BLOG

Latest Tech
News

Cinci mituri despre 5G

decembrie 23, 2021

Cinci mituri despre 5G

Tehnologia avanseaza rapid si ceea ce era la moda in urma cu cativa ani astazi devine deja un subiect invechit. La fel stau lucrurile si cu tehnologia wireless 4G. In acest moment ea reprezinta standardul in cele mai multe parti ale lumii, dar in timp, cercetatorii se asteapta sa fie inlocuita de 5G.



De la reteaua 5G se asteapta extrem de multe. Specialistii care au sansa de a lucra la acest proiect lasa sa se inteleaga ca aparitia ei va schimba lucrurile in mod fundamental. Pana la urma, o astfel de lansare este o raritate. Se spune ca 5G-ul va aduce si viteza si mai mare internetului, ceea ce poate duce la o comunicare mai rapida si poate ajuta la implementarea in practica a masinilor care se conduc singure (asta printre multe alte beneficii). Totusi, cei responsabili de proiect ne atrag atentia sa nu fim chiar atat de incantati, cel putin nu inca.

Spre exemplu, Seize Onoe, CEO-ul celei mai mari retele mobile japoneze, NIT DOCOMO, a prezentat la  Kuala Lumpur, la Conferinta Internationala pentru Comunicatii, o viziune interesanta in legatura cu implementarea acestei noi retele. In acelasi timp, a atras atentia ca mai sunt multe de pus la punct si ca unele din informatiile care circula sunt doar niste mituri.



  1. 5G-ul va folosi un sistem de tip “hot spot”



Multi experti cred ca tehnologia 5G nu va mai apela la transmitatoarele de tip turn, care emiteau si acopereau o arie mare, ci ca va fi montata pe cladiri si va avea o arie de acoperire mult mai mica, dar cu mai multe puncte de emisie. In teorie, o astfel de asezare ar genera accesul mai rapid la informatii, dar doar in zonele urbane.

Tocmai de aceea Onoe crede ca un sistem “hot spot” nu este perfect. In primul rand, avantajeaza doar orasele mari si lasa  la o parte zonele rurale. In al doilea rand, stopeaza inovatia. Asa ca Onoe spera ca in timp, noi modele de afaceri sa preia aceasta initiativa si sa creeze noi tipuri de retele de transmisie, pentru tot globul.



  1. 5G-ul presupune investitii majore



Lumea crede ca o astfel de tehnologie este foarte scumpa. Onoe a spus ca totusi, desi este nevoie de implementarea unor sisteme de ultima generatie, lucrurile pot ramane la un nivel acceptabil din punctul de vedere al cheltuielilor. In primul rand, reteaua 5G va putea fi implementata pe infrastructura deja existenta, ceea ce aduce economii importante. In plus, bugetul companiei sale a fost cel mai mic din ultimii 15 ani, desi traficul de date a crescut de 6300 de ori din anul 2000. Nu in ultimul rand, acesta se asteapta la o scadere a costurilor de administrare a retelei dupa lansarea 5G.



  1. 5G-ul va inlocui 4G-ul



Dupa cum declara Onoe, acest lucru nu se va intampla pentru foarte mult timp de acum incolo. Este adevarat ca in viitor datele vor fi transmise doar in retea 5G, dar atat timp cat in lume inca mai sunt folosite retelele 2G si 3G, este clar ca va mai dura mult pana atunci. Nu in ultimul rand, reteaua 4G va fi utila pentru o perioada indelungata. Atat timp cat multe dispozitive mobile si alte gadget-uri wireless transmit un o cantitate redusa de date, nu exista motive pentru a se trece la 5G in cazul lor.



  1. 5G-ul va avea nevoie de un spectru superior.



In lumea specialistilor in wireless apare des urmatoare replica: pentru ca exista mai multe smartphone-uri, portiunea de banda utilizata creste, asa ca vom avea nevoie de un un spectru mai mare. Onoe spune insa ca prin reciclarea a ceea ce este ocupat acum (adica portiunea ocupata de utilizatorii 4G care vor trece la 5G), se va putea gasi suficienta banda gratuita pentru toata lumea. Pentru a exemplifica mai bine, a adaugat ca reteaua 4G LTE, lansata in 2010, foloseste inca spectrul existent in momentul respectiv.



  1. 5G-ul ca aduce multe noutati



Cercetatorii cauta sa gaseasca noi modalitati de a folosi retelele 5G. Totusi, Onoe a spus ca simpla existenta a unei noi retele nu va trebuie sa aduca niste schimbari exponentiale. Asadar, poate ca nu va fi nevoie ca totul sa functioneze prin 5G. Specialistul japonez adauga ca la fel s-a intamplat si la lansarea 4G, cand comunitatea credea ca schimbarile vor fi unele majore.

Asadar, 5G va veni cu multe lucruri noi, unele asteptate, altele mai putin. Dar este prea devreme pentru ca industria sa poate avea idee despre tot ceea ce se va intampla.