BLOG

Latest Tech
News

Wireless si Inteligenta Artificiala. Reteaua ta Wi-Fi stie sa se repare singura?

decembrie 23, 2021

Wireless si Inteligenta Artificiala. Reteaua ta Wi-Fi stie sa se repare singura?

Wi-Fi-ul inca de la aparitia lui, dar mai ales acum, a avut si are un impact profund asupra comportamentului nostru. Asteptarile sunt mari, iar producatorii de echipamente wireless mizeaza din ce in ce mai mult pe ideea de inteligenta artificiala si auto-optimizare. Si bine fac.



Se tot intampla lucruri minunate in ultimii ani in zona IoT si a inteligentei artificiale. Sistemele wireless se aliniaza si ele acestui trend, consumul de date via Wi-Fi este din ce in ce mai mare, iar echipamentele sofisticate au deja capacitatea de „a invata” in mediul in care functioneaza si chiar sa ia decizii pe baza datelor colectate. Caracteristicile tot mai avansate ale AP-urilor moderne pot oferi un mix de setari care pot duce in scurt timp la o optimizare a retelei, la o personalizare a  parametrilor wireless in functie de ce si cum se conecteaza la respectiva retea. Evolutia erei wireless nu consta, asadar, doar in modificarea standardelor Wi-Fi, ci si in capacitatea retelelor de a se adapta necesitatilor, si chiar de a se repara singure.

Wi-Fi-ul a devenit o tehnologie omniprezenta, fara de care nu ne mai putem desfasura activitatea, ba chiar fara de care nu mai putem trai – asta daca luam in calcul faptul ca si acasa suntem inconjurati de tot mai mutle deviceuri care comunica prin Wi-Fi (televizoare smart, diferite tehnologii Smart Home si multe alte gadgeturi care se folosesc de reteaua wireless). Astfel, fie ca suntem acasa sau la birou, o parte semnificativa a experientelor noastre zilnice si productivitatea sunt livrate prin conectivitate Wi-Fi. In ziua de astazi nu mai intrebam „aveti internet”, ci „cum ma pot conecta la Wi-Fi?” – o schimbare de paradigma in care prezenta conexiunii wireless este prezumata ca si existenta.

Cu aceasta crestere a utilizarii Wi-Fi se constata si o crestere a densitatii Access Point-urilor si a dispozitivelor care au o cantitate finita de spectru radio. Aceasta, la randul sau, limiteaza capacitatea acestor retele de a furniza performanta dorita.

Pentru echipele IT, producatorii de tehnologie wireless au furnizat controlere WLAN, fie fizice, fie bazate pe cloud, care asigura o usurinta in gestionare si ofera instrumente de identificare a defectelor de baza. Cu toate acestea, configuratiile au fost statice, necesitand echipe IT proactive in gasirea si rezolvarea problemelor care apar in cadrul retelei. Mai mult, complexitatea tehnologiei Wi-Fi a determinat echipele IT sa solicite personal specializat pentru a stabili problemele legate de comunicatiile wireless si pentru a optimiza performanta retelei. Este cumva si munca noastra de zi cu zi, dincolo de solicitarile pe care le avem pentru a crea infrastrcturi wireless profesionale, intalnim si foarte multe cazuri in care suntem solicitati pentru a identifica probleme de comunicatii wireless in retele deja existente. Posibilitatile de self learning ale AP-urilor moderne promit sa reduca dependenta de capacitatile umane si sa accelereze procesul de luare a unor decizii corecte.

Ca si modalitate de explicare a implicarii inteligentei artificiale in sistemele wireless, trebuie sa intelegem ca AP-urile de astazi au capacitatea de a prelua seturi mari de date si sunt invatate sa utilizeze un sistem de retele neuronale capabile sa simuleze creierul uman pentru a clasifica aceste date. Datele preluate sunt exclusiv de natura tehnica si privesc in mod special tipul si capabilitatile dispozitivelor care se conecteaza la retea, aplicatiile folosite, dar si statistici specifice mediului wireless, cum ar fi utilizarea timpului de emisie, raportul zgomot-semnal si latenta Wi-Fi. Toate aceste date pot fi recoltate pentru Deep Learning.

Seturile de date anonime permit retelelor sa analizeze datele partajate, sa se autodiagnosticheze cand este cazul si sa ofere, in final, o mai buna calitate a serviciilor wireless folosite.

Ca si concluzie, traim vremuri foarte interesante, tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala sunt astazi mai prezente ca oricand, dar chiar si asa este bine sa stim ca baza (know-how si implementare) ramane tot in sarcina noastra. Este recomandabil sa va inconjurati de tehnologie de calitate, dar si sa aveti in vedere ca, deocamdata, tot omul este cel care „sfinteste locul”, dar si reteaua wireless.

Daca ai un proiect wireless in vedere si ai nevoie de o echipa de profesionisti Wi-Fi, suntem aici. Ne contactezi, stam de vorba si-ti vom oferi cele mai bune solutii pentru tine.