router

Router vs modem, mai mult decat o simpla diferenta de terminologie

In ziua de astazi, toata lumea are un telefon inteligent, o tableta sau un laptop. Si daca in cazul unui laptop conexiunea la internet poate sa fie facuta si prin cablu, daca vrei sa folosesti telefonul acasa si net-ul de pe cartele nu e de ajuns, atunci cu siguranta iti trebuie un router (ce mai, pana si daca ai mai multe PC-uri ideea unui router devine inspirata). Si totusi, chiar daca nevoie este mare, nu odata am auzit clienti cerand modem-uri in locul router-elor.

Bineinteles, fiecare dintre ele este util in felul sau si pentru a avea acces la internet ai nevoie de amandoua. Dar in cele din urma, router-ul este cel care iti imparte internetul la telefon, tableta si computer in mod egal. Asa ca sa vedem mai bine care sunt diferentele dintre ele, pentru a nu repeta si pe viitor greselile.

Ce face un router

Un router conecteaza mai multe retele si imparte traficul intre ele. Daca il cumperi pentru acasa, acesta va avea o conexiune pentru retea si una sau mai multe pentru dispozitivele tale. Si cum orice router modern are si un switch incorporat, este clar ca vei putea sa conectezi mai multe dispozitive, prin cablu sau prin wi fi.

Practic, router-ul iti permite sa conectezi dispozitive multiple la o singura retea fizica (aceasta venind de la operatorul de internet), dar si ofera dispozitivelor posibilitatea de a comunica intre ele. Cele mai bune routere folosesc si metode de encriptare a datelor pentru a-ti proteja intimitatea, dar daca vrei ceva mai multi, poti citi pe acest blog cateva metode de a spori securitatea retelei tale. Nu in ultimul rand, router-ul diferentiaza intre dispozitive, astfel incat istoricul unuia nu il va contamina si pe al celorlalte.

Totusi, un router nu este de ajuns pentru a te putea conecta la internet. Ai nevoie si de un aparat prin care sa fie transmis traficul digital si acesta este modemul.

Ce face modemul

Modemul este un dispozitiv de legatura intre reteaua ta locala si internet. Numele sau vine de la modulator-demodulator, dar cred ca este mult mai simplu sa ii spunem modem. Initial, acesta modula semnalul de internet pe linia telefonica si apoi il demodula la capatul celalalt. Desi modem-urile noi nu mai functioneaza asa, numele lor s-a pastrat si acum.

Modemurile moderne functioneaza diferit in functie de tipul de conexiune pe care il ai (prin telefon, cablu, satelit etc). Acestea fac legatura dintre portul de infrastructura la un capat si un cablu de Ethernet la celalalt capat. Abia acest cablu poate sa fie introdus intr-un router (sau direct in computer) pentru a avea acces la internet.

Cu alte cuvinte, poti avea internet fara router (dar il poti folosi la un singur computer), dar nu si fara un modem. Din fericire, toate firmele de internet iti imprumuta un modem pentru a avea acces la serviciile lor. Sunt unele care iti dau si un router, desi in cazul acestora, cu o investitie minima poti gasi in magazine niste dispozitive mult mai bune, din toate punctele de vedere. Oferte excelente gasiti si in magazinul nostru wireless.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *