BLOG

Latest Tech
News

Avantajele noii tehnologii 802.11ax in retelele Wi-Fi

decembrie 23, 2021

Avantajele noii tehnologii 802.11ax in retelele Wi-Fi

Asca cum spuneam si intr-un recent articol, standardizarea in retelele wireless a depasit cu mult granitele posibilului, ajungand sa ne intrebam astazi unde isi va fixa limitele. Un exemplu edificator in acest sens este standardul 802.11ax, care aduce in sfarsit retelele Wi-Fi la un nivel care suporta absolut tot ceea ce ne dorim de la o retea internet fara fir.



Se prea poate ca acest lucru sa-l fi auzit de mai multe ori si in anii din urma, insa, de aceasta data, noua tehnologie chiar promite mai putin si ofera mai mult, in ciuda tendintelor din ultimii ani, cand consumatorii se ingramadeau sa o cumpere, dar fara sa vada si diferente notabile fata de nivelul precedent. Pe acest principiu s-au bazat, am putea spune, lansarile de telefoane mobile ale ultimilor ani, care, in multe cazuri, nu reprezentau decat update-uri minor la modelele anterioare, dar vandute la preturi mult mai mari sau, cel putin la cele maxime suportate de piata. Desigur, sunt de luat in calcul aplicatiile noi, poate functiile suplimentare, insa, pe ansamblu, nu putem spune ca jocul s-a schimbat fundamental.

O schimbare vizibila


Sa vedem insa daca noua tehnologie 802.11ax va avea puterea de a schimba cu adevarat lucrurile in lumea retelelelor, acesta fiind deja implementat ca noul standard pentru retelele wireless de tip LAN. Iar cand spunem ca are puterea de a mișca lucrurile o facem prin prisma faptului ca noua generatie de dispozitive si sisteme Wi-Fi este conceputa ca un spatiu in care toate lucrurile sunt interconectate, cu acoperirea totala a nevoilor de incarcare si descarcare de date, indiferent de volumul acestora. Spre deosebire, generatiile precedente de tehnologii Wi-Fi se bazau mai mult pe descarcarea informatiei de pe net, decat de uploadarea ei. Iar daca vorbim despre viteze superioare de lucru, ar trebui sa luam in calcul ca pana acum, daca este sa ne referim la standardul 802.11ac, spre exemplu, acesta venea cu o versiune imbunatatita fata de variante concepute pe tehnologia veche. Iar acest lucru se simte cel mai bine atunci cand te afli la un centru de conferinte, pe un stadion sau intr-un alt loc public de mari dimensiuni, unde reteaua nu face fata volumului mare de utilizatori si de date. Acelasi lucru se intampla si la un concert, spre exemplu, unde mii de oameni simultan doresc sa intre pe SnapChat, pe Facebook sau pe Twitter, iar traficul de date este unul cat se poate de intens.

Din acest punct de vedere, putem spune ca viteza nu constituie de fiecare data principala problema a retelelor Wi-Fi. Iar standardul 802.11ac ne-a demonstrat ca poate depasi bariera de 1 GB de date, ceea ce face ca aceasta banda sa fie suficient de larga pentr toata lumea. Marea problema a retelelor Wi-Fi ramane inca congestia traficului si incercarile simultane a mii de oameni care incearca sa se conecteze la o retea, ajungand practic sa o sufoce.

Acum, standardul 802.11ax vine sa rezolve problema decongestionarii traficului, redesenand practic intregul mod de lucru al retelelor Wi-Fi si aducand totodata imbunatatiri asupra practicilor LTE.

802.11ax - semnificativ mai rapid


Dupa toate testele si opiniile specialistilor, 802.11ax este semnificativ mai rapida decat tehnologiile precedente. La o prima evaluare, se apreciaza ca noul standard va fi cu 4 pana la 10 ori mai rapid decat cele existente deja in Wi-Fi, iar deschidere de banda si canalele multiple nu vor conduce decat la cresterea in bune conditii a traficului. Spre exemplu, pentru cineva care isi doreste viteze de pana la 4 ori mai mari pe canalul de 160 MHz, viteza de streaming pe un singur canal 802.11ax va fi de 3.5Gbps. Aceasta va fi echivalentul a 800 Mbps pe o conexiune standard 802.11ac. De asemenea, pe o conexiune MIMO 4x4 va rezulta o capacitate totala a traficului de pana la 14 Gbps, iar un dispozitiv care permite doua sau trei streaminguri va putea urca usor pana la 1 Gpps de date sau chiar mai sus. Iar daca la un moment dat unul dintre canale va ceda, ceea ce pe stadioane, sali de concerte sau campusuri studentesti nu este greu sa se intample, o singura banda de tip 802.11ax va putea livra un trafic de 800 Mbps, dintr-o capacitate totala a traficului de 3.2 Gbps. Prin urmare, putem spune ca, indiferent de latimea canalului, standardul 802.11ax va oferi un plus de viteza si o capacitate mai mare a traficului de date.

Inovatie in descongestionarea traficului


Unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei LTE, oferite acum prin standardul 802.11sx, este asa numita ODMFA (orthogonal frequency division multiple access). Aceasta este ca un alfabet al retelisticii, care ne arata pas cu pas modul in care are loc divizarea frecventei prin multiplexare. Spre comparatie, la tehnologiile precedente, canalele Wi-Fi erau tinute deschise pana ce transmisia de date lua sfarsit.

Pe noua tehnologie OFDMA insa, fiecare canal este impartit in sute de sub-canale mai mici, fiecare pe o alta frecventa. Acesta este fenomenul de multiplexare, prin care fiecare sub-canal lucreaza practic independent, reducand in acest mod congestia traficului pe internet.

Daca vrei sa fii la curent cu noile tehnologii wireless iti recomandam sa urmaresti articolele publicate pe blogul nostru. Daca ai nevoie de mai multe informatii sau de o echipa super-pregatita care sa-ti realizeze cel mai bun setup wireless, te rugam sa ne contactezi. Gasesti in aceasta pagina datele noastre de contact.