wireless

Impactul tehnologiei asupra securitatii retelelor wireless

Cu cat reteaua globala wireless devine mai mare si mai intens folosita, cu atat cresc si pericolele la care utilizatorii ei sunt supusi. Este adevarat, beneficiem foarte mult de faptul ca avem dispozitive care se conecteaza rapid si care ne permit sa ne conectam rapid unii cu ceilalti. In acelasi timp, insa, criminalitatea online creste si ea in fiecare an si de aceea necesitatea unor masuri de securitate pentru retele Wi-Fi este una din ce in ce mai stringenta.

Importanta datelor transmise prin Wi-Fi creste odata cu volumul acestora. Daca in trecut trimiteam informatii personale, astazi aceste retele sunt utilizate pentru a transmite numere de cont, date confidentiale, parole… Intreaga noastra viata este conectata la reteaua de internet si, cu cat vor trece anii, cu atat mai multe aparate vor putea beneficia de ajutorul conexiunilor Wi-Fi (deja exista frigidere, masini de spalat, cuptoare sau aparate de aer conditionat si se crede ca, odata cu lansarea retelelor 5G, se vor face pasi importanti catre popularizarea masinilor cu sisteme self driving – vezi si articolul nostru despre Internet of Things).

Limite ale securitatii retelelor

Desi putem fi tentati sa credem ca numarul mai mare de retele aduce cu el si elemente superioare de securitate, realitatea ne contrazice. Companiile care folosesc retele extinse nu beneficiaza, de cele mai multe ori, si de niste sisteme de securitate pe masura.

Din pacate, retelele wireless sunt in continuare vulnerabile si companiile au probleme in a-si da seama care este rolul securitatii si daca elementele functioneaza. De multe ori, mesajele primite de la antivirusi si de la programele firewall sunt ignorate. De asemenea, nu sunt folosite filtre pe URL si IPS, iar controlul aplicatiilor instalate nu este unul la nivel inalt.

Totusi, nu putem spune ca toate organizatiile se afla in partea de jos a topului sigurantei. Din pacate, o parte redusa din totalul acestora foloseste toate metodele de siguranta necesare. Cele care au mijloacele materiale necesare pentru implementarea unor sisteme complexe au facut-o deja. Dar, in cazul celorlalte, riscurile de spionaj, pierdere a datelor sau reclama negativa sunt destul de mari. Acum, cand datele informatice sunt mai vulnerabile ca oricand, acestea sunt mai putin protejate decat trebuie si orice greseala poate afecta grav imaginea unei firme.

Accesul necontrolat la retelele wireless reprezinta o alta problema majora a firmelor. Acestea ofera destul de usor contul si parolele interne catre cei cu care intra in contact. Partea proasta la aceasta strategie este ca niciodata nu poti fi sigur cu cine intri in contact. Parolele pot sa fie usor furate de catre hackeri sau chiar vandute de fosti clienti.

Rolul nostru este de a preveni eventuale atacuri si de a implementa criterii avansate de securitate in retelele wireless. Monitorizam permanent retelele clientilor nostri, luam decizii in timp real atunci cand se impun si limitam astfel atat potentialele atacuri ce pot aduce prejudicii companiilor, dar si reusim sa mentinem o retea wireless in parametrii cei mai buni de functionare.

Retelele wireless vor creste in viitor

Trendul este unul ascendent in acest domeniu. De aceea, toata lumea se asteapta ca numarul de retele wireless folosite sa creasca destul de mult in viitor. In plus, cu si mai multe dispozitive care se vor putea conecta, acestea vor deveni si mai aglomerate. Asta inseamna ca atat firmele cat si persoanele fizice trebuie sa isi schimbe strategia in ceea ce priveste securitatea retelelor Wi-Fi. Pana la urma, acest lucru este spre binele fiecaruia si doar asa informatii importante si date personale sau de interes in afaceri vor putea sa fie protejate.

Ce trebuie facut

Primul lucru de care o organizatie ar trebui sa se ocupe este realizarea unei investigatii de calitate. Evaluarea riscurilor, a partilor vulnerabile, a posibilelor pericole si a impactului acestora este esentiala pentru stabilirea unei strategii utile pe termen scurt si lung.

Pasul doi ar consta fie in dezvoltarea unor sisteme de securitate potrivite pentru specificul firmei (numar de angajati, date utilizate etc), fie in achizitionarea unui pachet de calitate de un dezvoltator independent. Monitorizarea, autentificarea, detectia, controlul accesului si alte strategii sunt necesare daca vrei ca firma ta sa fie protejata impotriva eventualelor pericole online.

Nu in ultimul rand, infrastructura si aparatele care se conecteaza la retea trebuie sa fie si ele pregatite pentru toate masurile de siguranta. Asta inseamna modernizare periodica, achizitia celor mai bune variante, si nu a celor mai ieftine, si pregatirea unor solutii in caz de criza.

In concluzie, tot acest proces trebuie sa fie reprioritizat si adus la niste standarde moderne. Securitatea wireless este esentiala pentru orice firma, dar si pentru persoanele fizice, deci o investitie in aceasta directie merita sa fie facuta.

Net Shape investeste continuu in dezvoltarea de retele wireless performante si cu grad sporit de securitate. Daca ai nevoie la birou sau chiar si acasa de o infrastrctura wireless execelent pusa la punct te rugam sa ne contactezi. Daca folosesti si parola #smartwifi primesti 15% reducere la serviciile noastre (proiectare wifi si instalare wifi).

1 Comment

  • high risk merchant account

    … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: netshape.ro/impactul-tehnologiei-asupra-securitatii-retelelor-wireless/ […]

  • Write a Comment

    Your email address will not be published.