BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Ce trebuie sa stim despre noile standardizari in tehnologia procesoarelor WiFi
In ciuda faptului ca tehnologia microchip-urilor din siliciu a evoluat enorm in ultima perioada, aceasta nu inseamna ca standardizarea de tip 802.11ax, ultimul nivel in domeniu, va fi disponibila prea curand.
Potrivit expertilor, realizarea chipset-urilor 802.11ax de tip Broadcom sau Qualcomm nu inseamna neaparat ca si standardizarea la nivelul vitezei de lucru a acestora va fi chiar la indemana tuturor. Este adevarat ca sperante pentru un salt hotarator pe noul teren deschis de tehnologia Wi-Fi a fost deja facut, prin recentul anunt al celor de la Broadcom privind noua familie de chipseturi adaptate la standardul 802.11ax. Pe de alta parte, nici nu ar trebui sa ne facem prea multe planuri cu privire la aparitia prea curand pe rafturi a produselor care ruleaza sub standardul 802.11ax. Multumita insa catorva factori, incluzand aici puterea de asimilare a tehnologiilor emergente, precum si capacitatea dispozitivelor Wi-Fi de a se acomoda ele insele noilor standarde, exista un oarecare orizont de speranta privind implementarea tehnologiei 802.11ax pana la finalul anului viitor.
Din acest punct de vedere, putem spune ca 802.11ax va fi noua revelatie pe sistemele Wi-Fi care folosesc inca traditionalele benzi de frecventa de 2.4 si 5 GHz. Acesta vine cu o tehnologie noua, denumita frecventa octogonala divizata, care este adaugata astfel tehnologiei MIMO multi-user, introdusa in cea de-a doua etapa a implementarii standardului 802.11ac. Printre caracteristici, amintim doar faptul ca noul standard 802.11ax atinge mai usor performante cifrate in jurul valorii de 10Gbit/sec la nivelul transferului de date, dar, totodata, se pliaza pe o tipologie larga de dispozitive de retea, incluzand aici si cele aferente tehnologiei Internet of Things (IoT).
Tehnologie MIMO, pentru conexiuni multiple
Si, fiindca am amintit aici despre imbunatatiri ale tehnologiei MIMO deja existente, trebuie spus ca aceasta este mai mult decat raspandita in zilele noastre. Reprezentand prescurtarea de la „multiple-input multiple-output”, MIMO este o tehnologie noua folosita in radiocomunicatii si, asa cum ii spune si numele, permite conectarea simultana a mai multor dispozitive, fara ca semnalele emise de acestea sa interfereze in vreun fel intre ele. Prin urmare, atunci cand vorbim despre Wi-Fi, LTE sau alte dispozitive care se bazeaza pe undele radio pentru a comunica intre ele, atunci trebuie sa luam in calcul si tehnologia MIMO. Aceasta permite cresterea capacitatii de conectare, precum si eficienta globala a conexiunilor, in conditiile in care, pana nu demult, acestea erau considerate generatoare de interferente radio.
Nu in ultimul rand, MIMO functioneaza pe baza unei tehnologii axate pe antenele radio. Aceasta foloseste antene multiple pe post de transmitator de date, precum si un receptor capabil sa le gestioneze, prin alegerea de cai separate pentru fiecare antena, multiplicand in acelasi timp caile prin care acesta sa poata fi utilizat. Este motivul esential pentru care tehnologia MIMO a devenit atat de raspandita in ultima perioada, iar odata cu implementarea noilor standarde in Wi-Fi, vom vedea noi si noi modele de routere si amplificatoare de semnal internet.
Progrese mari in ceea ce priveste aparitia standardului 802.11ax
Pe de alta parte, echipele de cercetatori care la acest moment lucreaza la standardul 802.11ax, precum si la noua linie de chipseturi Broadcom spun ca mai au inca de munca pana la a vedea produsele pe rafturile magazinelor de profil. Desi deocamdata nu ne putem da cu parerea despre un produs care teoretic nu exista, asteptarile din partea producatrilor de dispozitive Wi-Fi sunt mari. In orice caz, standardul 802.11ax este considerat un mare pas inainte si o dovada in plus a faptului ca tehnologia poate fi imbunatatita, indiferent de stadiul la care a ajuns in momentul de fata.
Deocamdata, pentru satisfacerea curiozitatii si, mai ales, a nevoii consumatorilor de viteze internet sporite in Wi-Fi, a fost lansat un pre-standard. Acesta are un pret cu mult mai scazut si, in plus, functioneaza deocamdata doar pe dispozitive individuale, fara a fi capabil de a lega intre ele access-point-uri, care sa deserveasca un campus universitar sau un centru comercial.
Din acest punct de vedere, este de inteles de ce producatorii ezita deocamdata sa ofere produse pre-standard marilor corporatii, cata vreme acestea au nevoie nu doar de putere mare si viteza a semnalului, ci si de posibilitatea de multiplicare a acestuia. Prin urmare, acestia din urmă vor mai avea de asteptat cateva luni pana vor intra in posesia unor dispozitive capabile sa lucreze la capacitate maxima sub standardul 802.11ax.
Pana atunci insa, consumatorii au la dispozitie standardul 802.11ac versiunea 2, care se comporta neasteptat de bine. Beneficiind din plin de tehnologia MIMO, acestea reprezinta un pas important pentru dispozitivele Wi-Fi, fiind concepute cu antene multiple, capabile sa deserveasca mai multe echipamente de la un singur access point.