securitate wireless

Intreprinderile mici – probleme wireless mari

Cand vorbim de securitatea sistemelor IT ne-am obisnuit sa credem ca doar corporatiile, marile societati sunt expuse criminalitatii cibernetice. Intr-o oarecare masura asa este, cei mari au baze de date mari, multe informatii stocate, asa ca atacurile sunt cumva indreptate asupra lor. Insa exista si victime colaterale. Micile afaceri sunt astazi expuse mai mult ca oricand si, fara sa vrea, retelele wireless neprotejate ale acestora din urma pot deveni instrumente cu care sa fie atacate tinte mai mari.

Si in domeniul wireless putem vorbi de firma mica, probleme mari…

In ultimul timp se intalnesc tot mai multe atacuri cibernetice in randul micilor intreprinderi. Asta si pentru ca resursele alocate securizarii infrastructurii Wi-Fi sunt insginifiante, dar si pentru ca multi nu inteleg inca nevoia de a se proteja in fata unor astfel de atacuri. Sunt masuri simple ce pot fi luate rapid si fara costuri, dar care pot limita drastic expunerea la atacuri informatice.

Multe dintre articolele publicate de noi au un puternic mesaj educational, incercam sa va spunem cat de importanta este securitatea Wi-Fi, sa va mobilizam cumva sa luati act de acest pericol si, bineinteles, sa si luati masuri. Daca voi sunteti informati, si noi, ca si furnizori de servicii wireless vom putea comunica mai bine, ne vom putea face mai bine intelesi. Este un principiu win-win la care tinem.

Citeam zielele trecute un studiu din UK si acolo se spunea ca, in Marea Britanie, cel putin 74% din intreprinderile mici suferisera in 2015 cel putin un atac cibernetic. Cu daunele de rigoare. Si asta in Marea Britanie, unde cultura informatica este, totusi, la un nivel destul de ridicat. Nici nu vrem sa ne gandim cam care ar fi procentul in Romania.

Intelegerea pericolului, primul pas

Pana la a ne apara de un pericol, cel mai important pas este intelegerea lui. Si in acest caz, a vorbi de securitatea wireless este cel mai important aspect. De departe, vinovat principal este slaba securizare wireless, sau, in foarte multe cazuri, lipsa acesteia cu desavarsire. Obisnuim sa cumparam un router wireless si sa-l punem in functiune bucurandu-ne ca totul a mers foarte usor. Cel putin in domeniul wireless principiul plug & play este ”moartea pasiunii”. O spunem cu toata forta, stim cat de importanta este securitatea wireless pentru orice companie si stim si cat de expusa este o asemenea retea daca o lasam sa-si faca ”damblaua” cum vrea ea. O spunem ori de cate ori aveam ocazia si clientilor, si prietenilor, dar si tuturor celor care ne citesc pe aici: inainte de a cumpara un Acces Point, un router wireless sau orice alt device care se conecteaza la o retea Wi-Fi, documentati-va in primul rand asupra restrictiilor de securitate ce pot fi impuse, dar si asupra limitarilor tehnologice pe care le are respectivul device. E bine sa gandim putin in viitor, cand facem o investitie o facem pentru mai multi ani, nu doar sa ne ”ajute” in acel moment. Ok, regulile jocului din domeniul wireless se schimba destul de rapid, dar adoptarea unor noi standarde si protocoale nu se face chiar de la un an la altul, asa ca o buna judecata inainte de achizitie iti va aduce stabilitate si performanta pentru mai mult ani.

Cum sa-ti protejezi afacerea de un atac cibernetic devastator

Virusarea unui computer oarecare poate nu este chiar asa un capat de tara. Dar daca in compania ta, toate cele, sa spunem, 15 computere se viruseaza si ”crapa” atunci cu siguranta si afacerea ta e in pericol. Mai mult, daca intr-unul dintre computere ai datele clientilor, informatii confidentiale si altele care te pot expune chiar si legal, acel computer daca este ”pradat” cu siguranta ajungi intr-o situatie critica. Routerele wireless si Acces Point-urile moderne vin cu multiple setari de securitate. Pornind de la un management centralizat, in care putem vedea intr-un dashboard toata activitatea din reteaua noastra wireless, dar si un loc in care putem atribui roluri si restrictii si pana la faptul ca un astfel de management este astazi posibil de a fi gestionat din cloud. Adica putem vedea reteaua ”de acasa” si daca suntem pe plaja, sau in alta tara – internet sa avem. Mai multe lucruri interesante despre securitatea wireless gasesti si in articolul nostru Impactul tehnologiei asupra securitatii retelelor wireless.

In domeniul securitatii informatice se obisnuieste sa se spuna ca a suferi un atac cibernetic este doar o problema de ”cand se va intampla”. Toate eforturile pe care trebuie sa le facem sunt, in primul rand, pentru a descuraja cat mai multe dintre atacuri (intr-un fel sau altul retelele sunt ”scanate” permanent, orice usa deschisa neputand fi decat o invitatie generoasa la atac) si, la fel de important, pentru a proteja cat mai bine datele importante. Chiar daca picam in plasa unor hackeri, macar sa ne asiguram ca deranjul pe care ni-l provoaca nu este atat de important.

Ca in multe alte domenii, preventia este cu siguranta mult mai putin costistoare decat ”vindecarea” in urma unui atac informatic masiv. Militam permanent pentru o buna intelegere a nevoii de securitate wireless, iar daca si tu esti posesorul unui business, chiar daca nu e de mari dimensiuni, ai nevoie sa stii ca te misti intr-un mediu sigur. Te putem ajuta sa intelegi mai bine fenomenul, dar te putem si ajuta, efectiv, sa iti construiesti o retea wireless cu toate elementele de securitate activate. Daca ai intrebari, te asteptam sa ne contactezi.

Save

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *