Va propunem in aceasta pagina un glosar de termeni wireless, denumiri de care ne lovim ori de cate ori dorim sa configuram sau sa achizitionam un router sau un AP wireless. Termenii wireless de mai jos sunt generali, iar descrierile au fost adaptate de asa maniera incat sa fie pe intelesul oricarui utilizator de tehnologie wifi. In cazul in care doriti mai multe amanunte despre tehnologiile wireless existente, va stam la dispozitie cu raspunsuri la intrebarile dvs. Folositi cu incredere pagina noastra de contact.

Access Point (AP)

Inainte de inventarea de conexiuni fara fir, retelele au fost compuse din linii lungi de cabluri interconectate. Pentru a va putea conecta intr-o astfel de retea, ar trebui sa conectati fizic aparatul la retea. Un punct de acces (AP) este un dispozitiv conectat la o astfel de retea care permite altor dispozitive sa se conecteze in mod wireless.

Punctele de acces pot fi private sau publice. De exemplu, o retea de domiciliu poate avea un punct de acces privat, care cripteaza si protejeaza prin parola si care permite numai utilizatorilor casei sa acceseze reteaua wireless. Pe de alta parte, o cafenea ar putea sa aiba un punct de acces public, care permite oricui sa utilizeze reteaua, altfel cunoscut ca un hotspot wireless.

A nu se confunda termenul punct de acces (AP) cu termenul de router wireless. Exista o oarecare suprapunere intre cele doua dar, semantic vorbind, un punct de acces este diferit de un router wireless. Un router wireless este un punct de acces, dar un punct de acces nu este neaparat un router wireless.

Retea wireless Ad-hoc

O retea wireless ad-hoc este un tip de retea wireless care nu se bazeaza pe o retea preexistenta. Expresia “ad-hoc” este folosita pentru a descrie ceva care a fost creat pentru un scop singular. Prin urmare, o retea ad-hoc wireless poate fi considerata ca fiind o conexiune wireless spontana intre calculatoare pentru un scop temporar, cum ar fi un transferul de fisiere.

Distinctia importanta este faptul ca o retea ad-hoc este descentralizata. Nu exista niciun dispozitiv special care actioneaza ca un hub pentru activitatea wireless. In cazul unui punct de acces (AP), punctul de acces este poarta de acces prin care toate dispozitivele trebuie sa se conecteze in retea. Intr-o retea ad-hoc va puteti gândi la fiecare dispozitiv ca fiind un participant individual.

Router wireless

Un router wireless este un dispozitiv care actioneaza atât ca un punct de acces (AP), cat si ca un router de retea. Cu alte cuvinte, el actioneaza ca o poarta de acces wireless in cadrul retelei si transmite date catre conexiuni multiple (de exemplu desktop-uri, laptop-uri, tablete, telefoane, console de jocuri etc.). Din nou, toate routerele wireless vor avea elemente ale unui punct de acces, dar nu toate punctele de acces sunt routere wireless.

Wireless repeater

Un wireless repeater, care poate fi cunoscut si sub numele de wireless range extender, este un dispozitiv care preia un semnal de la un punct de acces pre-existent si il retransmite ca pe o a doua retea. Utilizatorii care se conecteaza la cea de a doua retea vor face, de fapt, parte din reteaua initiala, dar folosesc repeater-ul ca un fel de poarta de acces. Dupa cum numele sugereaza, wireless repeater reprezinta modalitatea de extindere a unei retele wireless.

In timp ce wireless repeater-ele sunt utile pentru situatiile in care un calculator este in afara razei unei retele, ele poate fi, de asemenea, utile pentru computerele ce au un semnal slab la o retea. Repeater-ul poate imbunatati puterea semnalului, permitând o conexiune mai puternica. In mod similar, un repeater se poate dovedi benefic in cazurile in care exista o multime de interferente din pereti, metale sau alte semnale wireless.

Cele mai multe routere wireless moderne ofera un “mod repeater”, pe care il puteti activa, transformând router-ul intr-un repeater. Aceasta este o modalitate foarte buna de a utiliza routerul vechi care nu va mai este necesar pentru a imbunatati semnalul in jurul casei.

Wireless bridge

Un punct de acces este un dispozitiv care se conecteaza la o retea prin intermediul unui cablu si permite altor dispozitive sa se conecteze wireless la reteaua respectiva. Un wireless bridge functioneaza in mod  opus. Dispozitivul se conecteaza mai intâi wireless la o retea, apoi permite altor dispozitive sa se conecteze la acesta folosind cabluri. In esenta, un wireless bridge permite dispozitivelor cu cabluri sa se alature unei retele wireless.

Cele mai multe routere wireless moderne ofera un “mod wireless bridge” pe care il  puteti utiliza pentru a extinde reteaua wireless de la domiciliu la dispozitive cu cablu aflate la distanta (de exemplu, o consola de jocuri de pe cealalta parte a casei), fara a fi nevoie sa treceti metri intregi de cabluri prin mai multe camere.

Wireless network adapter

Un adaptor de retea wireless permite unui dispozitiv, care in mod normal nu are capacitate wireless, sa se alature unei retele wireless. Aceste adaptoare sunt construite cu abilitatea atat de a trimite cat si de a primi semnale wireless. Cele mai multe dispozitive portabile, cum ar fi laptop-uri si tablete, sunt fabricate cu un adaptor de retea wireless deja implementat.

Adaptoarele de retea vin in doua forme principale: placa de retea si USB dongle. O placa de retea este instalata direct in placa de baza si ofera conectivitate wireless in acest fel. Un USB dongle nu necesita nimic mai mult decât sa fie conectat la un port USB liber, ceea ce il face o optiune convenabila. In general, insa, placile de retea tind sa ofere conexiuni mai puternice si viteze mai mari decat omologii lor USB.

Termeni router WiFi

AC1200, AC1650, AC3200 etc. Daca doriti sa cumparati un nou router, ar trebui sa cumparati doar modelul 802.11ac. Noile telefoane, tablete si laptop-uri vin deja cu AC radio, dar puteti profita de avantajele vitezei imbunatatite cu un AC router. Routerele AC sunt compatibile cu dispozitivele 802.11a / b / g / n.

Routerele AC sunt clasificate in functie de debitul lor maxim, masurat in megabiti pe secunda. Un router AC1200, de exemplu, are o capacitate de 1200 Mbps, repartizata pe doua benzi, in timp ce un router AC3200 are o capacitate de 3200 Mbps, repartizata pe trei benzi. Deoarece latimea de banda maxima necesita conditii perfecte, nu veti vedea niciodata, de fapt, acest tip de debit la domiciliu, dar este modul in care aceste companii semnifica ce model este mai rapid decât altul.

N600, N900, etc. – aceeasi nomenclatura este utilizata si pentru routerele 802.11n. N este urmat de un numar format din trei cifre care indica debitul maxim, din nou, in megabiti pe secunda.

Porturi USB – Multi producatori de routere se lauda cu numarul de porturi USB 2.0 sau 3.0 pe router. De ce v-ar interesa daca un router are port USB, sa nu mai vorbim de mai multe? Acestea sunt pentru a pune un hard disk extern si / sau imprimanta pe reteaua dvs wireless, astfel incât sa le puteti accesa de oriunde.

Guest Access – Una dintre cele mai importante caracteristici de luat in calcul atunci cand dorita sa achizitionati un router este abilitatea de a crea guest networks – un nume si parola separata pentru fiecare vizitator. Acest lucru este in principiu util numai pentru oameni in care pur si simplu nu aveti incredere sa utilizeze parola obisnuita. Alta caracteristica interesanta este faptul ca din meniul Setari Router puteti vedea cine este activ pe retea, puteti sa setati un timp de expirare pentru accesul la Internet si puteti schimba parola oaspetilor. Unele routere va permit chiar sa deconectati oamenii care au ramas logati prea mult timp.

Dual-Band – Aceasta denota un router care este capabil de a emite doua retele separate simultan: o retea in frecventa de 2,4 GHz si o retea de 5GHz. Reteaua de 2,4 GHz se poate aglomera si traficul poate incetini din cauza multor dispozitive (alte routere, cuptoare cu microunde, chiar si monitoare pentru copii etc.) care utilizeaza frecvente in jurul acelei benzi radio. O retea 5GHz poate fi mai putin aglomerata, dar este, teroretic, mai scurta in interval (acopera pe o distanta mai mica). Telefoanele mai noi, tabletele si laptop-urile au suport pentru ambele benzi de retea, dar dispozitivele mai vechi ruleaza doar pe 2.4GHz.

Tri-Band – Aceasta inseamna ca router-ul este capabil de a emite trei retele distincte simultan: o retea de 2,4 GHz si doua retele de 5GHz. Routerele tri-band au tehnologie “Smart Connect”, ceea ce inseamna ca pot atribui in mod automat un dispozitiv catre banda Wi-Fi corespunzatoare, astfel incât utilizatorii nu trebuie sa aleaga singuri.

Beamforming : Unele specificatii ale router-ului AC poate mentiona Beamforming . Acest lucru se refera la o caracteristica importanta in multe routere AC, care directioneaza in mod inteligent semnalul wireless catre dispozitive specifice. In loc sa distribuie Wi-Fi in toate directiile, beamforming permite router-ului sa identifice locul in care se afla dispozitivele si sa le transmita direct si eficient semnalul.

Securitatea WPA / WPA2 – Acesta este o caracteristica pe care ar trebui sa o pastrati in minte atunci când cumparati un router sau când il configurarati. Este un tip de criptare folosita pentru a pastra utilizatorii din afara retelei dvs. de la a va spiona transmisiile radio. Nu va doriti sa achizitionati un router care are ceva mai putin decât criptarea WPA2 (cu siguranta nu doriti securitate WEP, un protocol mai vechi si mai slab, care suna extrem de similar). In conformitate cu Wi-Fi Alliance, cele mai multe routere au criptare WPA2, dar nu strica sa verificati.

Gigabit Ethernet – Aceasta este o referinta la porturile Ethernet wireless de pe spatele unui router – nu are nimic de a face cu o viteza wireless. Doriti sa va asigurati ca routerul este gigabit – compatibil, ceea ce inseamna ca poate suporta 1000 Mbps daca intentionati sa conectati orice dispozitive Gigabit Ethernet capabil, cum ar fi un televizor-smart sau un sistem de joc.

WiFi cu si fara controller: care sunt diferentele

Fat AP sau AP autonome au fost primul tip de puncte de acces wireless care au fost introduse pe piata. Acestea au fost perfecte pentru solutii de retea wireless la scara mica, la care nu au acces mai mult de 10-15 clienti pentru fiecare punct de acces sau care pur si simplu furnizeaza servicii de tip “hot-spot”.

Acest tip de AP-uri se numesc AP-uri autonome, deoarece sunt fiecare propria lor entitate.

Fiecare Fat AP  trebuie configurat manual pentru setarile de retea si de securitate care vor fi difuzate pe retea. Este o solutie foarte buna daca va propuneti utilizarea unui numar mic de AP-uri.

Controller-ul WLAN cu AP Thin a fost urmatorul pas in evolutia WLAN care a schimbat tehnologia wireless.

Un AP thin este pur si simplu un punct de acces care este gestionat de un controller de retea WLAN.

Controller-ul WLAN furnizeaza configuratia AP thin si, de asemenea, functioneaza ca un comutator pentru tot traficul wireless. Controller-ul WLAN consolideaza managementul intregii retele wireless intr-un singur loc. Unele controllere WLAN pot efectua functii cum ar fi stateful firewall intre retelele cu/fara fir, conectivitatea VPN, servicii de detectare a intruziunilor / prevenire a intruziunilor, spectru de monitorizare / analiza, si multe altele.

Controller-ele WLAN sunt dispozitive fizice care sunt montate in camera de date principala si comunica cu fiecare AP in acelasi timp. Acest lucru permite configurarea usoara si rapida a mai multe AP-uri simultan, fara a fi nevoie sa configurati manual fiecare AP. De asemenea, elimina necesitatea de a reface designul retelei cu fir pentru a gazdui o retea WLAN.

Astfel, scalabilitates este mult imbunatatita prin adaugarea unui controller de retea WLAN, deoarece permite instalarea cu usurinta  a mai multor AP-uri pe retea si reduce complexitatea de implementare si gestionare.

Punctele de acces (AP) fara Controller au reprezentat urmatoarea descoperire recenta in tehnologia wireless.

De-a lungul ultimilor ani au existat imbunatatiri uriase in tehnologiile pe care le folosim astazi. Una dintre ele este virtualizarea. Producatorii de echipamente wireless au inceput sa puna in aplicare acest lucru in produsele lor. Datorita avansarii tehnologiei componentelor fizice din interiorul punctelor de acces (chipset-uri, memorie etc.), dezvoltatorii au descoperit o modalitate de a virtualiza software-ul controller-ului si de a il rula pe AP-urile vechi. Acesta este un progres imens pentru tehnologia wireless, deoarece aceasta inseamna ca multiple AP-uri pot fi gestionate dintr-o singura interfata, fara adaugarea unui controller montat fizic pe rack.

Pentru multi clienti acest lucru este un mare beneficiu, deoarece controller-ele WLAN fizice pot fi prea scumpe sau pur si simplu nejustificate pentru nevoile lor, insa s-ar bucura de usurinta managementului bazat pe controller.

Toate retelele wireless din ziua de azi care sunt in mediul comercial sau educational sunt gestionate de catre controllere de un anumit fel.

Comunitatea IT, in ansamblu, depinde in mare masura de retele wireless securizate si pot configura AP-uri in mod individual.

Introducerea controller-ului a simplificat si a redus complexitatea retelelor wireless, indiferent daca acestea sunt pe baza de controler sau nu.