5G

Tot ce trebuie sa stii despre trecerea la wireless 5G

Pe la sfarsitul anului trecut va povesteam intr-un articol despre 5 mituri despre 5G si viitorul acestui tip de retele. Revenim astazi asupra subiectului cu cateva detalii tehnice legate de aparitia retelei 5G. Provocarea a venit de la o vorba misto a unui coleg care ne spunea astazi ”5G va fi noul Ethernet”. Va fi sau nu va fi? Voi ce ziceti?

In ziua de astazi, utilizatori de tehnologie mobila isi doresc viteze mai mari si o retea mai stabila si mai de incredere. Toate acestea ar putea sa fie aduse de aparitia 5G-ul. Noua generatie de transmisiuni “wireless” promite enorm, atat de multe incat nici macar specialistii nu pot intui cu precizie care va fi impactul ei.

Aceasta va intra pe piata in deceniul urmator, iar atunci masinile care se conduc singure sau realitatea virtuala ar putea sa nu mai fie niste vise, ci realitatea. Companiile de profil lucreaza insa deja la noua tehnologie si in conditiile in care utilizatorii de telefoane, tablete si alte dispozitive inteligente se inmultesc pe zi ce trece, noutatile sunt absolut necesare.

Ce ar aduce nou

Daca tehnologia 4G are o inarziere de 70 ms si rata de transfer de 1 Gb pe secunda, 5G ar putea aduce intarzieri de doar 1 ms si rate de 20 Gb pe secunda. In plus, nu este clar nici care tehnologie va fi cea mai utila pentru trecerea la 5G, fiecare varianta venind cu avantajele sale.

Undele milimetrice

In conditiile in care spectrul deja utilizat este din ce in ce mai aglomerat, o solutie ar putea sa fie folosirea unei parti la care nimeni nu s-a gandit pana acum. Asa ajungem la undele milimetrice. Acestea opereaza la frecvente diferite fata de undele radio folosite pana acum. Ele sunt deja utilizate de sonare si radare, dar operatorii mobili incearca sa le incorporeze si ei. Iar in conditiile in care frecventa lor variaza de la 30 la 300 Ghz, iar cea a undelor radio este de sub 6 Ghz, este clar ca exista suficient spectru pentru ca undele sa transmita si mai multa informatie.

Antenele de dimensiuni mici

Odata cu raspandirea tehnologiilor 3G si 4G, numarul antenelor a trebuit sa creasca si el, iar zonele urbane au ajuns sa fie impanzite de astfel de transmitatori. Unii considera ca trecerea la 5G va creste necesarul de antene si ca montarea unor dispozitive mici, dar foarte dese (la fiecare 250 m) ar fi extrem de utila. In conditiile in care pot fi montate peste tot, zonele urbane ar fi acoperite, dar problemele apar in cele rurale.

Massive MIMO

MIMO inseamna multiple input multiple output si se refera la porturile de transmitere si receptare a datelor. In conditiile in care statiile 4G au doar 12 porturi si cele 5G ar putea avea pana la 100, ar insemna ca volumul de informatie transmis si receptat poate creste chiar si de 22 de ori.

Beamforming-ul

Aceasta este o tehnica prin care poate sa fie identificata ruta perfecta pentru transferul datelor. Astfel, pot fi reduse sau chiar eliminate interferentele din exterior si datele vor circula mai repede. Bineinteles, tehnologia nu va fi folosita de una singura, ci impreuna cu statiile MIMO si cu undele milimetrice.

Full duplex

In acest moment, telefoanele mobile primesc si transmit date alternativ. Insa datorita unei tehnologii de tip Full Duplex, vor putea face asta concomitent, ceea ce va creste atat viteza, cat si cantitatea de informatii schimbata.

Save

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *