retea wireless

Ingredientele Net Shape pentru cea mai buna retea wireless

O buna retea wireless presupune parcurgerea catorva pasi fermi, recomandabil ca acestia sa fie facuti de catre un cunoscator. La Net Shape gasiti destui, unii dintre cei mai buni.

In cele ce urmeaza o sa-ti spunem cateva dintre secretele noastre, in fond principii de la care nu ne abatem atunci cand avem ca tema realizarea unei infrastructuri wireless. Sutele de ore petrecute in configurari de retele wireless, sutele de proiecte desenate pentru clienti care-si doreau cea mai buna retea wireless, ne recomanda in acest domeniu, dar si, mai ales, ne dau incredere ca putem aborda orice fel de proiect de retea wireless, oricat de greu ar fi.

Intr-o maniera simplificata, etapele realizarii unei excelente infrastructuri wireless ar fi:

 1. Culegerea datelor din teren
 2. Analizarea datelor si stabilirea prioritatilor
 3. Proiectarea retelei wireless
 4. Instalarea retelei
 5. Monitorizare permanenta a functionarii retelei wireless
 6. Raport periodic activitate retea wireless

In mare, cam acestea sunt etapele pe care le parcurgem pentru fiecare proiect in parte. Si nu vorbim acum de o retea wireless mare si foarte mare, pasii de mai sus sunt aplicabili pentru orice retea wireless, cat de mica. Bine, excludem cumva acele retele in care avem un router wireless pe care-l conectam la internet si gata. Desi, chiar si in aceste cazuri se pot face optimizari ce pot imbunatati considerabil semnalul wifi.

Hai acum sa le si luam putin pe rand, pentru a ne face putin mai intelesi, dar si pentru a va da si voi seama de cat de importanti sunt pasii de mai sus si, de ce nu, de cat de important este ca realizarea infrastructurii wireless sa fie facuta de cei care se pricep foarte bine la asa ceva. Adica, de noi 🙂

Culegerea datelor din teren

Multi ”profesionisti” din domeniu se multumesc sa primeasca o harta a locului, sa o incarce intr-un soft care simuleaza o necesara infrastructura radio pentru acea harta. Nu este deloc rau, e si asta un pas inainte, macar se trece de chestia aia ”ochionometrica” prin care un asa zis specialist se duce in vizita la ”locul faptei”, se uita el asa putin rotund la ce e pe-acolo si deja semneaza contractul: ”e simplu, aici punem 3 Ap-uri, mai pune 2 si aici, folosim si un controller d-ala si gata, o sa mearga brici”. Nu o sa mearga niciun brici, va spunem noi asta. Sau, mai rau, daca o sa mearga o sa fie si din cauza supraincarcarii cu echipamente, adica o sa platiti mult mai mult decat ar fi nevoie. Asta pentru ca ”profesionistul” nostru nu obisnuieste sa masoare, poate nici sa aplice principii de baza ale propagarii radio. El, ca sa nu riste, pune din burta echipamente peste echipamente si cumva, cumva trebuie sa se intample ceva. Ei bine, nu trebuie sa te multumesti cu asta.

Pentru noi, culgerea datelor din teren este cea mai importanta etapa. De la aceste date pleaca tot proiectul si, in functie de acuratetea acestor date, acea retea wireless va fi sau nu performanta, va fi sau nu intr-un raport calitate/pret pe care ni-l dorim cu totii. Desi nu lucram cu echipamente ieftine, nu vrem sa facem proiecte scumpe. Pare un paradox, dar e perfect valabil. Prin masuratorile pe care le facem reusim sa optimizam necesarul de echipamente wireless si sa ajungem la rezultate excelente cu preturi foarte bune.

Intorcandu-ne la datele pe care le adunam, ele includ analize topografice (dispunere spatii, materiale din care sunt realizati peretii, deschideri pe suprafete, numar nivele etc.) dar si masuratori radio care sa ne arate oportunitatile locului, dar si dificultatile, zonele inchise in care va trebui sa aducem semnal. Ne sunt de ajutor aparate de masura (laser point-uri pentru distante, analizatoare de spectru radio, software analiza wireless Ekahau), dar si experienta noastra in configurarea oricarui tip de retea wireless. Desi fiecare caz are particularitatile lui, exista clar si un numitor comun, un punct pe care ne sprijinim in realizarea oricarui proiect. Unde este acel punct si cum il definim, ramane unul dintre secretele noastre profesionale 🙂

Analizarea datelor si stabilirea prioritatilor

Cu datele culese din teren incepem sa intocmim ”planul de bataie”. Bineinteles suntem intotdeauna limitati si de bugetul disponibil pentru fiecare proiect in parte, raportat la nevoile identificate in teren. Nu suntem adeptii ideii de compromis, asa ca vom cauta sa optimizam la maxim, inca din varianta de draft a proiectului de retea wireless, astfel incat sa ajungem in faza de proiectare cu certitudini, dar si cu un set de prioritati bine conturat. Vorba aia cu ”sa mearga wifi-ul” ne intereseaza prea putin. De mers va merge, important este cum va merge, cat de acoperita va fi zona in care se face noua instalare wifi, care va fi calitatea semnalului, cati utilizatori simultani sunt prognozati pentru acea zona / cladire, dar si chestii mai de finete, precum care sunt ”parazitii” din zona (ce alte retele pot interfera cu infrastructura noastra wireless) etc.

Toate aceste date sunt luate in calcul in faza urmatoare, aceea de proiectare a retelei wifi.

Proiectarea retelei wireless

Suntem in momentul in care toate planurile de pana acum, toate datele culese + principiile teoretice pe care le aplicam la o retea wireless prind contur. Totul se transforma intr-un proiect de al carui design ne ocupam cu multa atentie si migala. Inseamna pentru noi ore de munca pe care le facem cu placere si pasiune, dar si cu urmarirea atenta a tuturor rezultatelor pe care ni le-am propus impreuna cu clientul acelei infrastructuri.

Design-ul profesional al unei retele wireless tine cont de toate elementele de mai sus, dar si de discutiile pe care le purtam permanent cu beneficiarul acelei infrastructuri. De exemplu, sunt momente in care noi depistam amplasamente ”ideale” pentru o perfecta acoperire a spatiului, dar feedback-ul primit de la beneficiar ne spune ca ”nu, va rog eu, acolo nu vrem sa fie niciun echipament”. Folosim argumentatia tehnica, insa ascultam cu atentie si suntem pregatiti pentru a face reformulari. Acel plan B il avem in minte mereu si cautam ca orice solutie secundara sa fie la fel de buna ca o prima alegere.

In proiectarea retelelor wireless folosim softuri specializate, ne ajuta foarte mult, insa deciziile au si doze de subiectivitate izvorate din experientele noastre de pana acum. Softurile sunt capabile sa ne furnizeze simulari ”ideale” care necesita ajustari serioase. De aceea si spuneam pe la inceputul articolului ca atunci cand urmarim o retea wireless bine optimizata nu este de ajuns sa apelam la un soft care sa ne indice in ce locuri sa amplasam echipamentele wireless sau se ne spuna de cate astfel de echipamente avem nevoie.

Unul dintre obiectivele esentiale urmarite in proiectarea retelei wireless este securitatea acesteia. Tehnologia Ruckus Wireless ne este de mare ajutor, prin intermediul ei oferim un grad ridicat de securitate wireless. Mai multe informatii despre acest aspect gasesti in articolul nostru dedicat capitolului securitate wireless.

Instalarea retelei wireless

Dupa parcurgerea primelor etape avem deja un proiect finalizat ”teoretic”, cu un buget stabilit. Nu ne mai trebuie decat OK-ul beneficiarului pentru a trece la faza de instalare. Pentru ca ne facem temele foarte bine deranjul pentru client va fi unul minor. Chiar si in cazul unor retele complexe, proiectarea anterioara ne ajuta sa finalizam instalarea unei retele wireless in cateva ore. Stim din simularile facute cati metri de cablu avem nevoie, unde sunt sursele de alimentare, ba chiar si de cate suruburi avem nevoie 🙂

Monitorizare permanenta a functionarii retelei wireless

Incheierea instalarii retelei wireless coincide cu lansarea proiectului. Din acel moment beneficiarul are o retea wireless functionala, o retea pentru care garantam. Garantia Net Shape consta si in monitorizarea permanenta a functionarii retelei, procedura prin care ne asiguram ca toate criteriile de performanta sunt atinse permanent, dar si o posibilitate real-time de a optimiza prin fine tunning functionarea retelei. Intalnim deseori cazuri in care estimarile privind conectarile simultane primite de la beneficiar sa fie depasite in anumite momente, asa ca suntem atenti si intervenim pentru a mentine o retea wireless ”curata”, capabila sa ofere maxim de performanta.

Raport periodic activitate retea wireless

In functie de obiectivele stabilite de la inceput impreuna cu beneficiarul retelei wireless periodic elaboram un raport personalizat al activitatii retelei. Acest raport il ajuta pe beneficiar sa inteleaga comportamentul celor care folosesc reteaua, sa vada cine ce nevoi are si, de ce nu, cine si cum exagereaza. Comportamentul intr-o retea wireless este divers, cu atat mai mult in cazul retelelor care se comporta si ca public hub-uri. Rapoartele Net Shape vin cu date concrete, analize si cifre, dar si cu seturi de masuri ce pot fi implementate pentru a limita eventualele abuzuri.

Bineinteles, printr-un asemenea raport putem vedea, de exemplu, si cate ore a stat copilul pe tableta si ce anume a facut el online, dar si, la celalalt capat, cati clienti ne-au vizitat locatia, ce anume au accesat si chiar si in ce loc au petrecut mai mult timp. Despre oportunitatile de marketing oferite de o retea wireless am vorbit si in acest articol.

Daca ai nevoie de o retea wireless performanta, realizata de o echipa de profesionisti, te invitam sa ne contactezi. Iti raspundem in cel mai scurt timp posibil. Suntem pe retea! 🙂

7 Comments

 • techeweb.com/easy-way-to-download-any-videos-from-youtube

  techeweb.com/easy-way-to-download-any-videos-from-youtube offers the fastest artifice of Youtube video
  download in mp3, mp4, SQ, HD, Full HD quality, plus a wide range of
  formats for free. Its the most convenient YouTube downloader youve ever tried!
  Download video and audio from Youtube to your pc or
  mobile and see it for yourself!

  1) Find and paste the URL of the video in the input field
  2) Click the green “Download” button to save it,
  or choose the format you like (MP3, MP4, WEBM, 3GP).
  3) Then click on the gray arrow on the right of the Download button in order to choose the preferred format.

  4) Now you can enjoy the videos and playlists offline! Works in Chrome, Firefox, or any other browser.

 • PVC cling films

  PVC Cling Films – PVC cling films
  PVC Cling Film is one of the most popular packaging products that is
  widely used in the food industry.
  PVC Cling Films

 • https://Dota.bet/

  Your mode of telling everything in this piece of writing is
  in fact nice, every one be able to simply be aware of it,
  Thanks a lot.

 • sr.imunsan.com

  Your sister looked so much like you in that shot! And it’s
  true, I personally love the ‘nerding out’ segments.

 • Evden Eve Nakliyat İstanbul

  Evden Eve Nakliyat İstanbul Cihazda bu şehir bağırsakin lokasyon desteği kapatıldığından bu işlemlev kullanılamaz.
  Takım ayarlarından lokasyon desteğini açarak yeniden deneyebilirsiniz.

  Sigortali sağlam ve kaliteli taşımacılık şehir sinei ve şehirler arası taşımacılık bütün müşterilerimize iskontolu profesyonel ve dinamik iş

  İstanbul Expres Şehirler bağırsaki ve Şehirler Arası Nakliyat Firmamız Yalnızca istanbul evden eve
  nakliyat taşıması bileğil bütün illeri evden eve taşımalık hizmeti vermektedir.

