WiFi 6

WiFi astazi: 2 trilioane de dolari si peste 13 miliarde de dispozitive

Kevin Robinson, marketing VP la WiFi Alliance, a remarcat recent ca WiFi a contribuit cu aproximativ 2 trilioane de dolari la economia mondiala – si sunt mai mult de 13 miliarde de dispozitive WiFi cu utilizare activa la nivel mondial. Potrivit lui Robinson, WiFi este principalul mediu pentru traficul Internet global, mai mult de 80% din traficul de pe smartphone fiind transferat prin WiFi.

WiFi de astazi: o victima a propriului succes

“In timp ce WiFi a avut o incredibila ascensiune, succesul sau a adus si o serie de provocari”. “Deoarece WiFi este folosit in diferite tipuri de dispozitive pentru diferite aplicatii, se observa o combinatie foarte mare de date care traverseaza retelele WiFi, ceea ce poate duce in final la ineficiente in modul in care este utilizat WiFi intr-un mediu wireless”.

Dupa cum explica Robinson, WiFi este utilizat in implementari cu densitati foarte mari pentru a asigura, de exemplu, acoperirea stadioanelor si a hub-urilor de transport in cazul in care paradigma neprogramata, bazata pe concluzii a tehnologiilor traditionale WiFi poate fi problematica.

“Vrem ca retelele WiFi sa fie utilizate din ce in ce mai mult pentru a furniza conectivitate intre cladiri, fie in mediul business, fie in implementari la nivel de oras”, adauga el.

WiFi 6: Reducerea decalajului de performanta la viteze de zece gigabiti

WiFi 6 (802.11ax), spune Robinson, poate ajuta la rezolvarea problemelor si limitarilor pe care le are orice infrastructura wireless.

“Beneficiile WiFi 6 devin mai pronuntate pe masura ce adaugati mai multe dispozitive in retea. Acest lucru este important mai ales in zonele cu densitate mare de utilizatori, asa cum sunt birourile, campusurile universitare, precum si a zonelor rezidentiale. WiFi 6 ofera capabilitati diverse. Datorita ubicuitatii WiFi, conectivitatea primara inseamna totul, de la castile AR si VR la dispozitivele IoT…“

Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IEEE) a ratificat cinci iteratii majore ale protocolului WiFi 802.11, culminand cu WiFi 5 (802.11ac) in 2013. Totusi, in ciuda unei cresteri semnificative a vitezei, se fac simtite in continuare limite in standardul WiFi 5, mai ales in locatii cu densitate ridicata, cum ar fi stadioane, centre de conventii, hub-uri de transport si sali de spectacol. Pentru a raspunde provocarilor implementarilor de inalta densitate, IEEE a introdus recent standardul WiFi 6. Despre WiFi 6 gasiti mai multe informatii in acest articol.

Din perspectiva noastra, WiFi 6 va depasi cu succes decalajul de performanta cu viteze de zece gigabiti. Ofera o performanta mai rapida a retelei si conecteaza mai multe dispozitive simultan. Dispus in medii dense, WiFi 6 accepta mai multe acorduri la nivel de serviciu (SLA) pentru mai multi utilizatori si dispozitive conectate simultan, cu profiluri de utilizare mai diverse. Acest lucru este posibil printr-o serie de caracteristici care optimizeaza eficienta spectrala, maresc productivitatea si reduc consumul de energie. Printre ele regasim: MU-MIMO, TWT, OFDMA, BSS Coloring si 1024-QAM.

In laboratorul Net Shape testam cu success de ceva vreme noua tehnologie WiFi 6. Suntem pregatiti sa propunem mediului de business noile solutii WiFi Ruckus, dar si servicii wireless profesionale: WiFi Active Survey si WiFi Hybrid Survey.

Pentru mai multe informații legate de serviciile noastre de wireless survey vă rugăm să ne contactați.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *