internet

Avem nevoie de conectivitate multi-gigabit?

Va povesteam intr-un articol de acum ceva vreme despre noile denumiri atribuite tehnologiei wireless.  Ne vom intalni tot mai des cu denumirea Wi-Fi 6 – cea care a inceput sa fie folosita pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11ax, suport fezabil pentru conectivitatea multi-gigabit.

Chiar daca a devenit acum posibila, conectivitatea multi-gigabit va avea o perioada de adoptie destul de mare, pe de o parte fiind limitata de piata device-urile ce se pot conecta, pe de alta parte vorbind de noile generatii de AP-uri ce se vor justifica mai mult sau mai putin pentru achizitii imediate.

Un factor major in accelerarea adoptiei conectivitatii multi-gigabit este legat in mod direct de noile dezvoltari de produse ale companiilor din domeniul wireless, noile generatii de AP-uri (tehnologia 802.11ax) facand conectivitatea multi-gigabit posibila dar si de dorit.

Chiar si asa insa, trebuie subliniat faptul ca inainte de achizitionarea unor AP-uri si switch-uri capabile in mediul multi-gigabit ar trebui ca fiecare companie sa-si stabileasca atent cerintele de conectivitate pentru a determina astfel daca este necesara o achizitie imediata in vederea livrarii de viteze wireless mult mai mari, sau se pot face pasi mai mici in astfel de achizitii mai ales in mediile unde vitezele multi-gigabit nu sunt cu adevarat necesare la acest moment.

De asemenea, conectivitatea multi-gigabit este asociata cu un planning wireless profesional, singurul capabil sa recomande utilizarea noilor tehnologii in medii cu densitate ridicata de utilizatori, mai ales atunci cand upgrade-ul devine rentabil – sunt observati un numar mare de clienti cu device-uri ce pot functiona in standardele 802.11ac sau 802.11ax.

Suntem implicati in mai multe proiecte wireless de anvergura, tangente conceptului de conectivitate multi-gigabit, atat la nivel de consultanta wireless (survey si planning), dar si ca integratori si furnizori de tehnologie wifi. Avem capacitatile tehnice si know-how-ul necesare elaborarii unor proiecte wireless complexe, recomandarile noastre concretizandu-se in economii substantiale facute de mari companii consumatoare de wifi. Inainte de a alege o integrare wireless complexa este recomandat sa solicitati consultanta profesionala wireless pentru a putea dimensiona si bugeta proiectul la valoarea lui actuala.

Infrastructura multi-gigabit presupune interventii destul de serioase in arhitectura retelei, ajungand chiar pana la o posibila reconfigurare a cablajelor deja existente in cladire. Pentru a sustine viteze tot mai mari sunt costuri inerente, iar pentru a optimiza aceste costuri este nevoie de un planning extrem de riguros. Mai mult, trebuie tinut cont si de calendarul actualizarilor Wi-Fi, de cat de rapida este cresterea utilizarii wireless si de cat timp se estimeaza ca se va pastra infrastructura.

Trecerea la multi-gigabit este inevitabila mai ales in companiile si zonele cu mare densitate de consumatori, dar si acolo unde solicitari de viteza si volum sunt in crestere. Costurile nu sunt mici, asa ca noi recomandam o trecere treptata cu accent pe acoperirea initiala a zonelor critice de consum WiFi, urmand ca planul sa se extinda pas cu pas. In acest mod, cheltuielile pot fi tinute la un nivel accesibil.

Daca ai in plan o extindere sau upgradare a retelei wireless, Net Shape te poate ajuta. Noi suntem pregatiti pentru trecerea la multi-gigabit. Tu esti? Daca ai nevoie de o echipa ce exceleaza in proiecte wireless ne poti contacta in aceasta pagina.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *