BLOG
Latest Tech
News
![Predictii de luat in calcul pe piata retelelor WiFi](https://www.netshape.ro/images/articole/internet.jpg)
decembrie 23, 2021
Predictii de luat in calcul pe piata retelelor WiFi
Daca ar fi sa facem un top al principalelor trenduri de luat in calcul pentru perioada imediat urmatoare, atunci, printre acestea s-ar putea numara securitatea in sistem IoT (Internet of Things), dar si retelele Wi-Fi manageriate in sistem cloud. De departe insa, putem spune ca piata WiFi a cunoscut una dintre cele mai rapide ascensiuni pe care le-am intalnit in ultimii ani. La fel s-ar putea spune si despre IoT, care se asteapta la o crestere aproape exponentiala, cu milioane de utilizatori si aplicatii in toate domeniile de activitate.
Spre exemplificare, piata Internet of Things se asteapta la o crestere de peste 10 miliarde de dispozitive pana in anul 2020. Din acest punct de vedere, putem spune ca nu suntem departe de vremurile in care cea mai mare parte a traficului pe internet se va desfasura in retele Wi-Fi. Acest lucru era aproape de neconceput pana in urma cu cativa ani, de vreme ce dispozitivele conectate prin Wi-Fi nu dispuneau neaparat si de tastatura. Drept urmare, si distribuitorii recomanda in continuare sistemele de securitate onboard pentru retelele Wi-Fi. Acest lucru va facilita conectarea dispozitivelor la porturi si protocoale preexistente, prevenind atat atacurile cibernetice, precum si intrepatrunderea dispozitivelor IoT cu tehnologia Wi-Fi.
Managementul de tip cloud capata tot mai mult teren
Tehnologia cloud creaza terenul propice pentru milioane de utilizatori Internet care folosesc acest serviciu in cadrul companiilor. Pe de alta parte, tendinta este ca majoritatea companiilor sa benefcieze de servicii care sa te tina tot timpul conectat la retea, cu acces permanent si la sistemele de stocare de tip cloud, ceea ce va determina ca retelele Wi-Fi sa fie nu doar sigure, ci si sa fie capabile de a se autoproteja si monitoriza singure, 24 de ore din 24. Acest lucru va oferi antreprenorilor un mediu controlat si sigur, in care nu doar ca vom reduce timpii de asteptare pentru transferul si stocarea fisierelor, dar vor ajuta totodata la optimizarea performantelor dispozitivelor, cu eliminarea costurilor legate de upgrade-urile la calculator si crearea de fisiere backup.
Competitie intre LTE si Wi-Fi
Un alt palier pe care am putea sa ne indreptam atentia este reprezentat de competitia acerba care se duce in aceasta perioada intre tehnologia LTE (Low Term Evolution) si tehnologia Wi-Fi in banda de 5GHZ, care permite accesul la internet de banda larga, cu transfer de fisiere de mari dimensiuni si imagini de rezolutie inalta. Chiar si in contextul schimbarilor in ceea ce priveste costul transferului de date, LTE ramane o tehnologie oarecum redusa ca arie de actiune, cu niste costuri substantiale, uneori si de zece ori mai mari decat internetul clasic de banda larga. In contrapartida, Wi-Fi ramane solutia cea mai ieftina existenta la ora actuala pentru antreprenori, permitand totodata viteze mari de operare si cuantificare exacta a acestora, prin numarul de bytes pe unitatea de timp transferati. Si, ce este si mai important, este total gratis in relatia dintre furnizor si consumatorul final. In plus, in vreme ce tehnologia LTE se comporta extrem de bine afara, pe atat de greoi se misca atunci cand se afla in interiorul unei cladiri, interferand cu alte dispozitive din incapere. Din acest punct de vedere, pentru a elimina orice fel de conflicte, cel putin pentru piata americana a fost acceptata coexistenta unor protocoale internet, care tind sa aiba mare succes, inclusiv in Europa. In aceasta categorie se incadreaza protocolul LBT (Listen Before Talk), care in standardul IEEE 802.11 permite ca mai multe dispozitive sa foloseasca acelasi canal radio fara pre-coordonare.
Cerere mare de internet de banda larga
Desi exista inca o concurenta mare si pe alte paliere de frecventa, majoritatea dispozitivelor internet din ziua de astazi raman focusate pe benzile de frecventa de 2.4 si 5 GHz, cu incercari de largire a acesteia din urma. Un avantaj major vine din partea standardului 802.11ax, care promite sa livreze viteze mai mari si o eficienta sporita fata de standardul 802.11ac, spre exemplu.
De asemenea, un punct de referinta pentru perioada urmatoare va fi standardul 802.11ad. Acesta opereaza in banda de frecventa 60 GHz ISM, care se anunta deja o tehnologie inovatoare pentru aceasta piata. Din acest punct de vedere, comparatia poate fi facuta cu tehnologia Bluetooth, numai ca mult imbunatatita. Ca principiu de baza, aceasta se comporta aproximativ la fel, facand in mare aceleasi lucruri pe care Bluetooth le face pentru dispozitivele audio, numai ca adaptat de data aceasta pentru monitoare, statii de calcul sau dispozitive mobile, cu o raza de actiune deocamdata redusa, de sub zece metri.
Una peste alta, ne putem astepta ca in curand sa asistam la o retea Wi-Fi globala, in care utilizatorii sa se poata conecta aproape de oriunde la retelele publice existente.