care pot ajunge chiar la contraperformante. De exemplu, unele dispozitive isi reduc efectiv puterea de transmisie atunci cand sunt conectate la un AP mai puternic creand astfel o acoperire mai slaba. Dispozitivul poate vedea un semnal super-puternic si isi reduce in mod natural puterea de transmisie intr-o incercare de a prelungi durata de viata a bateriei.

Aici intervine nevoia de survey wireless, recomandare pe care o facem tuturor clientilor. In urma unui survey activ, dar si a unui planning facut responsabil putem determina puterea cu care sa emita fiecare AP astfel incat acoperirea wireless sa creeze un mediu propice comunicarii, dar si sa nu trimita ”alarme” false catre dispozitivele ce se conecteaza, facandu-le pe acestea sa ia decizii precum cele explicate mai sus.

Toate Access Point-urile sunt la fel


Pentru multi manageri de achizitii persista ideea potrivit careia AP-urile Wi-Fi sunt doar o marfa. O impart in categorii de buget si daca au nevoie de AP-uri premium, aleg fara sa mai consulte specificatii, sau fara sa mai apeleze la cunostintele si experienta unui implementator. Este cea mai paguboasa abordare si din pacate ne lovim foarte des de ea.

Recunoastem si noi, AP-urile, toate, sunt gandite sa faca acelasi lucru. Este chiar tentant sa crezi ca orice AP este la fel de bun ca oricare altul.

Toate AP-urile propuse pietei de fabricantii certificati folosesc chipset-uri standard si modele de referinta OEM, respecta standardele IEEE 802.11 si ofera o interoperabilitate dovedita datorita testarii Wi-Fi Alliance. Dar este foarte mult spatiu care sa depaseasca standardele si nu orice vanzator de AP-uri face acest pas urmator.

Constant, in laboratorul wireless de la Net Shape testam AP-uri de la diversi vendori si suntem surprinsi de diferentele pe care le constatam atunci cand le punem cu adevarat la treaba.

Investitiile in inovatie tehnologica se vad imediat, poate si de aceea ne ferim de furnizorii care ofera AP-uri ieftine, corecte pana la urma in acceptiunea standardelor si testarilor Wi-Fi Alliance. Dar doar atat. Pentru a realiza infrastructuri wireless de anvergura si performante, mai ales intr-un mediu atat de dinamic cum este cel al unui campus universitar, nu ne permitem sa le propunem clientilor achizitii ”ieftine”, care sa-i bucure in momentul cumpararii, dar care sa-i nemultumeasca atunci cand reteaua este pusa in productie.

Pentru noi, reperul de marca al Access Poiunt-urilor WiFi ramane Ruckus Wireless, dar sunt si alte marci de echipamente cu care lucram si pe care le recomandam atunci cand consideram ca se potrivesc intr-un anumit proiect.

Cam acestea ar fi cateva dintre miturile cu care ne confruntam in mediul wireless. Multe sunt izvorate din insuficienta intelegere a tehnologiei, dar sunt si unele intretinute de diversi vendori sau implementatori mai putin pregatiti.

Avem experienta realizarii a sute de infrastructuri wireless medii si mari, suntem angrenati in diverse proiecte care ne solicita zi de zi, dar avem si placerea de a descoperi noi proiecte si de a face tot mai multi clienti fericiti.

Specific, pentru campusuri universitare, avem un proiect dedicat, fiind parteneri cu mai multe astfel de institutitii. Vorbim de un mediu greu pentru orice profesionist wireless, plin de provocari, dar si de reusite frumoase daca alegi drumul corect, cel in care stiinta, tehnologia si munca nu fac rabat de la calitate.

In plus, suntem pregatiti cu tot ce inseamna tool-uri hardware si software de top, investitiile Net Shape sunt constante si deloc mici in acest sens. Colegii nostri din departamentul wireless trec printr-un proces continuu de pregatire si certificare, atat pe partea de implementare, cat si pe cea de design radio.

Pentru orice fel de solicitari privind echipamente wireless sau realizare de infrastructuri va stam la dispozitie cu o echipa entuziasta, capabila sa duca la bun sfarsit orice fel de proiect, indiferent de anvergura lui. Ne puteti contacta telefon sau prin email, folosind datele noastre de contact.