WiFi

Urmeaza era WiFi – cat de pregatit esti?

De mai bine de un an de zile dezbatem pe blogul companiei Net Shape subiecte extrem de interesante atat pentru comunitatea de profesionisti wireless, dar si pentru cei care isi doresc sa fie la curent cu noutatile tehnologiilor fara fir. Si spunem asta si din perspectiva faptului ca tot mai mult suntem inconjurati de device-uri ce folosesc mediul radio pentru a comunica cu si pentru noi. Industria IoT este in plina expansiune, tot mai multe echipamente si dintre cele mai diverse incep sa-si faca simtita prezenta in jurul nostru, fie ca vorbim de birou, casa sau chiar si pe strada.

Un astfel de subiect, la care suntem extrem de atenti, este si viitorul comunicatiilor mobile. Mult vehiculatul 5G are ca si principal actor reteaua Wi-Fi. Wireless Broadband Alliance (WBA) a anuntat recent ca succesul viitoarei retele wireless 5G este legata in mod direct de evolutia si performantele oferite atat de echipamentele care ofera WiFi, dar si de device-urile tot mai performante care relationeaza in mediul wireless.

Mai mult, studii actuale arata ca nivelul de incredere in investițiile Wi-Fi este la cel mai inalt nivel, tehnologia devenind “cruciala” pentru furnizarea de conectivitate de inaltă calitate, de mare viteza si de latenta redusa. Este un lucru pe care si noi il sustinem cu tarie in ultimii ani, din cel putin doua motive: pe de o parte trendul global si dezvoltarea fulminanta a industriei wireless, iar pe de alta parte, sa spunem la scara micro, desele proiecte in care am fost implicati in ultimul timp – cerinte din ce in ce mai pretentioase din partea clientilor, semn ca retelele wifi sunt vazute ca factori importanti in business, nu doar ca pe un mediu confortabil de sustinere a comunicatiilor online.

In ceea ce priveste investitiile globale in Wi-Fi, un sondaj efectuat de 200 de operatori, furnizori de tehnologie, ISP-uri wireless si furnizori de servicii de roaming a constatat că 80% dintre respondenti spun ca sunt mult mai increzatori in aceasta tehnologie decat in ​​2016. Lucru care arata ca dezvoltarea de noi tehnologii ce inglobeaza si utilizeaza mediul wireless este pariul castigator al vremurilor actuale.

Analize de business legate de wireless releva date extrem de interesante pentru cei care investesc in acest domeniu. Astfel, strategiile de monetizare pentru anul 2018 plaseaza serviciile locale ca fiind cel mai bine cotate (37,5%), urmate de roaming (33%) si analizele de marketing (aproape 33%). Cazurile de utilizare traditionala, cum ar fi accesul la date pentru consumatori si download prin Wi-Fi, sunt inca piese de rezistenta pentru multi furnizori.

Potentialul WiFi in industria ospitalitatii

In raportul Wireless Broadband Alliance un capitol aparte este legat de dezvoltarea si potentialul wireless in mediile de business din industria ospitalitatii. Studiile arata ca Wi-Fi a devenit cea mai buna amenajare pe care o asteapta oaspetii hotelului, precum si un criteriu principal in alegerea unui hotel.

Mai mult, hotelurile si brandurile din industria ospitalitatii utilizeaza Wi-Fi pentru a colecta informatii despre clientii lor in scopuri de marketing, fapt ajutat enorm astazi de posibilitati tot mai sofisticate oferite de echipamentele wireless si de software-urile care le insotesc.

Anii viitori vor fi cu siguranta extrem de interesanti pentru jucatorii din industria wireless, ne asteptam la o adevarata explozie a acestui mediu. Mai mult, la Net Shape suntem pregatiti sa facem fata celor mai complexe cerinte, investim permanent atat in instruirea colegilor din departamentul wireless, dar si in echipamente si software-uri care ne ajuta sa oferim acuratete maxima atat in planificarea proiectelor wireless, dar si in implementarea si ulterioara monitorizare a acestora.

De curand am obtinut si certificarea CWNA (Certified Wireless Network Administrator), lucru despre care vom vorbi putin mai pe larg intr-o viitoare postare.

Daca ai o intrebare legata de domeniul wireless, avem colegi pasionati, capabili sa-ti ofere cele mai bune raspunsuri si sfaturi. Iar daca ai nevoie de un setup wireless de top, avem probabil cea mai buna echipa din Romania. Pe bune!

Te rugam sa ne contactezi, iti stam cu drag la dispozitie.

Write a Comment

Your email address will not be published.