BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Tehnologiile 5G si implicarea lor in noile proiecte Smart City
Ne pasioneaza noile tehnologii, asa cum ne pasioneaza tehnologia in general. Iar daca aceasta mai are si legatura cu domeniul nostru preferat, wireless, atunci orice subiect legat de acesta devine pentru noi mai important. Invatam in permanenta, suntem comectati la tot ce se intampla prin lumea asta. Mult discutatul 5G din ultimii ani nu putea sa ne lase indiferenti, asa ca i-am dedicat deja cateva articole pe blog, iar astazi revenim cu noi idei.
De aceasta data punem ideea de 5G in mijlocul conceptului Smart City – unul care acapareaza incet, incet, discutiile legate de utilitatea mediului wireless raportata la o scara mai mare. Subiectul ne place, ne intereseaza, il gasim si extrem de util pentru toti cei care sunt pasionati de tehnologie, dar si pentru cei care vor sa fie la curent cu ce mai e nou prin lume.
Industria fara fir se misca cu pasi repezi spre tehnologia 5G si in mod cert acesta va fi urmatorul val de conectivitate wireless in banda larga. Aceasta tendinta coincide cu un apetit tot mai mare al autoritatilor municipale, planificatorilor urbani si a furnizorilor de tehnologie de toate felurile pentru a face orasele mai inteligente.
Desi au inceput sa apara si pe la noi strategii Smart City, precum si companii si organizatii care le propun municipalitatilor, un lucru este clar - orasele inteligente vor depinde de conectivitatea omniprezenta in banda larga pentru a putea sustine o serie de servicii critice.
In prezent, orasele se confrunta cu o serie de provocari semnificative, printre care cresterea sigurantei, cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului, eficientizarea transportului si cresterea calitatii generale a vietii atat pentru locuitori, cat si pentru vizitatori. Impulsul spre a face orasele mai inteligente este determinat de necesitatea de a aborda aceste preocupari, iar retelele de comunicatii vor fi un instrument cheie pentru cei care-si doresc implementeze conceptul Smart City.
Serviciile urbane inteligente vor necesita o infrastructura de servicii digitale avansate, care sa poata oferi o capacitate enorma de date – si care sa poata fi accesate de oriunde, in orice moment. Din punct de vedere practic, acest lucru inseamna ca o parte importanta din aceasta infrastructura trebuie sa fie wireless. Cu toate acestea, retelele mobile existente vor fi in curand insuficiente - in ceea ce priveste capacitatea de date si capacitatea de transfer - pentru a sprijini numarul crescut de utilizatori, dispozitive, aplicatii si cerintele de date anticipate in cele mai multe scenarii ale oraselor inteligente. Aceasta va duce in mod sigur la blocaje care pot ameninta realizarea proiectelor Smart City.
Raspunsul natural la aceasta provocare este tehnologia 5G, care promite sa produca cresteri substantiale ale vitezei si capacitatii datelor. Pentru a respecta aceasta promisiune, 5G trebuie sa profite de frecvente radio mai mari, care acopera o amprenta geografica mai mica datorita propagarii limitate a semnalelor radio, dar poate sprijini ratele de date mult mai mari. Ca rezultat, retelele 5G vor necesita retele dense de antene - sub forma de celule mici, care impreuna sa duca la o retea interconectata cu performante wireless excelente.
Asa cum o spunem de multe ori, semnalul wireless trebuie doar bine simtit, nu si vazut. In contextul explicatiei de mai sus, ar fi cumva deranjant daca am vedea la tot pasul tot felul de echipamente (utile si necesare de altfel pentru conturarea unei retele 5G performante). Disconfortul ar fi insa existent, asa ca se ajunge la o noua provocare pentru arhitectii 5G – anume aceea de a raspune la intrebarea: ”Unde vom pune toate aceste echipamente in asa fel incat utilizatorii sa nu fie agresati vizual si nici sa nu simta ca traiesc intr-un mediu impanzit de device-uri”. Este o intrebare legitmia, nu de putine ori se intampla ca idei preconcepute sa duca la masuri ce pot limita performantele unor sisteme. Furnizorii de tehnologie si partenerii lor din diversele industrii care contribuie la realizarea fizica a echipamentelor necesare unei retele wireless cauta deja solutii elegante pentru aceasta provocare.
Una dintre abordarile despre care se discuta tot mai mult este integrarea antenelor de 5G in elementele deja existente in orase; mai ales in mobilierul stradal, statii de transport urban, dar si in infrastructuri deja existente, cum ar fi stalpii de iluminat public. Un avantaj suplimentar pentru alegerea, de exemplu, a stalpilor de iluminat este faptul ca luminile stradale sunt in mod obisnuit sustinute de alte infrastructuri necesare, cum ar fi reteaua electrica locala, lucru care ofera avantaje logistice evidente.
O alta idee pentru sprijinirea unei retele 5G cat mai putin vizibile este si planificarea viitoare a unor achizitii ajutatoare, elemente de mobilier stradal util turistilor de exemplu, dar care sa si poata gazdui celule 5G – vorbim aici de sisteme de afisaj, panouri, device-uri ce pot fi sau nu electronice etc. Avantajul unor astfel de sisteme ar consta si in faptul ca in functie de afluenta publica ele pot fi instalate in acele locuri in care ar servi mai bine si intereselor 5G.
Raspunsurile logistice posibile trebuie sa conduca la crearea de locatii de gazduire 5G care sa fie si atractive, dar sa fie durabile, continuand sa functioneze corect intr-o perioada lunga de timp, luand in calcul si conditiile meteorologice cu care se confrunta orasul. Nu in cele din urma, trebuie sa fie rezistente vandalism sau furt, evenimente care, din pacate, sunt reale provocari in majoritatea oraselor.
Data fiind anvergura conceptului Smart City, la nivel global sunt demarate incercari si proiecte pilot in care sunt implicate autoritati locale, companii si organizatii mari, toate incercand sa aduca in teren proiecte viabile care sa tina cont de toate ideile de mai sus. Se fac pasi importanti, se inoveaza foarte mult, ce este sigur este faptul ca tehnologia va schimba fata oraselor, mult in bine.
In mod normal, pe langa abordarea provocarilor tehnice, aceste proiecte ofera, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta cele mai bune practici in domenii precum planificarea retelei, designul urban, optimizarea costurilor, dezvoltarea de modele de afaceri si strategiile de impartire a costurilor de implementare si gestionare a retelei. Acestea ofera, de asemenea, o oportunitate pentru diferitii actori potentiali implicati in aceste proiecte de a-si explora rolurile respective inainte de a-si face angajamente sau investitii mai largi.
Asteptam cu interes astfel de proiecte si in Romania, mai mult, punem la dispozitie experienta noastra in domeniul wireless, dar si idei inovatoare de cum pot fi realizate infrastructuri care sa serveasca proiectarii unei retele 5G de buna calitate.
Mai multe informatii despre 5G gasesti si in articolele de mai jos: