BLOG
Latest Tech
News
decembrie 23, 2021
Latenta Wi-Fi, o problema cu mai multe rezolvari
De ani buni ne ocupam cu realizarea de infrastructuri wireless profesionale. Am evoluat impreuna cu tehnologia, am ajuns sa lucram cu cele mai bune branduri din domeniu, dar si cu cele mai interesante tehnologii. Am investit foarte mult atat in echipamente si softuri care ne ajuta in munca d ezi cu zi, dar si in pregatirea colegilor din departamentul WiFi. Dincolo de toate acestea, ne gandim constant si la cei care ne urmaresc, fie pe site, fie prin canalele de social media unde suntem prezenti, si periodic publicam articole pe care speram ca le gasiti interesante si utile.
Astazi vorbim de ceva care ne deranjeaza pe toti atunci cand folosim o retea WiFi – latenta wireless. E un lucru pe care nu-l iubim, nu avem cum sa scapam de el, dar pe care reusim sa-l limitam si sa-l aducem intr-o zona in care nu ne mai streseaza asa tare.
Ce este latenta wireless?
Latenta wireless este timpul necesar pentru a se trece de la dispozitivul Wi-Fi la informatiile solicitate si la destinatia dorita. Unele latente wireless sunt inevitabile: trimiterea datelor necesita timp, iar dispozitivele Wi-Fi trebuie sa partajeze timpul de difuzare cu alte dispozitive sau AP-uri pe canalul lor.
Pentru a ne da seama de importanta latentei wireless ar trebui sa ne raspundem in primul rand la intrebarea: care este nivelul de latenta care ne poate afecta comunicarea wireless? Raspunsul este simplu, depinde de tipul de comunicare.
De exemplu, apelul Voice over IP (VoIP) trebuie sa trimita un flux constant de informatii. Daca exista prea multa intarziere (latenta peste 150 ms), conexiunea „va suna” rau. S-ar putea chiar sa se si intrerupa. Si nu ar fi vorba de faptul ca vocea necesita o mai mare latime de banda, ba chiar din contra, dar in cazul apelurilor VoIP transferul de date trebuie sa fie intr-un flux continuu si imediat.
Pe de alta parte, in cazul streaming-urilor video nevoile sunt similare cu cele din exemplul VoIP, dar de data aceasta intarzierile nu mai afecteaza asa mult. Sistemele de buffering ajuta in acest caz, acel tampon care poate ajunge si la cateva secunde va face ca redarea video sa functioneze neintrerupt chiar si in cazul in care in mediul wireless ne intalnim cu latente destul de mari.
In cazul traficului de date - lucruri precum cititul de e-mail sau navigarea pe diverse site-uri – latenta wireless ne deranjeaza cel mai putin. Vorbim insa de intarzieri „decente”, cele derivate din exploatarea normala a unei retele wireless.
Pentru a reduce cat mai mult latenta wireless sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le facem. Asa cum spuneam, trebuie din start sa intelegem ca este un fenomen „natural” in mediul wireless, asa ca eliminam din start ideea ca vom gasi vreodata solutii care sa elimine efectiv latenta wireless.
Primul lucru la care ne uitam este aglomerarea AP-urilor pe canalele radio. Un plan riguros si atent intocmit va face ca dispozitivele care acceseaza reteaua wireless sa se conecteze prioritar la AP-urile care au capacitatea de a trimite datele mai rapid. Planificarea retelei de AP-uri este si ea deosebit de importanta. Analizele din teren ne ofera concluzii care ne pot ajuta sa reducem considerabil numarul de dispozitive care se leaga la fiecare AP. Nu vrem sa complicam discutia si cu capacitatile de roaming, asta ar insemna sa ne adancim mult mai tare in hatisurile latentelor wireless. Cert este ca cu cat avem un numar mai mic de dispozitive/clienti care se conecteaza la un AP cu atat intarzierile in transmisia datelor vor fi mai mici.
In unele situatii se poate lua si decizia suplimentarii numarului de AP-uri pentru a mai descongestiona traficul, insa acest lucru trebuie negociat cu mare atentie – o densitate mare de AP-uri va provoca interferente in mediul wireless ceea ce ar putea duce, paradoxal, chiar la cresterea latentelor. In mediul wireless mai mult nu inseamna neaparat mai bun. De aceea, optimizarea unei retele wireless este cea mai mare provocare si pentru noi, asa cum este pentru orice profesionist wifi din aceasta lume.
O alta masura la care suntem foarte atenti este legata de implementarea calitatii serviciilor (QoS). Acest lucru face ca fiecare AP sa poata prioritiza traficul sensibil la latenta fata de unul mai tolerant. Ca si exemplu, rularea unui film de pe cunoscuta aplicatie Netflix va fi tratate cu prioritate fata de actualizarile de rutina ale altor aplicatii.
Exista si alte modalitati de a contribui la reducerea latentei, dar cele descrise mai sus sunt unele dintre cele mai frecvente si, cu siguranta, cele care pot fi implementate cel mai usor.
O mare atentie asuptrea latentei wireless trebuie acordata mai ales atunci cand in reteaua noastra implicam tehnologii mai complicate, cum ar fi sisteme elaborate Smart Home. Intarzierile wireless pot perturba serios buna functionare a comunicatiilor dintre diferite sisteme si senzori.
In laboratorul nostru wireless testam si masuram constant latentele wireless reusind astfel nu doar sa le intelegem foarte bine, dar si sa invatam, cum am putea trai mai bine in compania lor. Daca astfel de subiecte te pasioneaza chiar te rugam sa ne lasi un comentariu cu ce alte teme din domeniul wireless crezi ca ar trebui sa mai abordam.
In cazul in care ai nevoie de ajutor in implementarea sau optimizarea unei retele wireless iti stam la dispozitie cu o echipa dedicata, probabil cea mai buna echipa wireless din Romania. Datele noastre de contact le gasesti in aceasta pagina.