BLOG

Latest Tech
News

5G sau WiFi? Ambele!

iulie 21, 2022

5G sau WiFi? Ambele!

De cand au inceput sa apara primele stiri si teste 5G multi asa-zisi specialisti IT s-au grabit sa cante prohodul WiFi. Aveau ei in argumentatie lucruri interesante, nimic de zis, dar toate erau desprinse din zona de marketing de promovare a ceea ce se doreste a fi 5G. Tehnic, mai nimic.



Pe scurt, ideile ”specialistilor” vin sa sustina ca din momentul in care 5G va avea acoperire decenta nu vom mai avea nevoie de de WiFi. Pe multi i-a si bucurat perspectiva, ba chiar s-au si lasat convinsi de idee si au inceput s-o peroreze prin mai toate mediile posibile.

Pentru a ne intelege din capul locului, suntem sustinatori ai noilor tehnologii, despre 5G am vorbit pe blogul nostru si o facem constant, ba chiar si consiliem in privat companiile partenere prezentandu-le perspectiva tehnica si stiintifica pana la urma pe care se bazeaza ”revolutia 5G”. Am urmarit si urmarim cu maxim interes noutatile 5G, prin natura jobului nostru de zi cu zi suntem parte din fenomen, avem nu doar curiozitatea, ci si obligatia de a sti. Asta si pentru ca la o parte din reteaua 5G din Romania, dar si din alte tari europene vom contribui cu serviciile noastre.

Insa, de la a lauda o tehnologie noua si pana la a insinua ca aceasta va fi de la un punct singura de care vom avea nevoie, in speta cum ca WiFi va disparea, ni se pare nu doar o mare gogomanie, ci si un lucru periculos, un mare deserviciu facut industriei wireless. Nu, WiFi nu va dispare, este bine mersi, fiind chiar mai mult decat ieri si mult mai putin decat va fi maine. Industria WiFi este una dintre cele mai serioase si stabile, oferindu-ne posibilitati de a realiza infrastructuri de comunicatii dintre cele mai diverse, ajutandu-ne sa integram intr-un ecosistem sigur si fiabil toate device-urile si echipamentele pe care le folosim acasa, la birou, dar si in orice industrie.

A sustine ca WiFi este ca si mort, este ca si cum ai spune ca de maine ne vom intoarce la a comunica prin desene pe zidurile pesterilor. Atat de deplasata este ideea. Toata povestea are in spate industria de lobby a 5G, grupuri si organizatii care mizeaza pe un marketing agresiv de promovare in speranta unei adoptii cat mai rapide si la nivel cat mai mare.

Ca sa simplificam putin, 5G va fi bun, ba chiar extraordinar pe alocuri, insa are prea putina legatura cu WiFi-ul asa cum il stim azi. Sunt tehnologii complementare, prietene chiar, nu au cum sa se excluda una pe cealalta. Si nu suntem malitiosi daca spunem ca si in viitor fara 5G se va putea trai, insa fara WiFi nu prea...

Si pentru a argumenta cele spuse mai sus, facem apel si la ce se afla in spatele acestor tehnologii, pentru a intelege mai bine de ce nu moare WiFi, dar si de ce nu ar trebui sa aplecam urechea la tot felul de titluri bombastice vehiculate prin media sau prin retelele sociale.

Reteaua 5G este destinata comunicatiilor de mare viteza in exterior. Acolo este mediul unde se va lupta si unde va trebui sa performeze. Pe masura ce va asigura acoperire tot mai mare, dar si pe masura ce adoptia de echipamente care sa functioneze 5G va fi la o scara tot mai larga se va putea vorbi de adevarata performanta 5G. Pana atunci vorbim doar de teste facute cu mai mult sau mai putin succes... si de mult, foarte mult marketing. Mai e ceva pana acolo.

In interiorul cladirilor WiFi is the king. Vorbim mai ales de spatiile in care comunicatiile sunt cruciale, in medii foarte complexe din perspectiva radio, cu aglomerari si miscari constante de deviceuri care comunica intre ele sau care pur si simplu comunica. Sa crezi ca vei putea folosi 5G cu mare succes in interiorul unor astfel de cladiri este total fals.

Din bagajul de cunostinte al oricarui profesionist wireless stim ca propagarea semnalului intr-o cladire in frecventa de 2,4 GHz este mult mai puternica decat cea a frecventei de 5GHz – lucru explicat simplu apeland la fizica. Lungimea de unda a unui segment din 2,4 GHz este de aproximativ 12 cm (4,7 inci), in timp ce cea a unei forme de unda de 5 GHz este de aproximativ 6 cm. Cum lungimea de unda a semnalului de 2,4 GHz este mai lunga, aceasta patrunde mai usor prin pereti si alte obiecte si este peste cea a unui semnal de 5GHz.

Astfel cum oare se asteapta asa-zisii „experti” 5G ca noul spectru „de baza” 5G de 2,5 GHz si 3,5-4 GHz sa ajunga cat mai departe in interiorul unei cladiri (din exterior) cu putere mai mare decat ceea ce fac actualele frecvente celulare de sub 2GHz?

Dar chiar si cu un asemenea argument tot vedem ca apar informatii de cum 5G va functiona si in mediul indoor la fel de bine ca in cel outdoor.

WiFi este astazi cel mai bun mediu pentru comunicatiile indoor. Fara dubii. Noile tehnologii wireless ofera viteze de comunicare tot mai mari, avand capacitatea de a sustine orice nevoie. Epoca .ax este la inceput de drum, WiFi6 va fi prezent tot mai pregnant in tot ce inseamna wireless. Securitatea in mediul WiFi este si ea la cele mai inalte cote, iar posibilitatea acoperirii unor medii oricat de complexe este astazi la indeamna profesionistilor wireless seriosi si pasionati. Asa cum suntem si noi, Net Shape.

In final, dincolo de marketingul agresiv facut in favoarea 5G, wireless evolueaza, este adoptat si integrat in toate mediile, fiind omniprezent in comunicatiile noastre de zi cu zi. Companiile investesc in WiFi si vad in acesta principala metoda de conectare a retelei cu lumea in toate modurile posibile: internet, video conferinte, apeluri WiFi etc.

Daca aveti intrebari legate de WiFi sau 5G va stam cu drag la dispozitie. Daca aveti si un proiect wireless de implementat sau doriti, poate, doar consultanta, echipa noastra de profesionisti certificati WiFi va va convinge sa faceti cele mai bune alegeri. Datele noastre de contact le gasiti in aceasta pagina.