BLOG

Latest Tech
News

Ce mituri despre siguranta retelei tale wireless nu ar trebuie sa fie crezute niciodata

decembrie 23, 2021

Ce mituri despre siguranta retelei tale wireless nu ar trebuie sa fie crezute niciodata

Retelele wireless au evoluat foarte mult de-a lungul anilor si la fel s-a intamplat si cu metodele prin care ele pot fi securizate. Iar internetul este plin de astfel de informatii, dar nu toate pot sa fie crezute. Ca de fiecare data, pe internet gasesti si informatii gresite care, chiar daca nu iti fac rau, nici nu te ajuta prea mult. Asa ca pentru siguranta retelei tale, ar fi bine sa eviti sa faci urmatoarele lucruri.

 

Mitul nr. 1 – Nu transmite SSID-ul router-ului


SSID inseamna Service Set Identifier si este un cod cu care fiecare router vine din fabrica. Astfel, daca deschizi un dispozitiv, vei putea vedea fiecare router din zona, acesta afisand codurile SSID respective. Unii spun ca trecerea pe invizibil a acestui cod ar aduce sporirea securitatii. Insa, cum orice sistem de operare mai recent decat Windows 7 afiseaza automat SSID-urile, indiferent daca le numeste sau nu, metoda devine cu adevarat inutila (nici inainte nu era greu sa descoperi routere-le disponibile, fie ele si invizibile).

Asadar, o astfel de metoda te protejeaza in fata oamenilor normali, dar in fata unui hacker nu are niciun pic de eficienta.

Miturile nr. 2 si 3 -  Limitarea numarului de IP-uri si dezactivarea serverului DHCP


Fiecare dispozitiv conectat la un router primeste o adresa unica pe care o foloseste cand se conecteaza la internet. Aceasta poarta numele de Ip si contine o serie de cifre. Un mit comun spune ca o solutie pentru a limita numarul celor care se pot conecta la router este limitarea numarului de Ip-uri pe care acesta le poate crea.

Acest lucru s-ar putea face prin dezactivarea serverului DHCP, cel care ofera automat adresele Ip. Astfel, va trebui sa setezi manual aceste adrese, lucru care pentru unii pare suficient de sigur. Insa nu este asa. Odata intrat in sistem, un hacker isi poate crea singur o adresa Ip noua si astfel nu vei reusi decat sa faci mai dificila sarcina de a te conecta la router. Nu doar ca reduci numarul de posibile dispozitive si cresti timpul necesar conectarii, dar nu vei spori absolut deloc siguranta retelei.

Mitul nr.  4 – Retelele mici sunt mai usor de protejat


Acest mit este, poate, cel mai gresit dintre toate. Asta pentru ca nu te protejeaza deloc. Prin reducerea semnalului si scaderea suprafetei acoperite se poate crede ca hackerii ar avea mai putin acces pentru ca nu intra la tine in casa.

Totusi, cu o simpla antena ei pot prinde orice semnal isi doresc, chiar daca nu trece de limitele unei camere. Asadar, fie ca ajunge in tot blocul, fie doar la tine in dormitor, sansele ca semnalul sa fie detectat sunt aceleasi.

Criptarea nu este un mit


Aceasta este una dintre cele mai sigure solutii la care poti apela. Crearea unei parole mai puternice devine extrem de utila si bareaza activitatea hackerilor cat se poate de mult. Din pacate, nimic nu este 100 % sigur, dar cel putin asa stii ca ai cateva mijloace de protectie la dispozitie si nu doar niste povesti de pe internet. Mai multe idei, dar si solutii legate de securitatea wireless gasiti in acest articol.