  İDRİSOĞLU ŞEHİRLERARASI TAŞIMACILIK sektörünün önde gelen firması olmaya ve sürekli akman pırtı taşımacılığında süksedan muvaffakiyetya koşmaktayız.
  firmamız evden eve nakliyat ve ambarlama sistemiyle taşıma Ofis
  Taşımacılığı

  Ben İzmir’de ki taşımalık firması olan Ülkem Nakliyat ile anlaştım.
  Onlarda İstanbul un şirketi özdemir nakliyat ile anlaşıp,
  benim eşyamı onlara getirtti.

  Taşınacak eşyaların hediye sıralaması ücretsiz
  ekspertiz hizmeti ile belirlenmekte ve sonrasında itimatlı firmalardan muavenet düzenınmaktadır.
  Nazarıitibar edilmesi gereken unsurlardan özge ikisi bile paketleme ve taşımadır.
  Paketlemenin sahih bi

  En ilkin kavil esenlarken kredi verip, eşyalar indirilirken imge kırıklığı
  yarattılar. İstanbul’dan Antalya’ya eskiden gelmemekle bu arada yaşlı ve eli ayağı titreyen insanlara yük taşıttılar.

  2009 dan bu yana eşyalarınızı şehiriçi-şehirler arası olarak güvenle taşıyoruz.

  Daire taşımacılığı,fuar taşımacılığı,ses ışık düzenleme ve ağır molekül taşımacılığı kesimünde
  bakım vermekteyiz. K1 ve Ağır madde taşıma yetkisi belgesine sahibiz

  Dürüstıllı eşleştirme algoritmamız sebebiyle, en uygun özen verenlerimizden gelen paha tekliflerini görüntüle.

  Evden eve bölümünde 1984 den bu yana özen sunmaktayız son model vesaitımız ve meraklı ekibimiz ile meselesız layenkati ihtimam vermekteyiz

  İstanbul ilimizden kül dünyaya uluslararası evden eve nakliyat karşılayıcı şirketlerimizden sizde yalnız teklif karşı.
  Yukarıdaki sponsorlarımızın tamamı Türkiyeden başka ülkelere uluslar
  arası taşımacılık hizmetleri sunmaktadırlar.

  istanbul Küçük asya yakasında Mevcut firmamız sizler yürekin faliyete girmiştir makul fiyatlarla evden eve nakliyat ınızı gerçekleştiriyoruz ayrıca ürünlerinizi sigortalı hale getiriyoruz ve sizlerinde
  çökertme telefonlarını bekliyoruz istanbul küçük asya yakası evden eve nakliyat

  Firmamız 1995 yılındı kurulmuştur. Kurulduğu yıldan bu zamana taşımalık hizmeti vermektedir.
  Ister donanımlı araçları olsun gerekse uzman ekipleri ile evden eve nakliyat teamülini
  profesyonel olarak yapmaktadırlar.

  Şensoy Nakliyat 1994 Yılından bu yana evden eve nakliyat nöbetlemlesi sürdürmektedir.
  İlkelerine ve memnuniyetine rabıtalı olarak çdüzenışmalarını devam ettirmektedir.
  Mütehassıs ekip derinliği ve geniş antraktç yelpazesi ile ghuzurüllerde taht kuran çdüzenışma sistemi ile sizleri sağlıkla kaliteyle buluşturmaya devam etirmektedir.

 • เครดิตฟรีสล็อต

  Hi there everybody, here every person is sharing such experience, therefore it’s good to read
  this website, and I used to visit this blog all the time.

  Have a look at my web-site; เครดิตฟรีสล็อต

 • replica watches

  … [Trackback]

  […] Here you will find 60174 additional Information to that Topic: netshape.ro/retea-wireless-ingredinete-net-shape/ […]

 • Write a Comment

  Your email address will not be published.