BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Si, totusi, wireless este abia la inceput de drum...
In ultima vreme se vorbeste parca tot mai mult despre un viitor incert al retelelor Wi-Fi. Asta, in primul rand pentru faptul ca, macar la nivel teoretic, reteaua Wi-Fi intra in concurenta cu viitoarea mare retea 5G despre care am vorbit si noi in acest articol. Cum ne place sa ne documentam si sa fim la curent cu toate noutatile din industrie, va propunem si voua cateva importante idei care se desprind din acest ”razboi” in care este vorba despre tehnologie, bani, impunere in piata globala, operatori versus producatori de tehnologie si, din nou, bani, multi bani.
Unii experti din aceasta industrie s-au aventurat deja in a emite opinii in care-si exprima ingrijorarea fata de viitorul Wi-Fi. Motivatiile sunt diverse, dar toate converg catre cateva idei:
- cresterea planurilor de date mobile din partea operatorilor coroborata cu ofensiva ofertelor ”nelimitate” – cu argumentul ca daca vom ajunge sa ne bucuram de internet mobil nelimitat la costuri foarte mici, atunci Wi-Fi-ul ar putea deveni mai putin atractiv.
- evolutia tehnologiei si migrarea catre zona LTE-U – 5G – recomandam lecturarea articolului nostru Cinci mituri despre 5G.
Avantajele WI-FI sunt:
- Costuri mici de implemenare
- Usurinta in conectare , posibilitatea de conectare gratuita
- Rate mari de transfer
Plecand de la aceste idei, ajungem intr-o zona de dezbatere extrem de delicata. Ce va avea mai mult succes in viitor? Wi-Fi-ul cu toate dezvoltarile de care se vorbeste in ultima vreme sau o expansiune tot mai agresiva in zona LTE / LTE-U. Ambele tabere au plusuri si minusuri, o prima idee pe care o retinem totusi este legata de costurile de dezvoltare / implementare. In acest razboi, al costurilor, Wi-Fi-ul are potential mare de crestere, este evident faptul ca tot ce inseamna cost de productie dispozitiv Wi-Fi este mult mai mic decat realizarea unui proiect LTE. De cealalta parte, furnizorii LTE au de partea lor posibilitati de investitii mari, capacitati de dezvoltare si adaptare la piata, Faptul ca vorbim de o dimensiune globala a industriei de telecomunicatii face ca aceasta ”disputa” sa fie de fapt un pariu cu viitorul comunicatiilor. Cine va castiga? Noi speram ca in primul rand castigul sa fie de partea consumatorului, dar nici nu ascundem faptul ca vedem un viitor frumos pentru Wi-Fi. Lucram in aceasta zona, vedem constanta dezvoltarea tehnologiilor, iar din proiectele in care suntem implicati ne dam seama ca este un lucru de care oamenii au nevoie. Companiile au nevoie de sisteme ermetice de comunicatii interioare, toata lumea cauta sa se protejeze si sa limiteze externalizarea fluxurilor de informatii.
Intorcandu-ne la prima idee, acea disputa dintre mediile LTE si Wi-Fi, este bine sa introducem in ecuatie si definitia acelui plan “nelimitat” de date mobile cu care ne tot imbie operatorii telecom. Este o problema globala, lucrurile se intampla in toata lumea asa cum e si pe la noi. Acel “nelimitat” denota faptul ca nu vom avea nicio intrerupere a datelor mobile, insa calitatea serviciului este influentata de tipul de abonament, de conditiile comerciale impuse de operator. Astfel, in cele mai multe dintre cazuri dupa depasirea plafonului impus de operator, clientul se va confrunta cu o diminuare considerabila a traficului ceea ce va duce cu siguranta si la o frustrare, chiar dkaca nu vorbim de o oprire a accesului la date mobile. In cazul Wi-Fi lucrurile sunt simplificate mult, nu mai apar aceste variatii de costuri, totul rezumandu-se la calitatea semnalului intr-un anumit spatiu (variatiile in Wi-Fi sunt si ele multiple ce-I drept, exista conditionari drastice ce tin si de tipul de device cu care accesam reteaua wireless, dar si de factori precum numar de clienti simultani intr-o anumita retea, pozitionarea in spectrul radio acoperit de acea retea, dar si alti factori ce pot influenta calitatea semnalului wireless).
Dezvoltarea noilor retele 5G, de care se tot vorbeste, este conditionata de costuri foarte mari. Instalarea de celule cu raza de acoperire mica poate fi un proces anevoios si costisitor, chiar mai scump decat deja clasica acoperire LTE. Instalarile multiple atrag pe langa costuri si tot felul de probleme administrative – negocieri cu tot mai multi proprietari, tot felul de restrictii impuse de municipalitati etc. Toate acestea pot duce la o anevoioasa dezvoltare a unei retele care sa asigure conectivitate 5G pentru tot mai multi clienti. In plus, un astfel de proiect pare fezabil doar in zona aglomerarilor urbane, ceea ce duce la mentinerea ideii ca o comabinatie LTE clasic – Wi-Fi va ramane pentru multa vreme solutia cea mai potrivita.
Daca ne uitam putin si la dispozitivele pe care le folosim, dar si la studiile care se fac pentru a evidentia comportamentul nostru in zona datelor mobile, vedem ca in jur de 80% dintre dispozitive se conecteaza prioritar la Wi-Fi si doar 20% folosesc cu predilectie pachetele de date.
Pentru a ne pastra in zona optimismului Wi-Fi care ne caracterizeaza mai spunem si ca odată cu aparitia tehnologiei 802.11ac Wave 2 si 802.11ax, mediul wireless face progrese rapide in performanta, securitate imbunatatita, conexiuni hotspot fara probleme si capacitatea de a gestiona mai multi utilizatori, in special in medii cu densitate mare.
Cert este ca vorbim de un domeniu cu o dinamica aparte. Tehnologia evolueaza, apar idei inovatoare in fiecare an, iar echipamentele pe care le folosim devin pe zi ce trece tot mai inteligente.
De partea cealalta, operatorii telecom vor fi probabil nevoiti ca intr-o perioada scurta de timp sa nu mai faca diferentieri in costurile abonamentelor intre traficul de „voce” si cel de „date”. Folosirea tot mai accentuata a aplicatiilor de tot felul (luam in calcul chiar si traficul de tip voce prin aplicatii VOIP – convorbiri prin medii sociale precum WhatsApp, Facebook, Skype etc.) va duce in sfarsit la un trafic generat in masura covarsitoare de video content, browsing si utilizare de aplicatii.
In acest moment Wi-Fi este mult mai convenabil si chiar mai eficient – permite viteze mult mai mari fata de 4G si la cum se anunta viitorul 5G va fi un competitor redutabil si in aceasta noua era.
Consumurile in internet sunt pe zi ce trece tot mai mari, de altfel acest lucru este si ratiunea care a facut ca Wi-fi-ul si reteaua 4G sa aiba atata succes. Pur si simplu era nevoie de o infrastructura care sa poata sustine si livra un volum cat mai mare de informatie. Aici suntem acum. Nu putem sa nu ne intrebam ce se va intampla daca urmatoarea mare aplicatie globala va fi una consumatoare de resurse uriase. Din ce se vede, lumea se gandeste tot mai mult la asa ceva si tot ce se intampla in industrie este parca o pregatire a terenului pentru Noul Val.
Incheiem articolul de astazi cu o intrebare si pentru voi: cine credeti ca va avea castig de cauza in „razboiul” dintre viitoarea retea 5G si Wi-Fi?