Wi-Fi 6

Ai auzit de Wi-Fi 6? De acum vom intelege mai usor tehnologia wireless

Un pas important in industria wireless a fost facut deja de Wi-Fi Alliance – schimbarea denumirilor pentru produse si retele bazate pe tehnologii wireless. Pana acum, standardele industriei isi lua denumirea din tehnologiile folosite: 802.114 sau 802.11ac si mai noul 802.11ax.

Recunoastem, ne era si noua greu sa le mentionam, modificarea propusa de Wi-Fi Alliance simplifica mult aceste nume, aducand standardele wireless mult mai aproape de o intelegere usoara si acceptare ca atare.

Ei bine, de astazi vom vorbi despre Wi-Fi 6, 5 sau 4, fiecare cifra corespunzand tipului de tehnologie suportata de dispozitivele care apeleaza o retea.

Noul sistem de denumire identifica generatiile Wi-Fi printr-o secventa numerica care corespunde progreselor majore in Wi-Fi.

  • Wi-Fi 6  pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11ax
  • Wi-Fi 5   pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11ac
  • Wi-Fi 4  pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11n
  • Wi-Fi 3  pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11g
  • Wi-Fi 2  pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11a
  • Wi-Fi 1  pentru a identifica dispozitivele care suporta tehnologia 802.11b

Numele de generatii pot fi utilizate de furnizorii de produse pentru a identifica cea mai recenta tehnologie Wi-Fi pe care un dispozitiv o suporta, de catre distribuitorii de sisteme de operare, pentru a identifica generarea de conexiuni Wi-Fi intre un dispozitiv si retea si de catre furnizorii de servicii pentru a identifica capabilitatile unei retele Wi -Fi pentru clientii lor.

Fiecare generatie de Wi-Fi ofera noi caracteristici – viteze mai rapide, viteza sporita si experiente mai bune. Adoptarea de catre industrie a noii terminologii va ajuta utilizatorii sa inteleaga mai bine experienta pe care o pot astepta.

Wi-Fi 6, de pilda, va oferi cu siguranta o experienta imbunatatita pentru a raspunde nevoilor dispozitivelor si aplicatiilor intr-o gama variata de medii de consum. Terminologia generatiilor este de asteptat sa fie adoptata pe scara larga de ecosistemul Wi-Fi.

Ca si noutate, in plus fata de descrierea capabilitatilor dispozitivului, producatorii de dispozitive sau furnizorii de sisteme de operare pot incorpora terminologia generationala in vizualizarile interfetei utilizator (UI) pentru a indica tipul curent de conexiune Wi-Fi. Interfata vizuala UI se va ajusta pe masura ce un dispozitiv se va deplasa intre retelele Wi-Fi, astfel incat utilizatorii sa aiba cunostinte in timp real despre conexiunea dispozitivului.

Incepand cu Wi-Fi 6, programele de certificare Wi-Fi Alliance, bazate pe versiuni majore ale versiunii IEEE 802.11, vor utiliza un nume generic Wi-Fi; Certificarea Wi-Fi CERTIFIED 6™ vine in 2019.

Citeste si:

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *