wi-fi

De ce Wi-Fi devine astazi o utilitate fundamentala

In corporatiile din intreaga lume are loc o revolutie: lansarea de terminale mobile de vanzare, echipament medical de ultima generatie, sisteme de gestiune tot mai inteligente, dar si dispozitive si senzori IoT (Internet of things). Servicii cum ar fi oferirea de Wi-Fi gratuit pentru oaspetii hotelului sau clientii restaurantului au devenit de ceva vreme standarde. Wi-Fi este peste tot si majoritatea oamenilor se asteapta la disponibilitate Wi-Fi si la accesul la Internet oriunde s-ar afla. Aceasta cerere determina companiile sa solicite integratorilor de sisteme wireless retele Wi-Fi fiabile, stabile si performante. Se intampla acum!

Wi-Fi devine o utilitate fundamentala, iar un numar din ce in ce mai mare de companii se bazeaza pe conectivitatea Wi-Fi in operatiunile lor principale. Si au si dreptate. Mediul Wi-Fi a permis imbunatatiri masive ale productivitatii intr-o gama larga de industrii, eliberand dispozitivele, personalul si clientii, facand ca totul sa fie mult mai mobil. Nu este surprinzator faptul ca exista si oportunitati semnificative de afaceri in furnizarea de Wi-Fi tot mai bun. De cativa ani buni lucram la promovarea mediului wireless la scara larga, atat prin articolele pe care le oferim pe blogul Net Shape, dar si prin multele intalniri pe care le avem, pe de o parte, cu clienti si potentiali clienti, si, pe de alta parte, cu entuziasti ai acestui domeniu – fie ca vorbim de ingineri radio si tehnicieni, specialisti in  realizarea de retele IT sau chiar pasionati de tot ce inseamna wireless si, mai nou, Internet of Things.

Potrivit MarketsandMarkets™, piata Wi-Fi se asteapta sa creasca de la 5,96 miliarde de dolari in 2017 la 15,60 miliarde pana in 2022. Un argument mai mult decat convingator pentru a-ti da si tu seama de ce se intampla in acest domeniu, dar si de cat e important tinde sa devina acest mediu.

Recent am publicat pe blogul nostru un sondaj facut printre membrii marcanti ai WiFi Alliance. Concluzia acestora este chiar titlul articolului – Wi-Fi nu este diferit de electricitate, oxigen si apa: starea Wi-Fi in viziunea membrilor Wi-Fi Alliance.

Daca am inteles pana acum ca mediul WiFi se bucura de o cerere in crestere si ca viitorul va fi unul cu siguranta interesat pentru toata industria wireless, revenim putin si la problemele cu care ne confruntam astazi, dar si la potentialele piedici in calea adoptarii unui mediu wireless performant la scara tot mai larga.

Pentru a intelege ce provoaca probleme in domeniul Wi-Fi, sa comparam Wi-Fi cu sistemul de autostrazi din S.U.A. La fel ca o autostrada, Wi-Fi are doua caracteristici cheie: destinatia – locul unde trebuie sa ajunga acel drum si capacitatea – cate benzi are acel drum.

Aplicand aceasta idee la mediul wireless, pentru a putea utiliza un drum, trebuie sa aveti unul in locatia dvs. Trebuie sa aveti o acoperire suficienta, astfel incat toate zonele dorite ale biroului, aeroportului sau hotelului sa aiba acoperire. Daca un utilizator se afla intr-o zona in afara ariei de acoperire Wi-Fi, atunci nu mai poate utiliza niciunul dintre serviciile sau dispozitivele care se bazeaza pe acesta. Cand planificam o retea Wi-Fi, trebuie sa luam in considerare ce dispozitive si servicii urmeaza sa fie utilizate si in ce zone ale cladirii, imprejurimilor sau campusului. Aceasta decizie va ghida apoi planificarea si implementarea retelei. Este lucrul pe care-l explicam de fiecare data, strategia wireless este cea mai importanta, in multe cazuri se dovedeste a fi cruciala – mai ales in proiectele medii si mari.

Cu toate acestea, in special in ultimii doi ani, problema cu care se confrunta specialistii wireless din toata lumea nu mai este neaparat acoperirea, ci capacitatea acelei retele. Asta si pentru ca solicitarile in mediul wireless tind sa devina tot mai complexe, task-urile din retea sunt tot mai diverse si mai rafinate.

Cu siguranta toata lumea a experimentat o situatie in care indicatorul de semnal Wi-Fi, acea pictograma cu cele patru arcuri de tip radio afisata pe laptop sau in partea de sus a ecranului telefonului smartphone / tabletei, arata un semnal puternic, dar nu se intampla nimic si e-mailurile, Facebook si alte aplicatii nu incarca nimic, oricat de mult astepti. Care sa fie cauza? Exista sanse ca reteaua sa nu mai functioneze. Semnalul este puternic, dar reteaua este atat de ocupata incat nu va mai poate servi. Datorita modului in care Wi-Fi functioneaza, performanta unei retele poate fi foarte buna pentru un numar din ce in ce mai mare de clienti, pana cand ajunge la un punct in care incepe sa se supraaglomereze si nu va mai reusi sa satisfaca solicitarile daca incarcatura va creste.

Ganditi-va din nou la analogia de mai sus cu autostrazile, imaginati-va de aceasta data o noua autostrada, cu patru benzi. In ziua de deschidere, toti soferii de pe acest drum se misca fluent si pot ajunge eficient de la un loc la altul. In timp, numarul de masini creste si traficul incepe sa incetineasca. Adaugarea mai multor autoturisme va incetini si mai mult, pana cand, la un moment dat, traficul va deveni atat de greu incat viteza medie va tinde spre zero si niciun sofer nu va mai putea ajunge la timp acolo unde-si doreste. Destul de interesant, drumul este acelasi care a fost intotdeauna. Nu s-a inrautatit, nu exista nimic in neregula cu drumul, dar nu mai ofera serviciul pe care l-a facut o data din cauza traficului sporit.

Exact acelasi lucru se se intampla si cu retelele Wi-Fi. O retea wireless perfect buna, care i-a multumit pe toti utilizatorii, va incepe sa livreze performante din ce in ce mai lent, pana cand, din cauza aglomeratiei, va ajunge intr-un moment in care niciun utilizator nu mai primeste un serviciu bun. Niciunul dintre Acces Point-uri sau alte componente nu s-au inrautatit, doar ca tot ansamblul, infrastructura ca intreg nu mai este capabila sa livreze in parametrii asteptati. Acesta este motivul pentru care atat de multi oameni si companii au observat recent ca Wi-Fi-ul lor nu mai este adecvat si ca operatiunile lor principale sunt afectate negativ. Daunele pot fi de la incetinirea productiei pana la clienti nemultumiti, pierderea timpului de lucru al angajatilor, sau chiar oprirea totala a fluxurilor de productie in cazurile mai dramatice.

Ekahau ofera solutii pentru proiectarea si depanarea retelelor wireless din mediul business. Suntem utilizatori hgh class a solutiilor Ekahau, gasiti mai multe amanunte despre aceasta companie si solutiile ei dedicate specialistilor wifi in articolele noastre de aici. Secretul unei retele Wi-Fi, asa cum spuneam si la inceputul articolului de astazi, este de a incepe prin definirea foarte clara a cerintelor, prin realizarea unei strategii wireless bazata pe o perfecta intelegere a cerintelor, dar si pe o estimare reala a echipamentelor ce urmaeaza a fi folosite in realizarea infrastructurii wireless.

Software-ul Ekahau ne este de mare ajutor, introducerea unor informatii precum cati utilizatori vor utiliza reteaua, ce dispozitive vor folosi utilizatorii (smartphone-uri, tablete, PC-uri etc.) si unde vor fi acei acei utilizatori intr-o cladire vor sta la baza conturarii unui plan Wi-Fi pentru intreaga cladire, indicand cate puncte de acces sunt necesare, unde ar trebui instalate aceste puncte de acces si modul in care acestea ar trebui configurate. Suna cumva simplu, insa nu este deloc asa. Toata aceasta modelare virtuala este insotita de expertiza tehnica, de sute de ore petrecute in realizarea de proiecte, multa experienta in domeniul design-ului radio. Ekahau este un instrument perfect pentru cei care stiu cu adevarat ce este acela wireless.

Wi-Fi poate fi excelent si ar trebui sa fie excelent. Dar nu poate fi excelent decat atunci cand este planificat corespunzator, implementat ca la carte si optimizat cu mare atentie. Daca acesta este ceea ce aveti nevoie, Net Shape va poate ajuta. Avem cea mai buna echipa wireless din Romania, investim constant in pregatirea colegilor nostri, dar si in achizitia de instrumente si softuri de analiza si predictie wireless. Suntem si am fost implicati in realizarea de infrastructuri wireless mari si foarte mari, avem solutii profesionale pentru orice tip de proiect. Daca ai nevoie de cei mai buni profesionisti wireless te invitam sa ne contactezi.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *