BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Evolutia Wi-Fi 6 si eficienta spectrului in noua era wireless
Inca de la primul nostru articol legat de aparitia noului standard Wi-Fi 6 am promis ca vom reveni asupra subiectului cu informatii relevante, dar si cu noutati care se inscriu in noile tendinte ale comunicarii wireless. Wi-Fi 6 deschide un drum generos pentru tot ce inseamna wireless si nu suntem departe de momentul in care vom folosi exclusiv device-uri aliniate la acest nou standard.
2.4GHz, 5 GHz si Wi-Fi 6
Inainte de a intra in ”bucataria interna” a standardului Wi-Fi 6, facem apel putin la istorie si urmam firul standardului 802.11 (asa cum se numea el pe la inceputuri) pe parcursul celor 20 de ani de evolutie. Acum mai bine de 20 de ani, cand s-a vorbit prima data de 802.11 in industria wireless, documentatia aferenta explica cum ca noua tehnologie suporta exclusiv frecventa de 2,4 GHz. De atunci si pana astazi au fost cateva schimbari succesive, culminand cu aparitia Wi-Fi 6, standard care suporta ambele frecvente – 2.,4 si 5 GHz. Evolutia este interesanta, intorcandu-ne la povestea noastra, facem un salt pana la Wi-Fi 4, moment in care standardul devena 802.11n si ”stia” deja si 5 GHz. Surprinzator sau nu, urmatoarea iteratie a standardului wireless, Wi-Fi 5, a sustinut doar banda de 5 Ghz – standard cunoscut in industrie drept 802.11ac. Gandirea din spatele acestei decizii a fost aceea de a incuraja oamenii sa se deplaseze spre 5 GHz, deoarece era o frecventa mult mai curata.
Wi-Fi 6 (802.11ax) accepta, cum spuneam mai devreme, atat frecventa de 2,4 GHz, cat si 5 GHz. Acest lucru se datoreaza in primul rand proliferarii dispozitivelor IoT care functioneaza in frecventa de 2,4 GHz, echipamente care au acaparat piata in ultimii ani si care au o constanta dezvoltare.
Pentru viitor se urmareste deschiderea spectrului de frecvente nelimitate de 6 GHz pentru Wi-Fi 6 (802.11ax). Desi nu sunt multe aplicatii capabile sa livreze performante in frecventa 6 GHz cu siguranta deschiderea acesteia va contribui mult la inovarea tehnologiilor din viitor.
Ca si mica discutie despre canalele folosite, standardul IEEE 802.11 a inceput cu 20 MHz si ulterior a fost extins la 40 MHz pentru Wi-Fi 4 (802.11n) si pana la 160 MHz pentru Wi-Fi 5 (802.11ac) si (802.11ax).
Mai trebuie mentionat si faptul ca Wi-fi 6 (802.11ax) suporta si clienti care folosesc doar canalele de 20 MHz, ceea ce este deosebit de important mai ales pentru ecosistemul IoT. De fapt, standardul 11ax a fost proiectat cu gandul la toate acele device-uri IoT care nu doar ca sunt foarte multe si din ce in ce mai ieftin de produs, dar si consuma putina energie și au baterii foarte mici.
Canalele primare de 20 MHz vor fi utilizate de Wi-Fi 6 in ambele benzi de frecventa (2,4 GHz si 5 GHz) in baza unui protocol prin care AP-urile WI-Fi 6 vor fi informate ca sunt accesate de clienti care comunica doar pe canalele primare de 20 MHz.
Un canal de 40 MHz ar putea fi extins la 80 si 160 MHz. Toate schimburile de pachete de 20 MHz ale clientilor ”normali” se afla in primii 20 MHz, alaturi de pachetele trimise de dispozitivele care pot opera doar in canalele de 20 MHz (IoT). Trecerea in celelalte canale, de la 40 MHz in sus se face ca raspuns la nevoia de a transmite pachete complexe. Este o optimizare eficienta in standardul Wi-Fi 6, necesara pentru a pune putina ”ordine” in marea de zgomote dintr-un spectru foarte aglomerat.
Viteza maxima si eficienta utilizare a spectrului
Rata de varf pentru standardul 802.11 a suportat 2 Mbps pe secunda, care a crescut la 10 Gbps pe secunda pentru Wi-Fi 6 (802.11ax).
Desi exista multe dezbateri si exemple legate de performantele ridicate ale vitezelor wireless, ceea ce conteaza cu adevarat este cat de eficient este utilizat spectrul wireless.
Marketingul agresiv si viteza mare de productie din zilele noastre limiteaza explicatiile oferite cumparatorilor, acestia multumindu-se pe deplin cu informatiile legate exlusiv de vitezele wireless pe care le pot atinge device-urile prezentate.
Pentru cei care vor informatii complete, o modalitate de cuantificare este eficienta spectrala a legaturii radio. De exemplu, primul standard 802.11 Wi-Fi lucra cu o viteza de 0,1 bps / Hz. In contrast puternic, Wi-Fi 6 ruleaza viteze de 62,5 bps / Hz.
Trebuie remarcat faptul ca performanta generala a spectrului este indicata si de numele standardului. Wi-Fi 4 (802.11n) era cunoscut ca HT (high transfer), urmat de Wi-Fi 5 (802.11ac), denumit VHT (very high transfer), sau o viteza foarte mare de transfer. Continuand acest model de denumire, Wi-Fi 6 (802.11ax) este desemnat HE (high efficiency), pentru o eficienta ridicata.
Eficienta spectrului este una dintre cele mai importante caracteristici ale noului standard Wi-Fi 6 (802.11ax).
Vom reveni asupra acestui subiect cu noi informatii, iar pentru mai multe noutati din lumea wireless in special si a tehnologiei in general va invitam sa urmariti hashtagul #netshape pe Facebook si Linkedin. Postam acolo frecvent noutati interesante pentru pasionatii de noi tehnologii.
Daca ai intrebari sau esti cumva implicat intr-un proiect care necesita si o infrastructura wireless profesionala, te asteptam cu intrebari – ne gasesti aici.