BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Principiile Wi-Fi 6: Colorarea bazei de servicii (BSS Coloring)
Acum ceva vreme va povesteam de noile tendinte in lumea Wi-FI. Pe de o parte despre aparitia noului Ruckus R730 – primul Acces Point 802.11ax IoT si LTE dedicat pentru spatii foarte mari, iar mai nou despre redenumirea standardelor Wi-Fi - o treaba foarte utila tuturor profesionistilor din domeniul wireless, dar si utilizatorilor WiFi. De astazi incepem o serie de articole dedicate noului WiFi 6, in special despre noile instrumente care ne vor ajuta sa oferim retele wireless profesionale in orice mediu, oricat de complex si solicitant ar fi. Primul nostru articol desluseste tainele BSS Coloring - o tehnologie cu adevarat inteligenta.
Potrivit IDC , implementarea 802.11ax (Wi-Fi 6) este proiectata sa creasca in mod semnificativ in 2019 si sa devina standardul Wi-Fi dominant pana in 2021. Acest lucru se datoreaza faptului ca Wi-Fi 6 va oferi performante mai rapide si va conecta mai multe dispozitive simultan.
Cu o crestere a capacitatii de patru ori fata de predecesorul sau 802.11ac (Wi-Fi 5), Wi-Fi 6, implementat in medii dense de dispozitive, va suporta mai multe acorduri la nivel de serviciu (SLA) mai multor utilizatori si dispozitive conectate concomitent. Acest lucru este posibil printr-o serie de tehnologii care optimizeaza eficienta spectrala, maresc productivitatea si reduc consumul de energie. Acestea includ BSS Coloring, Target Wake Time (TWT), Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA), 1024-QAM si MU-MIMO.
Astazi ne propunem sa examinam mai indeaproape tehnologia BSS Coloring si modul in care punctele de acces wireless (AP-urile) Wi-Fi 6 pot utiliza acest mecanism pentru a maximiza performanta retelei prin scaderea interferentelor canalelor colaterale si optimizarea eficientei spectrale in locurile congestionate. Acestea includ medii cu densitate ridicata, cum ar fi stadioane, centre de evenimente, gari sau alte locuri cu mare afluenta de persoane.
BSS Coloring si Wi-Fi 6
In implementarile WiFi de inalta densitate s-au vazut de obicei mai multe AP-uri atribuite acelorasi canale de transmisie datorita unui spectru limitat de frecvente - abordare ineficienta care a contribuit la congestionarea retelei si la incetinirea ritmului. In plus, dispozitivele IEEE 802.11 vechi nu au reusit sa comunice eficient si sa negocieze intre ele pentru a maximiza resursele canalului. Spre deosebire de acestea, AP-urile Wi-Fi 6 sunt concepute pentru a optimiza reutilizarea eficienta a spectrului in scenarii de desfasurare dense folosind o serie de tehnici, inclusiv BSS Coloring.
Acest mecanism inteligent, BSS Coloring, permite AP-urilor sa decida daca utilizarea simultana a spectrului este permisa, deoarece canalul este ocupat si nu este disponibil pentru utilizare atunci cand este detectata aceeasi culoare. Acest lucru ajuta la atenuarea suprapunerii seturilor de servicii de baza (OBSS). La randul sau, permite unei retele sa transmita date mod mult mai eficient - si in acelasi timp - pe mai multe dispozitive in zone aglomerate. Acest lucru se realizeaza prin identificarea OBSS, negocierea disputelor medii si determinarea celor mai potrivite tehnici de gestionare a interferentelor. “Colorarea” permite, de asemenea, AP-urilor Wi-Fi 6 sa ajusteze cu precizie parametrii Clear Channel Assessment (CCA), incluzand nivelurile de energie (putere adaptiva) si detectarea semnalului (praguri de sensibilitate).
Concluzie
Conceput pentru conectivitate de inalta densitate, Wi-Fi 6 ofera o crestere a capacitatii de pana la patru ori fata de predecesorul sau Wi-Fi 5. Cu Wi-Fi 6, mai multe AP-uri implementate in medii dense de dispozitive pot furniza calitatea necesara de servicii (QoS) catre mai multi clienti cu profile de utilizare mai diverse. Acest lucru este posibil printr-o serie de tehnologii - cum ar fi BSS Coloring - care maximizeaza performanta retelei prin lucrul chiar si in medii cu interferente mari. Din punctul nostru de vedere, BSS Coloring va juca un rol esential in a ajuta Wi-Fi sa evolueze intr-o tehnologie wireless fara determinari de coliziune, deoarece IEEE intentioneaza sa integreze iteratiile viitoare ale mecanismului in noi standarde wireless pentru a sprijini viitorul Wi-Fi.
Daca esti pasionat de domeniul WiFi iti recomandam sa parcurgi articolele publicate pe blogul nostru. O sa gasesti acolo informatii utile, dar si sfaturi din partea unei echipe wireless dedicata. Daca ai nevoie de o infrastructura wireless profesionala, sau de inchiriat wifi pentru un eveniment iti stam la dispozitie. Ne gasesti aici.