BLOG
Latest Tech
News
![Securitatea retelei wireless de acasa](https://www.netshape.ro/images/articole/securitate-wireless.jpg)
decembrie 23, 2021
Securitatea retelei wireless de acasa
Daca ai acasa o retea wifi, cel mai probabil ai primit deja cateva mesaje in care esti atentionat de nivelul de securitate wireless al acesteia. De fapt, niste studii destul de recente ne arata ca 70 % din retelele mobile nu sunt suficient de securizate.
Din pacate, astfel de date nu te invata ce sa faci in caz de pericol. Poate ca vei spune ca Internetul este suficient pentru a fi de ajutor. Si pentru multi, chiar este, in mediul online existand tot felul de metode prin care iti poti proteja reteaua de acasa. Problema lor? Cele mai multe sunt dedicate firmelor si exista sanse ca tu sa nu ai o firma. Asadar, iata si cateva informatii dedicate utilizatorilor casnici a caror cunostinta se poate dovedi a fi esentiala.
Continuam seria articolelor informative, la Net Shape ne preocupa, deopotriva, si situatia retelelor wireless din companii / institutii, dar si siguranta wireless de acasa. Sunt cateva lucruri pe care le poti face singur, le gasesti mai jos. Iti pot aduce o securitate wireless sporita, mai putine batai de cap intr-o lume in care atacurile cibernetice pot aduce prejudicii mari. Daca nu te descurci, ne dai un semn si incercam sa te ajutam, c-un sfat, c-o idee si, de ce nu, chiar cu o vizita prin care sa-ti punem la punct reteaua wireless :) Nu te costa mult, cu siguranta mult mai putin decat pierderile pe care le poti suferi. Datele noastre de contact le gasesti in aceasta pagina.
De ce este nivelul ridicat de securitate wireless atat de important?
Exista sanse sa spui ca tu nu nu esti o persoana publica si ca nimeni nu ar vrea sa se conecteze la reteaua ta de acasa. Totusi, nu se stie niciodata. In primul rand, in functie de modul in care aceasta este configurata, pot exista hackeri care isi doresc acces sau control asupra computerului tau. Intr-o astfel de retea poti ajunge sa controlezi orice parte a ei sau a computerului si poti afla orice informatii ale utilizatorului/utilizatorilor iti doresti.
Apoi, chiar daca cei din jur nu au intentii atat de nocive, ei tot iti pot pune bete in roate si te pot afecta. Cu totii avem vecini. Mai nou, acestia nu fura doar energia electrica sau telefonul (asa cum era pe vremuri), ci ne pot fura extrem de usor si Internetul. Daca reteaua ta nu este securizata este ca si cum a-i invita pe toata lumea sa i se alature. Nu iti afecteaza computerului, dar lungimea de banda scade, la fel si viteza de Internet. Este un aspect frustrant si poate sa fie evitat cu usurinta, daca vrei si stii cum.
Nu in ultimul rand, desi retelele de acasa au o acoperire scazuta, pot fi construite antene care capteaza semnalul de la un router chiar si de la 5 km distanta. Asa ca securitatea devine cu atat mai importanta.
Cum sa iti securizezi reteaua wireless
Acum ca ai aflat de ce trebuie sa faci asta, este bine sa vedem impreuna si cum o poti face. Desi nu iti putem oferi detaliile exacte (pentru ca fiecare producator de routere are stilul sau), urmatoarele sfaturi sunt unele universale.
- Folosirea encriptarii
Acesta este cel mai important lucru pe care il poti face. Toate retelele pot fi encriptate si astfel accesibile doar cu parola. Dispozitivele existente pe piata pot fi encriptate folosind doua strategii. Prima dintre ele este WEP. Aceasta este mai slaba si cu suficient acces la date, poate fi sparta in vreo cateva saptamani. Totusi, daca un hacker vede ca ai parola WEP, cel mai probabil va alege o alta sursa mai usoara si nu va pierde timpul cu a ta.
O encriptare slaba este mai buna decat nimic, dar daca vrei ceva de top, iti recomandam parola WPA. Poate ca aparatele sunt mai scumpe, dar si rezultatele isi fac simtita prezenta.
- Nu iti anunta prezenta
Punctele de acces wifi au un mecanism care se numeste indentificator de transmisiune. Acesta le ajuta sa fie mai usor de identificat, dar tu stii ca ai deja wifi, deci nu ai nevoie de el. Asadar, nu ii lasa pe hackeri sa profite si sa iti descopere rapid reteaua si dezactiveaza imediat acest sistem, daca modelul iti permite.
In al doilea rand, schimba numele retelei. Cand aparatul iese din fabrica, el vine cu un cod si acesta este simplu de ghicit. Daca ii pui insa un nume mai complicat, hackerii isi vor da seama mai greu care este numele retelei.
- Limiteaza accesul la router-ul tau
In final, o alta posibilitate de mari rata de securitate wireless este aceea de a specifica router-ului numele dispozitivelor care se pot conecta la retea. Fiecare computer are in interfata sau un sistemul numit Media Access Control (MAC). Practic, tu ii poti spune retelei ca doar unele sisteme MAC sunt compatibile cu ea si reteaua va respinge orice dispozitiv strain.
Adresa MAC poate fi aflata scriind IPCONFIG /ALL in meniul command prompt. Totusi, nu trebuie sa crezi ca un hacker bun nu poate afla si el comanda. Ideea este ca nu exista metoda de securitate perfecta si imposibil de depasit, dar folosindu-le pe toate acestea, sansele de a avea probleme scad considerabil.
Legat de tema securitate wireless iti recomandam si alte articole scrise de echipa Net Shape: