wifi6

Schimbari mari in lumea wireless: frecventa 6 GHz va fi doar pentru dispozitivele Wi-Fi 6

In 2020, pentru prima data in 17 ani, ne asteptam ca Wi-Fi-ul sa primeasca spatiu aerian suplimentar. Desi nu cunoastem inca toate conditiile pe care regulatorii le vor cere pentru utilizarea benzii de 6 GHz, ne asteptam la accesul la o gama larga de spectru. Mai important, acest spectru va fi, cel putin la inceput, nefolosit de dispozitive vechi si va contine un interval de spectru mai continuu si neintrerupt decat oricare dintre benzile Wi-Fi existente.

Organizatia responsabila pentru definirea noilor standarde Wi-Fi – IEE – a decis ca doar  dispozitivele WiFi 6 vor fi autorizate sa functioneze in noile frecvente de 6 GHz. Decizia a fost luata, recent, in cadrul unei reuniuni a grupului de lucru IEEE. Combinatia de tehnologii Wi-Fi 6 de inalta performanta cu benzi de frecventa de 6 GHz va incepe un ciclu fara precedent de crestere a industriei Wi-Fi bazat pe extinderi foarte mari ale calitatii si capacitatii, spune Quantenna Communications.

Cu noul standard Wi-Fi 6 tot mai aproape de lansarea pe piata si lansarea in 2020 a benzilor de 6 GHz  dedicate Wi-Fi in SUA, industria Wi-Fi se indrepta cu siguranta catre un ciclu de crestere fara precedent. Dar exista si mai multe vesti bune: organizatia responsabila pentru definirea noilor standarde Wi-Fi a votat in favoarea punerii la dispozitie a benzilor noi de 6 GHz numai pentru dispozitivele WiFi 6.

Aceasta inseamna ca viitoarele benzi de 6 GHz vor fi utilizate doar de cea mai recenta tehnologie Wi-Fi, in speta cea mai performanta si eficienta spectral. Liderul de chipseturi Wi-Fi Quantenna spune ca inca nu ne dam seama de cum va fi viitoarea experienta wireless, dar un lucru este sigur: va fi un impuls fara precedent in calitatea si capacitatea Wi-Fi.

„Noul standard Wi-Fi 6 nu va aduce viteze mult mai mari decat cele intalnite in standardul 11ac, dar va straluci cu adevarat in medii dense. Acum, imaginati-va dublarea sau triplarea spectrului disponibil si evitarea interferentelor de pe dispozitivele vechi. Rezultatul final va fi spectaculos, cu o mai buna calitate si performanta a Wi-Fi-ului”, spune James Chen, VP Marketing Quantenna.

Decizia IEEE inseamna ca Wi-Fi 6 va fi definit pentru functionarea in toate benzile Wi-Fi actuale, inclusiv 2,4 GHz, 5 GHz, dar si in viitoarea frecventa de 6 GHz. In schimb, Wi-Fi 5 (802.11ac) va continua sa functioneze doar in 5 GHz, in timp ce 2.4 GHz va suporta in continuare versiunile Wi-Fi mai vechi (predominant Wi-Fi 4 sau 802.11n). Intre timp, FCC a redeschis cazul pentru eliberarea benzii de 5,9 GHz la Wi-Fi – o banda ocupata in prezent de asa-numitele comunicari DSRC (vehicul-cu-vehicul).

Vestile bune continua si cu faptul ca principalii furnizori de chipseturi WiFi s-au aratat extrem de interesati inca de la inceputul definirii standardului WiFi 6, iar acum, cu atat mai mult, vor aduce pe piata chipseturi WiFi de 6 Ghz pentru a pregati lansarea promisa in 2020.

Daca ai intrebari sau esti cumva implicat intr-un proiect care necesita si o infrastructura wireless profesionala, te asteptam cu intrebari – ne gasesti aici.

Write a Comment

Your email address will not be published.