BLOG

Latest Tech
News

Invata de la specialistii Net Shape cum sa-ti gestionezi singur propria retea wireless

decembrie 23, 2021

Invata de la specialistii Net Shape cum sa-ti gestionezi singur propria retea wireless

Daca tot avem un blog asa istet si atent frecventat de tot mai multi pasionati de domeniul wireless, cautam sa va aducem noi informatii utile, dar si modalitati prin care puteti deveni mici specialisti wireless. Macar atat cat sa va gestionati singuri propriile probleme, sa le gasiti rezolvari creative, dar si mai putin costisitoare. Pentru lucruri mai complicate suntem oricand aici, profesionistii nostri wireless va pot salva din situatii deloc placute, la fel cum va pot oferi “la cheie” o retea wireless profesionala.



Dar hai sa vedem care ar fi lucrurile pe care ar trebui sa le faci pentru a avea o retea wireless functionala si optimizata in conditiile unui buget mic. Pentru ca se poate.

In primul rand, trebuie inteles ca WiFi este deja un domeniu inalt profesionalizat in care adevaratii profesionisti wireless apeleaza la resurse si tehnologii pentru a implementa WiFi-ul in mod corect. Aici includem si certificari precum cele de la CWNP sau Ekahau, dar si certificari si documentatii de buna practica puse la dispozitie de furnizori de tehnologie wireless.

Insa, chiar si in conditiile “ideale” in care un inginer wireless este atent instruit si la zi cu noutatile din domeniu, se intampla uneori sa existe cerinte care din cauza unor constrangeri (de timp, de buget etc.) sa nu poata fi indeplinite in totalitate si sa conduca la luarea unor decizii nu tocmai bune.

Prin cerinte intelegem obiectivele care trebuie atinse intr-un anumit proiect, iar prin constrangeri obstacolele ce trebuie rezolvate. Cerintele sunt in mod normal independente unele de altele (setarea initiala de obiective precum "permiteti conectarea simultana a unui numar de pana la 1.000 de dispozitive wireless" sau "furnizati un minim de 5 Mbps pentru fiecare dispozitiv/client"), iar constrangerile de cele mai multe ori se intrepatrund si se suprapun in lanturi cauzale determinante pentru buna functionare a oricarui proiect.

Si ca sa intelegem mai bine acest demers oarecum teoretic, mai jos facem o lista cu cele mai intalnite constrangeri in activitatea noastra:


  • Buget limitat

  • Timp limitat de desfasurare

  • Estetica retelei (daca tot vorbim de medii fara fir, estetica este o componenta importanta a retelei, mai ales in mediul business – Access Point-urile trebuie sa se faca simtite fara a fi puternic prezente vizual – nu mai vorbim de cablurile aferente, fie ca vorbim de alimentarea AP-urilor, fie de cablurile Ethernet)

  • Nu se poate obtine cablarea Ethernet pentru a implementa AP-urile in locatiile dorite (de exemplu, nu sunt permise cablari in anumite incaperi etc.)

  • Lipsa accesului la facilitati (de exemplu, nu se poate vizita site-ul pentru masuratori inainte de implementarea fizica a retelei wireless)

  • Lipsa de informatii despre locatie, cum ar fi planurile cladirii, cunoasterea materialelor de constructie etc.


In multe cazuri, aceste constrangeri conduc de fapt designul WiFi in locul cerintelor. In special, in cazul retelelor wireless pentru afaceri mici si mijlocii, atat lipsa de informatii, cat si lipsa accesului din cauza constrangerilor bugetare sunt atat de frecvente incat proiectele realizate sunt o consecinta a efortului celor care se ocupa de proiect, dar si de, sa recunoastem, „noroc”.

Daca nu te-ai speriat pana acum, hai sa trecem si la lucruri mai bune/optimiste. Chiar si in conditiile constrangerilor enumerate mai sus este posibil sa realizezi o retea wireless care sa functioneze in mod rezonabil, hai sa spunem ca va reusi sa satisfaca in mare masura cerintele pe care le-ai setat inca de la inceput. Pentru a ajunge la un rezultat cat mai bun este nevoie de mai multa creativitate, dar si de dorinta de a face lucrurile cat mai bine posibil.

Inca de la inceput e bine sa constientizezi faptul ca poti detine controlul asupra catorva aspecte cruciale:


  • Modelul Access Point-urilor utilizate (in functie de bugetul pe care-l ai la dispozitie poti achizitiona mai multe AP-uri – trebuie sa intelegi foarte bine care sunt parametrii tehnici in care functioneaza si daca faci un acord corect intre acesti parametric si cerintele pe care le ai de la viitoarea ta retea wireless atunci poti spune ca ai facut un mare pas inainte)

  • Locatia AP-urilor (esti la tine “acasa” le poti pune oriunde vrei, nu? Informeaza-te putin asupra strategiilor de amplasare optima a AP-urilor si vei obtine o acoperire mai mult decat decenta)

  • Selectia canalelor (pe banda)

  • Puterea de transmisie (pe banda)


Printre cele mai frecvente constrangeri cu care ne confruntam si noi in realizarea de infrastructuri wireless se afla cele legate de estetica retelei – anumite solicitari care nu ne lasa sa amplasam echipamentele in locurile “ideale”, dar si imposibilitatea de a stabili trasee de cablu Ethernet spre locurile in care am dori amplasarea Access Point-urilor. Din fericire, exista si trucuri utile. Unul dintre ele il gasiti mai jos, nu prea-l recomandam noi, dar in anumite situatii chiar poate functiona.

Antene directionale:  Majoritatea AP-urilor de interior sunt dotate cu antene omni-directionale interne, care sunt in general bune atat pentru performantele estetice, cat si pentru performantele MIMO. Atunci cand ne confruntam cu restrictii intr-o anumita locatie, poate fi utila selectarea modelelor AP cu porturi de antena externa si conectarea unor antenele directionale. Acest lucru imbunatateste atat puterea semnalului de transmisie, cat si a semnalului de receptie in anumite directii si minimizeaza receptia in celelalte directii. Aceasta abordare poate fi putin mai costisitoare (vorbim de costul suplimentar al antenelor directionale), dar poate contribui la performanta retelei Wi-Fi atunci cand montarea AP-urilor in anumite locatii este destul de limitata. Solutia ideala pentru rezolvarea unor astfel de probleme este achiziitonarea de AP-uri performante. Este o solutie mai costisitoare, ce-I drept, dar rata de succes este de 100%. Noi recomandam Access Point-urile Ruckus Wireless – daca vrei mai multe detalii despre ele ne poti contacta.

Din cauza unui buget limitat ne mai putem confrunta cu o constragere ce poate impieta asupra intregului proiect. Nealocarea unor resurse pentru deplasare in vederea realizarii unui site survey professional poate aduce anomalii neprevazute in functionarea sistemului wireless. Mai multe detalii despre ce inseamna pentru noi un site survey profesional gasesti in acest articol. In astfel de cazuri salvarea consta in realizarea unei modelari predictive folosindu-ne de tool-uri profesionale, precum ar fi preferatul nostru Ekahau Site Survey.

Modelele de modelare predictiva (cum ar fi heatmap) sunt utile in aceste cazuri pentru a calcula modul in care semnalul se va propaga, dar, cum spuneam,  o astfel de abordare are limitele sale. Modelarea predictiva se bazeaza, in general, pe ipoteze simplificate privind mediul de propagare a undelor radio.

Cu toate acestea, modelarea predictiva este adesea suficient de buna, cu conditia sa existe informatii ample despre site, cum ar fi planurile cladirii, materialele din care sunt construiti peretii si podelele, precum semnalarea prezentei a altor sisteme care interfereaza mediul radio. Un model predictiv asociat cu lipsa acestor informatii va conduce, din pacate, la o implementare slaba a WiFi-ului.

Bugetele limitate inseamna, de asemenea, utilizarea unor Access Point-uri mai putin costisitoare, ceea ce aduce limite serioase in capabilitatile de diagnosticare si, bineinteles, nici nu dispun de anumite functii avansate pe care le regasim in AP-urile recomandate pentru mediul business. Sunt insa cazuri in care nu avem nevoie de toate acestea, asa ca achizitionarea unui AP mai ieftin poate fi o solutie viabila. Noi, insa, recomandam tot timpul o serioasa prospectare a pietei facuta inainte de achizitie. Sunt dese cazuri in care ne intalnim fericit cu promotii excelente la AP-uri super premium, asa ca o mica diferenta de pret fata de un AP mediu sau entry level s-ar putea sa te convinga sa alegi ceva mai bun. Nu excludem nici faptul ca sunt multe cazuri in care posesorii de business sunt ”prieteni” cu un brand anume si ca urmare a marii increderi pe care o au in acesta aleg cumva ”cu ochii inchisi”. Intelegem abordarea, insa nu o putem accepta in totalitate, orice implementare wireless are particularitatile ei si credem ca ar trebui judecata in sine, ceea ce ar trebui sa duca la achizitionarea echipamentelor care pot satisface cat mai precis cerintele proiectului.

O situatie pe care am observat-o in mai multe cazuri a fost ”amestecarea” AP-urilor intr-un sistem wireless. Anume, alegerea Access Point-urilor de la furnizori diferiti, in speranta ca prin amplasarea in locurile importante a unor AP-uri mai performante si a altora ”de buget” in restul sistemului va duce la o servire mai buna a celor care se conecteaza in acele zone importante. Este o strategie discutabila, dar poate fi viabila in conditiile setarii optime a tuturor echipamentelor si a bunei intelegeri a interferentelor si diferentelor de putere dintre toate AP-urile folosite. Recunoastem, insa, ca este o strategie cu efecte vizibile in bugetul retelei wireless.

O retea wireless poate ajunge la cele mai bune performante daca setarile sunt facute corect. Pentru asta trebuie, intr-adevar, un nivel de expertiza, o intelegere a distribuirii canalelor in care functioneaza AP-urile, dar si o corecta optimizare a puterii de transmisie. Din pacate, cei mai multi furnizori de AP-uri au integrat in echipamente automatizari pentru aceste setari ceea ce face ca multi instalatori sa cedeze fericiti in fata acestei tentatii de a le face echipamentul treaba. Diferentele dintre o setare manuala, bine calculata si o optimizare automata sunt colosale. Asa ca va recomandam sa va documentati putin si in functie de AP-urile alese sa incercati sa va faceti propriul setup, urmand apoi sa optimizati dupa testele live. Nicio optimizare automata nu va ajunge la cele mai bune rezultate, ea fiind in fond o suma de compromisuri pe care AP-urile le fac automat pentru a livra rezultate medii spre bune.

Daca vrei mai multe sfaturi legate de cum ai putea sa-ti setezi cat mai bine propria retea wireless te rugam sa ne contactezi. Iar daca articolul de fata iti pare foarte complicat, e bine sa stii ca wireless este un domeniu cu adevarat foarte complicat. Suntem specialisti in realizarea de retelee wireless profesionale, iti putem oferi si tie reteaua perfecta.

In functie de bugetul pe care-l ai disponibil pentru un proiect wireless, dar si de cerintele specifice business-ului tau iti putem oferi mai multe variante, cu garantia ca vei obtine o retea wireless performanta la costuri pe care sa le poti sustine.